Banii pentru corn si lapte nu exista

Reprezentanţii CJC susţin că Ministerul de Finanţe nu a alocat bani pentru cornul şi laptele elevilor prin HG nr.1357, ci pentru cu totul alte cheltuieli

Banii despre care reprezentanţii Ministerului Finanţelor au afirmat că au fost puşi la dispoziţia judeţului Constanţa şi pentru asigurarea programului guvernamental „Lapte şi corn", nu există în vistieria Consiliului Judeţean Constanţa.

În ediţia de ieri, arătam că reprezentanţii Ministerului Finanţelor susţin că judeţul Constanţa a primit, pe 18 noiembrie, prin HG nr.1357, 13 miliarde de lei vechi, din suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2009. Reprezentanţii ministerului de resort ne-au declarat că din aceşti bani „se poate asigura şi finanţarea unor cheltuieli restante privind acordarea produselor lactate şi de panificaţie". Precizăm că aceste răspunsuri ne-au fost transmise prin intermediul unei adrese, formulată ca răspuns la o serie de întrebări pe care le-am adresat în legătură cu blocarea programului guvernamental, la Constanţa.

L-am contactat telefonic şi pe purtătorul de cuvănt al Consiliului Judeţean Constanţa, Cristian Moldovanu, pentru a afla dacă se pot achita o parte a datoriilor către furnizor, din această sumă. Reprezentantul CJC ne-a declarat că răspunsul Ministerului de Finanţe este „amuzant", întrucăt cei care ne-au răspuns nu au ştiut pentru ce s-a alocat suma de 13 miliarde de lei vechi.

Singura soluţie ar fi o hotărăre de guvern

Moldovanu a precizat că, aşa cum se arată în nota de fundamentare a proiectului hotărării de Guvern, s-au cerut bani pentru Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului „Litoral", căt şi pentru acoperirea cheltuielilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa. Prin urmare, cei 13 miliarde de lei vechi au fost împărţiţi între cele două instituţii, nefiind vorba şi despre asigurarea cheltuielilor cu programul „Lapte şi corn". Întrebat de ce CJC nu a inclus în acest proiect de hotărăre şi suma de bani necesară pentru achitarea cheltuielilor cu laptele şi cornul elevilor, pănă la sfărşitul anului, Cristian Moldovanu ne-a declarat că nu s-a făcut acest lucru întrucăt a existat, în permanenţă, promisiunea că se va rezolva. „Am fost duşi cu vorba", a afirmat reprezentantul CJC. El a subliniat faptul că instituţia judeţeană a reuşit să achite doar 824 milioane de lei vechi, din datoria de 34 de miliarde de lei vechi, anunţată de către patronul societăţii Dobre şi Fiii, consilierul local PSD Mircea Dobre. Potrivit lui Moldovanu, datoria acumulată pe final de 2009, reprezintă facturile neachitate pe luna decembrie, noiembrie şi o parte din octombrie. În urmă cu zece zile, firma a anunţat că întrerupe livrarea produselor întrucăt, la răndul său a acumulat datorii mari către furnizori. Purtătorul de cuvănt al CJC a precizat că singura soluţie pentru deblocarea situaţiei ar fi o hotărăre de guvern. Potrivit lui Moldovanu, CJC va evalua ce resurse financiare mai poate aloca pentru a achita o parte din datorii, după întocmirea bugetului la nivel judeţean. Deocamdată, aşa cum ne-a declarat şi Mircea Dobre în urmă cu două zile, furnizarea laptelui şi cornurilor nu se reia.

CJC ar mai putea plăti, dar după bugetare

Din răspunsul oficial trimis de către Ministerul Finanţelor, se înţelege că plata datoriilor acumulate cu derularea acestui program guvernamental cade pe umerii autorităţii locale: CJC în acest caz. „Precizăm că potrivit prevederilor art.5 alin.(5), din Legea nr. 18/2009, autorităţile administraţiei publice locale vor aloca, pe lăngă sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi sume din bugetele locale ale acestora", se arată în răspunsul Ministerului de Finanţe.

Menţionăm că am întrebat la minister şi dacă există posibilitatea ca programul să se suspende din cauza crizei. Reprezentanţii MF ne-au informat că în proiectul de buget pe 2010, au fost prevăzuţi banii necesari derulării programului. „Prin proiectul legii bugetului de stat pe anul 2010, aflat în dezbaterea celor două Camere reunite ale Parlamentului Romăniei, se prevede alocarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor privind acordarea produselor lactate şi de panificaţie pentru elevii din clasele I-VIII din învăţămăntul preuniversitar de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi privat cu program normal de 4 ore", a fost răspunsul MF. Menţionăm că SC Dobre şi Fiii SRL va furniza lapte şi corn, în judeţul Constanţa, încă trei ani de acum înainte, întrucăt a semnat un acord cadru pe patru ani cu CJC. Contractul atribuit firmei consilierului PSD are o valoare de 51.303.360 lei fără TVA, adică peste 610 miliarde de lei vechi, cu TVA inclus.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Acţionarii Brise Grains SA, convocați în Adunare Generală Ordinară. Pe ordinea de zi se află și aprobarea situaţiilor financiare anuale

26 Apr 2024 295

Horoscop pentru vineri, 26 aprilie 2024! Se anunță petreceri și întâlniri romantice pentru unii nativi

26 Apr 2024 597

Ședință CLM Constanța CSM Constanța și-a schimbat sediul. Unde este situat (DOCUMENT)

25 Apr 2024 428

Ședință CLM Constanța CT BUS SA a înregistrat un profit de peste 6,5 milioane de lei în anul 2023 (DOCUMENT)

23 Apr 2024 605

Firme Constanța Prezentarea şi aprobarea programului de investiţii pe 2024, pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor SC Tomis SA

22 Apr 2024 318

Ședință CL Constanța Consilierii locali discută despre acordarea de stimulente financiare pentru personalul medical al Spitalului de Boli Infectioase Constanţa (DOCUMENT)

21 Apr 2024 440

Ședința CLM Constanța Aprobarea situaţiilor financiare încheiate la finele anului 2023 ale Termocentrale Constanţa SRL, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

21 Apr 2024 425

Polițistă din cadrul IPJ Constanța, medaliată cu aur la Campionatul național de tenis de masă al MAI

20 Apr 2024 633

Controale ale polițiștilor în municipiul Constanța. Amenzi de 35.000 de lei

19 Apr 2024 370

Firme Constanța Reînnoirea mandatului membrilor şi al preşedintelui CA, pe ordinea de zi a AGOA societății Proiect SA

18 Apr 2024 508

Firme Constanța Acționarii Mamaia SA, convocați în Adunare Generală Ordinară. Pe ordinea de zi, inclusă și propunerea de repartizare a profitului net înregistrat în 2023

18 Apr 2024 361

Femeie reținută la Constanța pentru fals și uz de fals! Cum acționa suspecta

17 Apr 2024 603

Firme Constanța Acționarii IFCO SA în AGOA și AGEA. Iată ce vor discuta

16 Apr 2024 560

Percheziții într-un dosar penal de înșelăciune și fals în declarații, în Constanța

16 Apr 2024 550

Horoscop pentru săptămâna 08 - 14 aprilie 2024. Se anunță o perioadă de schimbări profunde pentru una dintre zodii

08 Apr 2024 657