Când se constituie CA - urile din şcoli. Care este componenţa acestora

ca_scoli_-_sediu_isj.jpgCA-urile din şcoli au atribuţii sporite, în acest sens ele devenind un fel de „sperietoare" pentru directori

Potrivit Legii Educaţie din componenţa CA trebuie să facă parte şi un consilier local. Activitatea din cadrul CA nu este plătită, iar mulţi dintre consilierii locali lucrează în domenii care nu au nicio legătură cu şcoala. În acest context, ne întrebăm cum se vor împăca atribuţiile viitoarelor CA cu faptul că reprezentanţii acestora vor fi responsabili pentru cinci sau şase unităţi de învăţământ.

Membrii CA se vor ocupa atât de managementul financiar al unităţilor, cât şi de organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice, dar şi de director şi director adjunct. Totodată, membrii consiliului de administraţie pot decide sancţionarea sau chiar eliberarea din funcţie a directorului şcolii, asigurând conducerea instituţiei prin numirea unui interimar din acest for până la organizarea concursului. De asemenea, CA stabileşte poziţia şcolii în relaţiile cu terţii, organizează concursul de ocupare a funcţiilor de director şi de director adjunct, aprobă planul de încadrare cu personal didactic şi didactic auxiliar, precum şi schema de personal nedidactic. Membrii CA care se află în conflict de interese nu participă la vot. Deciziile privind bugetul şi patrimonial unităţii de învăţământ se iau cu majoritatea din totalul membrilor consiliului de administraţie.

Vezi aici componenţa CA-urilor În funcţie de numărul de elevi, fiecare unitate de învăţământ va avea un consiliu de administraţie format din şapte, nouă sau 13 membri. Potrivit legislaţiei, în cazul unui CA cu şapte membri, componenţa va fi următoarea: trei cadre didactice, inclusiv directorul, doi reprezentanţi ai părinţilor, un reprezentant al primarului şi unul al consiliului local. În cazul unui CA format din nouă membri, componenţa va cuprinde patru cadre didactice, inclusiv directorul unităţii, un reprezentant al primarului, doi reprezentanţi ai consiliului local şi doi reprezentanţi ai părinţilor. În schimb, dacă un CA va avea 13 membri, componenta va cuprinde şase cadre didactice inclusiv directorul, un reprezentant al primarului, trei reprezentanţi ai consiliului local şi trei din partea părinţilor. Legislaţia prevede ca reprezentanţii primarului, consiliului local şi ai părinţilor trebuie să facă dovada studiilor absolvite, condiţia minimă impusă este să fie absolvenţi de liceu, cu diplomă de bacalaureat. Mai mult, membrii CA nu pot avea, pe perioada exercitării mandatului, funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte în cadrul unui partid politic, la nivel local, judeţean sau naţional şi nu trebuie să se afle în litigii directe cu şcoala sau în conflicte de interese. Durata mandatului în cadrul CA va fi de un an de zile. Membrii acestor foruri pot fi revocaţi mai devreme dacă înregistrează trei absenţe consecutive sau cinci absenţe în decursul unui an şcolar la şedinţele ordinare sau în cazul în care se află într-o situaţie de incompatibilitate cu aceste atribuţii.

Consilierii locali din municipiul Constanţa, repartizaţi în CA pe 14 decembrie

La nivelul municipiului Constanţa, consilierii locali vor fi repartizaţi în CA-urile şcolilor pe data de 14 decembrie, susţine inspectorul şcolar general, Răducu Popescu. Până atunci, de problemele unităţilor şcolare se ocupă Comisia pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, sport, culte şi protecţie socială, care funcţionează la nivelul Consiliului Local Constanţa. Din componenţa acesteia fac parte consilierii Răducu Popescu (PSD), Valentin Ciorbea (PSD), Marioara Cojoc (PSD), Gabriel Candindatu (PP-DD) şi Harry Michelle Boiagian (UNPR).


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Școala Gimnazială Nr. 10 „Mihail Koiciu” Constanța, licitație deschisă pentru lucrări de reparații a doua săli de clasă (DOCUMENT)

19 May 2024 146

Autorizație emisă Un nou loc de joacă va fi amenajat pe strada Berzei din Constanța

19 May 2024 261

Firme Constanța Salvamar Service SRL și-a schimbat sediul social

18 May 2024 411

Firme Constanța Schimbări importante în cadrul Mobilier Unique Urban SRL

18 May 2024 392

Uniunea Elevilor Reprezentanți „Consiliul Județean Constanța încalcă legea! ”

17 May 2024 541

Justiție Constanța Oiţă Bucur Valentin Viorel și Dogărescu Nicoleta, trimiși în judecată!

17 May 2024 635

Autorizație de construire pentru un nou loc de joacă pe strada Ștefăniță Vodă din Constanța

17 May 2024 416

Anunț important al Primăriei Constanța! Vizat, iluminatul public de pe bulevardul 1 Mai și șoseaua Mangaliei

16 May 2024 382

Calendar-Ortodox Ce sfinți sunt sărbătoriți astăzi, 16 mai 2024

16 May 2024 653

Accident rutier pe strada Dreptății din municipiul Constanța. Două autoturisme, implicate

14 May 2024 820

Deputații au decis ca toate costurile aferente preluării fugarilor să fie avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare

14 May 2024 449

Consiliul Județean Constanța cumpără servicii de audit de securitate cibernetică

13 May 2024 396

Știri Constanța Acțiune de combatere a braconajului piscicol în Ovidiu. S-a lăsat cu amenzi! (FOTO)

12 May 2024 869

12 mai 2024, Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România

12 May 2024 608

Pe 12 Mai este celebrată Ziua tatălui

12 May 2024 549