Dirijorul constănţean Gheorghe Parnica despre cea care era considerată cea mai frumoasă femeie din lume „Alla Baianova făcea spectacole de anvergură"

cantareata_Alla_Baianova_.jpgLa sfârşitul lunii august, la vârsta de 97 de ani, într-un azil de bătrâni din Moscova, a decedat artista populară a Rusiei, Alla Baianova.

Renumitul violonist şi dirijor constănţean Gheorghe Parnica ne-a povestit prima şi ultima sa întâlnire cu Alla Baianova. „Era înainte de anii '80. Atunci, eu cântam la renumitul restaurant „Calul Bălan" din Neptun. Alla Baianova, care auzise de mine, a venit să mă vadă. A ascultat cum cânt şi i-a plăcut. În aceeaşi vară, a avut câteva spectacole la Teatrul de Vară din Neptun. Venise cu o întreagă echipă, cu dansatori, cu fete care cântau împreună cu ea. Atunci a fost singura întâlnire. Era o artistă desăvârşită. Făcea spectacole de anvergură. Dumnezeu s-o ierte!", ne-a declarat Gheorghe Parnica.

Alla Baianova (pe numele real Leviţkaia) s-a născut pe 18 mai 1914, la Chişinău. În 1921, împreună cu părinţii, s-a mutat în Franţa. A debutat la vârsta de 9 ani, când a evoluat în calitate de ajutor al tatălui ei, interpret de operă. Din 1927, Alla Baianova a început să evolueze singură. În 1934, familia artistei s-a mutat în România, la Bucureşti. Ea a cântat în multe ţări, cucerind inimile ascultătorilor prin glasul său minunat, prin frumuseţea ei şi, îndeosebi, prin interpretarea sa minunată a romanţelor ruseşti. Tocmai din cauza lor, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a avut de suferit, fiind închisă timp de un an într-o închisoare din România. „În perioada conducerii lui Ceauşescu, eu am fost o cântăreaţă «interzisă»", explica Alla Baianova. Artista i-a încântat pe mulţi cu vocea sa, interpretând melodii în stilul lui Edith Piaf. Alla Baianova a fost considerată de presa vremii cea mai frumoasă femeie din micul Paris. După venirea comuniştilor, Alla Baianova a reuşit să plece în Rusia, la sfârşitul anilor '80, primind cetăţenia sovietică abia în 1989. Şi-a trăit ultimii ani într-un azil de bătrâni, ultima apariţie pe scenă având loc în 2009, pe când avea venerabila vârstă de 95 de ani.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

alla

09 Sep, 2011 10:10

http://www.youtube.com/watch?v=GRezrx76knM vezi aici concertul de la aniversarea a 95 de ani, acompaniata de frederic belinsky,chitarist francez de origine romana.

Articole asemanatoare

Ion Amititeloaie, la a 69-a aniversare Constanța a devenit a doua casă pentru interpretul de muzică populară

30 May 2023 3079