Control ITM la Spitalul Judetean

Campania impotriva muncii la negru in constructii continua

Inspectorii au verificat santierul in lucru din curtea unitatii sanitare constantene, actiunea vizand modul in care societatile implicate respecta legislatia in vigoare * Muncitorilor le-au fost luate declaratii pe propria raspundere cu privire la statutul lor de angajat, timpul de lucru si salariul primit * Actiunea face parte dintr-o ampla campanie de verificare a santierelor de pe raza municipiului, care se va incheia astazi * Inspectorii au descoperit ca multi muncitori refuza sa poarte echipamentul de protectie, desi acesta le-a fost pus la dispozitie de catre angajator

O echipa de inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Constanta a efectuat ieri un control de rutina la Spitalul Clinic Judetean Constanta, institutie aflata in plin proces de renovare si modernizare. Comisia a verificat modul de lucru de pe santier si daca sunt intrunite conditiile legale privind desfasurarea acestei munci. Au fost luate declaratii pe propria raspundere fiecarui muncitor aflat in timpul serviciului, urmand sa se verifice ulterior daca afirmatiile acestora coincid cu actele societatilor la care sunt angajati. Muncitorii au fost chestionati cu privire la existenta cartii de munca, a programului de lucru si a mijloacelor de protectie care se iau in timpul desfasurarii activitatii. Datele luate de pe teren urmeaza sa fie verificate si, daca se vor constata anumite nereguli, inspectorii ITM vor lua masurile legale care se impun. Actiunea desfasurata ieri dimineata la Spitalul Judetean face parte dintr-o ampla campanie desfasurata zilele acestea de inspectorii ITM pe raza municipiului Constanta si care vizeaza depistarea muncii la negru in domeniul constructiilor si modul in care se respecta legislatia in vigoare. Controalele inspectorilor ITM au inceput miercuri si se vor incheia astazi, rezultatele si sanctiunile dispuse urmand a fi facute publice saptamana viitoare. In primele doua zile ale campaniei, inspectorii au descoperit ca unii dintre muncitorii care lucreaza pe diverse santiere de constructii refuza sa poate echipament de protectie, desi acesta le-a fost pus la dispozitie de catre angajator, in conformitate cu normele legale. Exista, de asemenea, semnale ca la unele dintre firmele specializate in acest domeniu si care isi desfasoara activitatea pe raza judetului se foloseste munca la negru. Totodata, controalele au relevat faptul ca timpul de lucru de opt ore, stipulat de Codul Muncii, nu este intotdeauna respectat, iar orele suplimentare nu se platesc. Implicit, folosirea muncii la negru conduce la salarii sub limita prevazuta de lege. Principalele obiective ale campaniei declansate de ITM sunt descurajarea folosirii muncii la negru si diminuarea accidentelor de munca. Inspectorii ITM au devenit, in ultima saptamana, o prezenta obisnuita in cadrul Spitalului Judetean. Reprezentantii institutiei sus-mentionate au investigat in cursul acestei perioade imprejurarile in care s-a produs accidentul a carui victima a fost asistenta medicala Victoria Muresan. Angajata in cadrul Clinicii de Pediatrie, aceasta s-a electrocutat pe data de 17 septembrie in timp ce incerca sa bage in priza un calculator. Dupa cinci zile in care a fost tinuta in viata doar cu ajutorul aparatelor, femeia in varsta de 57 de ani a decedat. Accidentul s-a produs din pricina unui stecher montat defectuos de catre o persoana a carei identitate nu este cunoscuta inca. Inspectorii ITM au verificat toate aspectele acestui caz si urmeaza sa ia masurile care se impun.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Accident în localitatea Ovidiu, județul Constanța. Un șofer beat a intrat cu mașina într-un autoturism parcat

29 Apr 2024 594

Două autoturisme pe DN 3 implicate într-un accident în comuna Valu lui Traian, județul Constanța (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 464

Județul Constanța Accident pe strada Bisericii din satul Ghindărești! Două persoane, rănite

29 Apr 2024 360

Accident rutier pe Autostrada A4, pe sensul Agigea-Ovidiu! Traficul, restricționat în zonă

29 Apr 2024 520

Accident rutier pe Autostrada A2 București-Constanța în apropiere de Medgidia (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Apr 2024 1438

ISU IalomițaStația de pompieri Țăndărei a intervenit cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, la un accident rutier

29 Apr 2024 222

Accident rutier în Năvodari, județul Constanța. Victima a fost transportată la spital

29 Apr 2024 570

Oficial de la IPJ Constanța despre accidentul de la M. Kogălniceanu, în care un pieton a decedat

29 Apr 2024 565

Știri Constanța Accident rutier grav pe DN2A între Ovidiu și Mihail Kogălniceanu! Un pieton, decedat

28 Apr 2024 1356

UPDATE Accident rutier în Duminica Floriilor la Cernavodă! Două persoane, rănite

28 Apr 2024 741

Apus de soare spectaculos la Constanța! Imagini de senzație surprinse în Duminica Floriilor (GALERIE FOTO+VIDEO)

28 Apr 2024 707

UPDATE Șofer beat și fără permis implicat într-un accident rutier la Costinești. Conducea o mașină furată

28 Apr 2024 451

Autotren înmatriculat în Ucraina, răsturnat pe Autostrada A2 București Constanța! Traficul, blocat în zonă (GALERIE FOTO)

28 Apr 2024 660

Șocant! Accidentul mortal de la Sinoe, județul Constanța, surprins de camerele de supraveghere! (VIDEO)

28 Apr 2024 2894

„Dumnezeu să te odihnească în pace, drag prieten“ Cine este tânărul mort în accidentul de la Sinoe, județul Constanța? (VIDEO)

28 Apr 2024 4423