Gripa aviara, adusa la Navodari de la Ceamurlia

Vor fi adusi puii santinela

# La o saptamana dupa finalizarea ultimelor dezinfectii totale in localitatile constantene "atinse" de H5N1 se vor introduce asa-numitii pui santinela pentru a vedea cum evolueaza situatia * Ieri s-a efectuat prima dezinfectie la Tuzla, unde a fost confirmata prezenta virusului gripei aviare * Duminica, in localitatile constantene Topraisar si Vlahi se va efectua cea de-a doua dezinfectie, iar la Ostrov aceasta actiune se va face luni

Directorul Directiei Sanitar Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Constanta, Grigore Mertoiu, ne-a declarat ca actiunea de dezinfectie totala se va desfasura de cate doua ori in fiecare localitate in care a existat focar de gripa aviara. "Vom dezinfecta cu solutii speciale, care au fost folosite si pentru pompe si pentru covoarele asfaltice, fiecare gospodarie in care au existat pasari bolnave", ne-a spus Mertoiu. Aceasta substanta este stabilita prin normele Uniunii Europene si a fost folosita si in stingerea focarelor din judetele Ialomita si Tulcea. La o saptamana dupa finalizarea ultimelor dezinfectii totale in localitatile constantene "atinse" de H5N1 se vor introduce asa-numitii pui santinela pentru a vedea cum evolueaza situatia, ne-a mai declarat directorul DSVSA Constanta. Reprezentantii institutiei sanitar-veterinare mai spun ca in judetul Constanta situatia a fost mult mai dificila, mai ales ca aici toate cele cinci focare s-au declansat aproximativ simultan, ceea ce in alta parte a tarii nu s-a mai intalnit. Directorul DJSP, Marius Enescu, a declarat ca nu exista nici o suspiciune de gripa aviara la om, iar cei doi copii care au fost internati pentru supraveghere medicala dupa ce au intrat in contact cu pasari bolnave sufereau doar de o viroza respiratorie si din precautie au fost izolati. De asemenea, au existat temeri ca in unele gospodarii din Topraisar si Navodari unde s-a decelat infectia cu virusul H5N1 cauza ar putea fi aducerea pentru eclozare a unor oua, precum si a unor pasari, din foste focare din judetul Tulcea. Aceste afirmatii sunt momentan in curs de cercetare deoarece diverse surse au afirmat ca au existat transporturi de pasari provenite de la Ceamurlia. Directorul executiv al DJSP a mai declarat ca asa cum s-a intamplat si in celelalte 28 de focare de gripa aviara din tara situatia este extrem de costisitoare, deoarece numai despagubirile pentru pasarile eutanasiate au depasit suma de 15 miliarde de lei. De asemenea, tratarea corecta a unui focar de gripa aviara intr-o localitate nu previne reaparitia virusului in acelasi loc. Dupa repopularea cu pasari, oricand se poate intampla ca tot de la o pasare migratoare sa se recontamineze zona respectiva.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Școala Gimnazială nr.29 „Mihai Viteazul“ Constanța reabilitează fațada sălii de sport (DOCUMENT)

14 May 2024 408

Cumpăna, județul Constanța, gazda Olimpiada Națională a Sportului Școlar - faza Națională la Handbal gimnaziu băieți și-a desemnat câștigătorii! (FOTO)

12 May 2024 638

Ministerul Apărării repară cazarma 2749 Mangalia! Se va realiza, printre altele, o spălătorie auto tip self service și o parcare (DOCUMENT)

11 May 2024 580

Achiziții Constanța Primăria Mangalia a cumpărat dotări pentru bazinele de înot din cadrul proiectului „Înființare Bază Sportivă și reabilitare infrastructură rutieră” (DOCUMENTE)

08 May 2024 578

Comuna Castelu anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru amenajare parc și teren de sport

08 May 2024 897

Cine va ridica autovehiculele abandonate din municipiul Mangalia? (DOCUMENT)

07 May 2024 564

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 30 de medalii la „Chișinău Rhythmic Stars“. „Ne oferiți motive de mândrie cu fiecare participare!“ (GALERIE FOTO)

01 May 2024 934

Fotbal județul Constanța Unirea Topraisar - Avântul Comana, meci cu 11 goluri. Liga a 5-a, rezultate și clasamente

01 May 2024 1573

Constructorul Sălii Polivante, amendat de Garda de Mediu Constanța! (FOTO)

30 Apr 2024 432

Maarif Instituții Internaționale de Învățământ SA continuă demersurile pentru edificarea campusului școlar din orașul Ovidiu, județul Constanța

30 Apr 2024 480

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1947

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 701

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1092

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 1006

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 677