Foamea emoţională. Cum o recunoaştem şi cum o oprim

Există momente în care nu mâncăm doar pentru a ne calma senzaţia de foame. Câteodată, avem tendinţa de transforma mâncarea într-un premiu şi mai există zile în care mâncăm pentru a ne elibera de stres. Acest obicei este cunoscut sub numele de mâncat emoţional, dar, din păcate, nu poate rezolva nicio problemă emoţională. Din contră, de cele mai multe ori, te va face să te simţi chiar şi mai rău. Nu numai că nu îţi va rezolva problemele, dar vei simţi şi senzaţia de vină pentru că ai mâncat prea mult. Învăţând să recunoşti că ai această problemă este primul pas spre a pune punct obiceiului şi a-ţi construi o dietă echilibrată.


Cum recunoşti mâncatul emoţional?
Când suferi de această afecţiune, transformi mâncarea într-o modalitate de a te simţi mai bine. Eşti tentat să deschizi frigiderul oricând experimentezi stări emoţionale puternice ca supărarea, anxietatea, singurătatea, stresul, oboseala sau plictiseala. Dar foamea emoţională nu va fi niciodată calmată cu mâncare.
Pentru a diferenţia foamea emoţională de cea fizică trebuie să ştii că prima apare din senin, în timp ce a doua apare gradual. În plus, foamea emoţională îţi creează impresia că trebuie satisfăcută imediat, pe când cea fizică mai poate aştepta. Dacă mănânci emoţional vei încerca apoi sentimente de vină, ruşine şi slăbiciune, iar dacă mănânci doar pentru că îţi este foame, tot ce vei simţi va fi senzaţia de saţietate.


Cum rezolvi problema?
Dacă te-ai identificat în această descriere, este cazul să iei măsuri. Pentru a putea pune punct acesui obicei este necesar să parcurgi trei paşi importanţi:
În primul rând, indentifică ce te îndeamnă să mănânci chiar dacă nu îţi este foame în mod real. Pot fi de vină stresul, frica, singurătatea, ruşinea sau orice altă formă de emoţie negativă. De asemenea, acest obicei alimentar poate fi obţinut încă din copilărie, când părinţii te răsplăteau cu mici delicii culinare.
Apoi, găseşte altă cale de a-ţi alunga emoţiile negative. Sună un prieten, joacă-te cu animalul tău de companie, uită-te la un film de comedie, citeşte o carte, ieşi la plimbare sau, pur şi simplu, ascultă melodia ta prefertă şi dansează.
În final, echilibrează-ţi activităţile. Fă-ţi o prioritate din a face sport, dar oferă-ţi timp şi pentru relaxare. Şi, cel mai important, nu subestima importanţa relaţiilor de prietenie şi a activităţilor sociale. Acestea sunt cele care te vor elibera de stresul cotidian.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.