Handicapat de gradul I, jefuit de curator

Bolnav psihic, victima unor interese oneroase

In urma cu aproape un an, cotidianul "ZIUA de Constanta" declansa un semnal de alarma asupra modului in care un curator profita de pe urma unui bolnav psihic pe care il are in ingrijire * In varsta de 41 de ani, Cristian Honorus Culicea s-a nascut retardat mintal si nu se poate intretine singur * In luna mai a anului trecut, barbatul a ramas fara nici un sprijin o data cu moartea tatalui sau * In timp ce unchii din partea tatalui se ocupau de inmormantarea lui Dionisie Culicea (parintele bolnavului), una dintre rudele mai indepartate, facand uz de relatiile sale, a reusit sa obtina curatela lui Cristian Honorus * Potrivit surselor, de la primirea curatelei, Olimpia Geacu a comis mai multe ilegalitati, bagand in buzunar sume importante de bani care ar fi trebuit folosite pentru intretinerea bolnavului * In perioada iulie 2003 - ianuarie 2004, o persoana apropiata Olimpiei Geacu primea lunar 2500.000 lei (venit asistent maternal), fara sa "calce" vreo clipa in locuinta de pe strada Petre Romulus * Curatorul a incasat mereu pensia de handicapat a bolnavului, dar o mica parte din aceasta ajungea la persoanele care se ocupau efectiv de intretinerea lui Cristian * Persoanele carora le pasa de soarta bolnavului au sesizat autoritatile in drept, atragand atentia asupra ilegalitatilor comise, dar acestea nu au acordat prea multa atentie cazului, considerandu-l probabil putin important

Institutia curatelei este prevazuta de legislatia in vigoare ca o solutie reala de sprijinire si ajutorare a oricarui cetatean roman care nu are discernamant. Numit de catre Autoritatea Tutelara, curatorul este obligat sa depuna diligentele necesare pentru ca bolnavul aflat in grija sa sa duca o viata cat mai normala, in conditiile date. Normele legale mentioneaza expres faptul ca acest curator nu are dreptul de a obtine foloase materiale profitand de starea pacientului pe care il are in intretinere. Curatorul trebuie sa aiba acte pentru fiecare ban cheltuit si sa explice motivul oricarei plati. Din nefericire, realitatea este departe de ceea ce se mentioneaza in textele legale, tot felul de persoane, mai mult sau mai putin dubioase, profitand de pozitia pe care o au.

Bani luati pe degeaba

O astfel de situatie, despre care "ZIUA de Constanta" a mai scris in urma cu aproape un an, este cea a lui Cristian Honorus Culicea, un barbat de 41 de ani care sufera de handicap de gradul I si care este victima curatorului sau. Retardat mintal, barbatul necesita o ingrijire speciala, el neputand nici macar sa se hraneasca singur. Calvarul bolnavului a inceput in luna mai a anului trecut cand tatal sau, Dionisie, cel care il intretinuse toata viata, a decedat la varsta de 75 de ani. Considerat pe vremuri unul dintre cei mai buni croitori ai Constantei, Dionisie Culicea a reusit sa isi faca o foarte buna situatie materiala si sa devina proprietarul unei case amplasate in plin centrul Constantei, pe strada Capitan Petre Romulus. La moartea lui Dionisie, singurul sau fiu, Cristian, a ramas singur intr-un imobil cu cinci camere. Intrucat toata averea batranului se dusese pe cheltuielile de intretinere ale baiatului bolnav, la moartea lui Dionisie nu existau nici macar bani pentru inmormantare. De aceste cheltuieli s-au ocupat insa rudele defunctului. In timp ce fratii lui Dionisie se ingrijeau de cele crestinesti, una dintre rudele din partea mamei lui Cristian, Olimpia Geacu, s-a dus glont la Autoritatea Tutelara, obtinand dreptul de curator si obligandu-se in acest fel sa se ingrijeasca de intretinerea lui Cristian. Se pare ca, de la inceput, familia Geacu a intentionat sa vanda casa lui Dionisie, a carei valoare se ridica la peste un miliard de lei, datorita pozitiei sale foarte bune. Proaspatul curator intentiona sa cumpere o garsoniera, in care sa stea bolnavul, iar restul de bani (peste jumatate de miliard) sa-l foloseasca pentru "intretinere".Pentru ca avea serviciu si nu se putea ocupa de intretinerea lui Cristian, Olimpia Geacu a numit-o ingrijitor pe una dintre verisoarele sale, Mariana Biserica. Aceasta a fost angajata cu carte de munca si a primit de la stat in perioada iunie 2003 - ianuarie 2004 un salariu lunar de 2500.000 de lei, venitul mediu pe economie. Femeia nu s-a ocupat insa deloc de bolnav, pe care nu l-a vizitat decat de doua ori.

Un curator prezent doar in ziua de pensie

Desi incasa lunar pensia bolnavului, Olimpia Geacu a numit apoi alte femei care sa il ingrijeasca pe bolnav, carora le dadea cateva sute de mii de lei, fara sa treaca aceste plati in vreun registru. Pensia bolnavului intra, se pare, in buzunarul Olimpiei Geacu, fara sa fie folosita in totalitate, asa cum ar fi trebuit, pentru intretinerea lui Cristian Honorus. Calvarul bolnavului a incetat cand unul dintre unchii sai a gasit o familie care nu avea unde locui si a cazat-o in imobilul de pe strada Capitan Petre Romulus, conditia fiind ingrijirea lui Cristian Honorus. Compusa din sase membri, familia Costandache i-a acordat tot ajutorul bolnavului, constienta ca un eventual deces ar duce la evacuarea lor din locuinta. Mama a patru baieti, Ecaterina Costandache se ingrijeste de hrana si intretinerea barbatului. Pentru acest lucru ea a primit mult timp bani "la negru" din partea curatorului. De la moartea lui Dionisie Culicea si pana in prezent, fratii acestuia au incercat sa ia tutela Olimpiei Geacu, constienti ca aceasta nu este interesata prea mult de soarta bolnavului Cristian Honorus. Ei au solicitat ca Autoritatea Tutelara sa numeasca orice alta persoana in functia de curator si ca familia Costandache sa se ocupe in continuare de intretinere. Eforturile acestora au fost sortite esecului, Autoritatea Tutelara si Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta considerand ca nu au fost comise ilegalitati. Deciziile acestor foruri sunt cel putin ciudate, cu atat mai mult cu cat niciodata nu au fost efectuate verificari in teren, pentru a se constata care este de fapt situatia.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce sumă alocă CNAIR pentru întreținerea pe timp de iarnă a Autostrăzii A2 Sector Lehliu-Cernavodă (DOCUMENT)

14 May 2024 439

Investiție de aproape 1,3 milioane de euro a CF Constanța Contract cu Foretis Inject SRL și Consal Trade SRL pentru lucrări asupra infrastructurii feroviare din incinta Portului (DOCUMENT)

09 May 2024 601

Licitație importantă la Poliția din Constanța! Sunt vizate autospecialele IPJ (DOCUMENT)

29 Apr 2024 969

RAJA Constanța Consumatorii din Năvodari, Sibioara și Corbu de Sus rămân fără apă la robinete

28 Apr 2024 2581

RAJA Constanța Se execută lucrări de întreținere a rezervoarelor din Năvodari, Sibioara și Corbu de Sus!

26 Apr 2024 496

DRDP Constanța Atenție! Se fac lucrări de întreținere pe Autostrada Soarelui

25 Apr 2024 488

RAJA Se oprește apa în Năvodari, Sibioara și Corbu de Sus! Vezi când

25 Apr 2024 483

RAJA Constanța Se oprește apa în localitățile Poiana, Săcele și Traian!

24 Apr 2024 436

CNSC a anulat procedura de atribuire a contractului de servicii de reparații și întreținere a autovehiculelor de la Canalel Navigabile SA

23 Apr 2024 412

RAJA ConstanțaSe oprește apa în localitățile Mihai Kogălniceanu, Culmea și Oituz!

18 Apr 2024 491

Primăria Hârșova a bătut palma cu Electro Bulgaru BMS SRL! Ce prevede contractul și care este valoarea

11 Apr 2024 513

Cumpărări directe Constanța Contract de servicii de amenajare și întreținere spații verzi încheiat de Primăria Cuza Vodă (DOCUMENT)

09 Apr 2024 652

Licitații publicePrimăria Constanța bagă milioane de lei în reparația locurilor de joacă (DOCUMENTE)

01 Apr 2024 541

Licitații Constanța Primăria Techirghiol investește în lucrări de reparație și întreținere curentă a unor străzi asfaltate (DOCUMENT)

25 Mar 2024 1196

Primăria Năvodari, județul Constanța a cumpărat servicii de mentenanță pentru iluminatul public

05 Mar 2024 764