Constanţa a găzduit dezbaterea publică privind reforma în domeniul sanitar Ministrul Eugen Nicolăescu - „Anul 2013 este un an de temelie pentru organizarea sistemului” (galerie foto)

Ministerul Sănătăţii, reprezentat de ministrul Eugen Nicolăescu, a organizat, ieri, la Constanţa, o dezbatere regională pe tema proiectelor de acte normative privind rezolvarea problemelor din sistemul sanitar, reuniune la care au luat parte specialişti din domeniu şi autorităţi din regiunea de sud-est, fiind cea de-a doua dintr-un program ce cuprinde consultări de acest fel în alte şapte centre din ţară, până la sfârşitul lunii septembrie.

Dezbaterea a avut loc pe proiecte supuse perfecţionării sau obţinerii unei variante care să rezolve gravele probleme din sistem. Alături de ministrul Sănătăţii, la Constanţa au ajuns şi preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Cristian Buşoi, secretarul de stat Adrian Pană şi consilierul ministrului Sănătăţii, Victor Mora. „Ne dorim un sistem sanitar bun, care azi nemulţumeşte pacienţii, cadrele medicale şi autorităţile locale. Anul 2013 este un an de temelie pentru organizarea sistemului. Până în ianuarie 2014 trebuie să aplicăm eficient şi consecvent ceea ce ne-am propus”, a declarat ministrul Nicolăescu.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Colegiului Medicilor, ai asociaţiilor de pacienţi, ai societăţilor şi patronatelor medicilor de familie, ai Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, manageri ai spitalelor publice, reprezentanţi ai colegiilor judeţene ale farmaciştilor, conducerile direcţiilor de sănătate publică, ai caselor judeţene de sănătate din judeţele Constanţa, Tulcea, Buzău, Galaţi, Brăila şi Vrancea. Pe agenda întâlnirii s-au aflat direcţiile de reformă privind restructurarea şi reorganizarea sistemului sanitar, proiectul pilot de creştere a veniturilor medicilor din unităţile sanitare publice cu paturi, legea răspunderii civile a personalului medical (malpraxis), proiectul de modificare a statutului spitalelor, principii şi elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de bază. Variantele finale obţinute în urma acestor consultări ample în toată ţara se vor discuta cu toate grupurile parlamentare ale puterii şi opoziţiei, pentru a deschide proiectele către cât mai multe păreri, iar Parlamentul urmează să fie consultat înainte de i se transmite proiectele spre dezbatere şi adoptare.

Pachetul de servicii medicale de bază, piatra de încercare a sistemului sanitar

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a mai declarat că pachetul de servicii medicale de bază, ale cărui principii definitorii se află în dezbatere publică, „reprezintă piatra de încercare a sistemului sanitar”. În opinia sa, „acest pachet aşează toate serviciile esenţiale pentru viaţa omului, de care trebuie să beneficieze toţi cetăţenii, atunci când au nevoie, indiferent dacă sunt asiguraţi sau neasiguraţi”. Alte proiecte de acte normative ce vizează reforma din sistemul sanitar, cum sunt cele privind creşterea veniturilor medicilor din unităţile sanitare publice cu paturi, modificarea statutului spitalelor sau legea răspunderii civile a personalului medical urmează a fi dezbătute şi aprobate, pentru a putea fi aplicate începând cu anul 2014. Ministrul Nicolăescu a mai spus că „distribuirea cardurilor de sănătate cu medicii de familie este cea mai proastă soluţie”, angajamentul său fiind pregătirea unui nou act normativ până la 15 septembrie, pentru rezolvarea acestei probleme. „Medicii de familie au fost însă de acord cu iniţializarea cardurilor, ceea ce este un lucru absolut corect”, a mai spus Eugen Nicolăescu.

Spitalele vor deveni entităţi economice

Oficialul a mai precizat că se are în vedere transferarea unor părţi din activitatea Direcţiilor de Sănătate Publică către Consiliile Judeţene, la Ministerul Sănătăţii rămânând doar atribuţiile de control sanitar. Tot ministrul Nicolăescu a mai adăugat că va fi schimbat şi statutul medicului, care nu trebuie tratat ca un bugetar. „Vrem să excludem spitalele din rândul instituţiilor publice bugetare. Spitalul să devină mai competitiv, iar medicii să fie scoşi din grila bugetară şi plătiţi în funcţie de performanţă. Spitalele vor deveni entităţi economice, iar managerii vor avea bugete globale. Formele de organizare vor fi stabilite de minister şi de Consiliile Locale sau Judeţene. Unităţile sanitare vor fi împărţite în spitale de interes naţional şi de interes local”, a mai subliniat ministrul.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alpha Builders Group SA va edifica două blocuri turn de 12 etaje în Mamaia. Dezbaterea publică, organizată de APM Constanța pe 22 mai

01 May 2024 563

Dezbatere publică la APM Constanța pentru blocul de 11 etaje, edificat de Maritimo Residence SRL pe strada Ștefăniță Vodă

30 Apr 2024 772

Dezbaterea publică, pe data de 25 aprilie CN ACN Constanța SA va sistematiza teritoriul aferent Danei 99 din zona fluvio-maritimă

20 Apr 2024 474

AUR Constanța susține dezbaterea din cadrul turneului lui Aurelian Popa, care aduce în prim-plan discuții despre viitorul României în cadrul evenimentului „Stop Agenda 2030” (FOTO+VIDEO)

19 Apr 2024 686

Investitorul CN APM Constanța a solicitat evaluarea impactului asupra mediului Dezbatere publică la APM Constanța pentru proiectul privind realizarea unui cheu în Portul Midia

18 Apr 2024 483

Dispută între Ministerul Educaţiei, profesori şi părinţi pe tema supravegherii video în şcoli

05 Apr 2024 625

Horoscop pentru vineri, 29 martie 2024. Sunt multe provocări în plan amoros pentru una dintre zodii

29 Mar 2024 721

Dezbatere publică, la APM Constanța Eolenerg Project SRL va construi o centrală electrică eoliană în comuna Săcele

19 Mar 2024 594

Rezultatul informării și consultării PUZ, iniţiat de Comtrans SA, pentru o investiţie pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanţa

19 Mar 2024 946

Ce spune Mircea Geoană despre o eventuală candidatură la prezidențiale (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 832

Modificarea OUG ce prevede plafonarea prețurilor la energie, în dezbatere publică. Ce propune Ministerul Energiei

15 Mar 2024 542

Modificări importante în Codul Rutier! Proiectul, adoptat tacit de Senat! Amplasarea radarelor, semnalată conducătorilor auto

05 Mar 2024 735

Uniunea Democrată Turcă din România Ediția cu numărul 20 a simpozionului „Implicarea femeii turce în societatea contemporană” are loc la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO)

28 Feb 2024 918

Constanța Celco SA extinde zona de exploatare la cariera Tașaul-Corbu. Când are loc dezbaterea publică?

12 Feb 2024 753

Când are loc dezbaterea publică a PUZ-ului iniţiat de Comtrans SA, pentru o investiţie pe bulevardul Aurel Vlaicu (DOCUMENT)

10 Feb 2024 1113