Social

Ajutoare de încălzire pentru persoanele singure și familiile cu venit mic. Care este termenul pentru depunerea dosarelor

Persoanele singure sau familiile care nu își permit să plătească facturile de încălzire în sezonul rece pot solicita, până la data de 15 octombrie 2018, ajutor de la stat. Acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței este reglementat de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece.
 
Ajutorul de stat este acordat sub forma unei sume cu care persoanele cu venituri reduse pot acoperi o parte din costurile pentru încălzire. „Pentru sprijinirea populației în perioada sezonului rece, autoritățile administrației publice locale pot stabili, prin hotărâre a consiliului local, măsuri de protecție socială din bugetele locale, după cum urmează: a) subvenții lunare pentru acoperirea diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației; b) ajutoare lunare pentru încălzirea locuinței cu energie termică, în completarea celor acordate de la bugetul de stat; c) atât subvenții lunare prevăzute la lit. a), cât și ajutoare lunare prevăzute la lit. b)“, se arată în actul normativ.
 
Persoanele singure cu un venit de până la 2,64 ISR (indicator social de referință) și persoanele care au un venit mediu lunar pe membru de familie de până la 1,572 ISR pot solicita ajutorul de încălzire. Indicatorul social de referință reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile sociale suportate din bugetul de stat și include și indemnizația de șomaj, venitul minim garantat sau alocația copiilor.
 
„Consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie termică furnizată în sistem centralizat beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinței acordat din bugetul de stat, denumit în continuare ajutor pentru energie termică, în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este de până la 786 de lei în cazul familiilor și 1.082 de lei în cazul persoanei singure“, se arată în același act normativ.
 
Actul normativ stabilește că fondurile necesare pentru plata ajutorului pentru încălzirea locuinței sunt asigurate de stat, mai exact prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.
 
„Fondurile necesare pentru plata ajutorului pentru încălzirea locuinței, prevăzut la art. 8 (...) și art. 9 (...), se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale“, scrie în textul de lege.
 
„Lunar, în termen de 10 zile de la primirea facturii, asociațiile de proprietari/locatari au obligația de a defalca cheltuielile privind energia termică pe consumatori individuali, ținând cont de ajutorul pentru încălzirea locuinței stabilit în condițiile prezentei ordonanțe de urgență“.
 
De asemenea, „sezon rece” este considerat a fi perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2018 și 31 martie 2019, mai exact cinci luni.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Posturi vacante scoase la concurs de Primăria Municipiului Mangalia

26 Aug 2019 554

Ajutoare de urgenţă Un copil din comuna Agigea cu probleme medicale a primit 7.000 de lei de la Guvernul României

09 Aug 2019 431

Guvernul anunță măsuri urgente pentru sprijinirea românilor afectați de inundații

01 Jun 2019 578

Cum a afectat tornada din 30 aprilie 13 familii din judeţul Călăraşi. Cât a dat Guvernul. Câte case au fost distruse într-o zonă foarte strânsă

10 May 2019 861

Guvern Ajutoare pentru familiile afectate de tornadă

08 May 2019 521

Ajutoare de urgenţă pentru copilul electrocutat de la Valu lui Traian. Consilierii locali vor hotărâ în şedinţa ordinară

22 Mar 2019 644

Ajutoare pentru producătorii de tomate şi usturoi. Iată cum pot beneficia constănţenii!

08 Mar 2019 582

Societatea Euro Vial Wood va furniza combustibil solid către Serviciu Public de Asistență Socială Constanța. Ce valoare are contractul (document)

27 Dec 2018 616

Accident rutier mortal în Italia. O româncă a murit pe loc după ce mașina în care se afla s-a răsturnat pe câmp

06 Nov 2018 1507

Revista presei locale

02 Nov 2018 559

Iași Femeie în stare gravă la spital, după ce a căzut de la etajul cinci al unui bloc

17 Sep 2018 684

Ajutoare de urgență pentru sprijinirea a zeci de familii sau persoane aflate în situații de necesitate. Printre beneficiari și persoane din Constanța

05 Sep 2018 682

„Dăruim semenilor de la suflet pentru suflet” Locuitorii din Cumpăna, solidari cu locuitorii afectați de inundații din județele Alba și Hunedoara.

02 Aug 2018 804

Brichete vegetale pentru foc Cum îi va subvenţiona Primăria Constanţa pe cei care se încălzesc cu lemne (document)

30 Jul 2018 1037

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare pentru comunitățile afectate de inundații. Printre județele afectate este și Constanța

05 Jul 2018 815