Social

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Învierea Domnului. Obiceiuri de Paște

Paștele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creștine, care comemorează evenimentul fundamental al creștinismului, Învierea lui Iisus Hristos, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare. Data de început a Paștelui marchează startul anului ecleziastic creștin. Există unele culte creștine care nu sărbătoresc Paștele.
 
Data celebrării acestei sărbători are la bază două fenomene astronomice: echinocțiul de primăvară și mișcarea de rotație a Lunii în jurul Pământului. Astfel, Paștele se serbează în duminica ce urmează după prima lună plină ce succedă echinocțiului de primăvară.
 
De Paște, există credința că cerurile se deschid, permițând sufletelor celor morți să se întoarcă acasă, pentru a-și proteja rudele dragi. În noaptea de sâmbătă spre duminică, credincioșii merg la biserică pentru a primi lumina lui Hristos. Fiecare creștin va aprinde lumânarea de la preot și o va păstra până la întoarcerea acasă.
 
Tradiții de Paște
 
Cel mai răspândit obicei creștin specific sărbătorii pascale este vopsirea de ouă roșii, deși în prezent se folosesc și alte culori. În folclorul românesc există mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouă de Paște și de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea au fost înroșite de sângele care picura din rănile lui Iisus, potrivit wikipedia.org.
 
Cu ocazia sărbătorilor pascale, gospodinele prepară și alte mâncăruri tradiționale: pască, drob, cozonac. Bătrânii spun că din primul ou ciocnit în ziua de Paște trebuie să mănânce toți membrii familiei, pentru a fi întotdeauna împreună. Dacă ai ciocnit un ou cu două gălbenușuri în prima zi de Paște, pregătește-te de nuntă! O vorbă veche din bătrâni spune că ai să te căsătorești foarte curând.
 
În mai multe sate din Moldova, tradiția cere să ne spălăm pe față cu apă dintr-un vas în care au fost puse flori, bani și un ou roșu. Se zice că astfel vom fi rumeni precum oul roșu, bogați și sănătoși. Potrivit aceluiași obicei, cel care se spală ultimul din acest vas ia banii.
Bucovinenii ciocnesc ouăle încondeiate „cap cu cap“ în prima zi de Paște. Abia din a doua zi ei le ciocnesc și „dos cu dos“.
 
În unele sate moldovenești se spune că cel al cărui ou nu se sparge de Paște își va găsi sfârșitul înaintea celuilalt. Pe de altă parte, dacă spargi oul, vei fi voinic tot anul. O altă tradiție de pe malurile Prutului cere ca oul de Paște să fie mâncat, iar cojile să fie aruncate neapărat pe drum; în Bucovina, fetele tinere merg la biserică în noaptea de Înviere și spală limba clopotului cu apă neîncepută. Apoi, în zori, fetele se spală pe față cu această apă fiindcă astfel le-ar face mai atrăgătoare pentru flăcăii din sat.
 
În mai multe zone din Moldova, oamenii pun dimineața un ou roșu și unul alb într-un vas cu apă. Apoi se spală cu apa aceea, se dau pe obraji cu cele două ouă, lăsând câte o monedă în acel vas. Cei care fac astfel vor avea obrajii rumeni și pielea albă precum cele două ouă, tot anul.
 
La întoarcerea acasă, cel care aduce Lumina Sfântă de la slujba de Înviere trebuie să facă o cruce din fum pe grinda ușii, pentru ca toată gospodăria să fie protejată de rele. În multe sate din dreapta Prutului, tinerii iau toaca din biserică și o duc în cimitir, unde trebuie să o păzească. Dacă aceasta e furată, trebuie să dea o petrecere în cinstea hoților. În unele localități de munte din Vrancea, există tradiții numite „vălăritul“, „scrânciobul“ sau suratele.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Gheorghe Dumitraşcu Ne cheamă pământul. De Ziua morţilor în satul meu dobrogean

16 Apr 2018 2067

Avertismentul poliției. A fost jale în noaptea de Înviere. Dar poate fi, și mâine, și poimâine

08 Apr 2018 2117

ÎPS Teodosie a adus Lumina de Înviere cu șalupa. Vântul de pe mare a încurcat un pic socotelile (galerie foto+video)

08 Apr 2018 4016

Programul de Paște la Constanța. Mersul trenurilor. Programul instituțiilor. Centre comerciale deschise. Orar RATC

07 Apr 2018 3878

Cum va fi vremea la noapte și în zilele de Paște

07 Apr 2018 1167

Săptămâna Patimilor. Sâmbăta mare este ziua tăcerii adânci dinaintea Învierii Mântuitorului

07 Apr 2018 1950

Cum va fi vremea în Noaptea de Înviere şi în zilele de Paşte

06 Apr 2018 1537

Constanţa. Sute de catolici sărbătoresc astăzi Învierea Domnului. Mesajul preşedintelui României, Klaus Iohannis

01 Apr 2018 942

Când va fi înmormântat, și unde, generalul Adrian Soci, fostul comandant al Brigăzii 9 Mecanizată Mărășești. Date neștiute din CV

18 Apr 2017 33138

Pompierii au verificat lăcaşurile de cult din judeţul Constanţa. S-au constatat 51 deficienţe şi s-au aplicat 46 de avertismente

17 Apr 2017 1450

Update. Lumea culturală în doliu. Scriitorul George Bălăiţă s-a stins din viaţă

16 Apr 2017 1630

Alertă la pompieri. Peste 100 de incendii au avut loc în noaptea de Înviere

16 Apr 2017 1213

55 persoane au fost asistate medical în noaptea de Înviere

16 Apr 2017 1046

Cum a ajuns Lumina Sfântă a Învierii la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța. Explicația ÎPS Teodosie. Când va fi ”A doua înviere”

16 Apr 2017 19410

Ouă roşii, cozonac şi multe bucate tradiţionale Echipa Arimex Comexim 2000 SRL va oferi un meniu special de Înviere tuturor pacienţilor

15 Apr 2017 2101