La Constanta, chinezii fac treaba

O data cu migrarea masiva a romanilor spre plaiuri mai promitatoare, Constanta, prin deschiderea la Marea Neagra, s-a transformat, usor-usor, intr-un oras al tuturor oportunitatilor. Pe de o parte, s-a simtit nevoia fortei de munca de import, iar pe de alta, investitorii straini au considerat ca, din acest impas, vor putea trage mari foloase. Asa ca si-au deschis firme pe taram dobrogean si pentru dezvoltarea afacerii si-au adus muncitori din aceeasi tara de provenienta.

Discreti, mici de statura, cu pasul marunt si privirea mai mereu plecata, obisnuiti cu strictetea comunismului, dar, cel mai important, mereu serviabili. Acesta este prototipul chinezului preferat de majoritatea angajatorilor care au importat forta de munca. Potrivit biroului de Evidenta a Muncii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), pana la sfarsitul anului august au fost inregistrati 246 de angajati de alta nationalitate, care au optat sa se angajeze, cu forme legale, in oras. Mai bine de jumatate dintre acestia sunt chinezi care nu numai ca presteaza servicii in domeniul naval sau in constructii, dar incep sa-si deschida propriile afaceri cu articole "made in China".

Turcii fac galeti si ligheane

Astfel, potrivit ITM, fruntasi in clasamentul muncitorilor straini, cu ajutorul carora s-a rezolvat in mare parte deficitul de forta de munca romaneasca, sunt cei 130 de chinezi, majoritatea angajati in cadrul Santierului Naval. Pe locul al II-lea se claseaza turcii, in numar de 80, iar ultimul loc pe podium este ocupat de moldovenii de peste Prut. In evidenta ITM mai exista sporadic cate un german, filipinez sau francez, veniti fie sa munceasca la vreo reprezentanta, fie prin casatorie. In timp ce asiaticii au ales munca in domeniul naval, musulmanii au optat, in mare parte, pentru masele plastice si pentru invatamant. Cei mai multi dintre ei sunt angajati la SC Bayer SRL din Ovidiu, societate care produce galeti, ligheane, bidoane etc.

Babilonul se muta-n Dobrogea

Din datele biroului de Evidenta a Muncii reiese ca valul de constanteni care au preferat sa-si incerce norocul peste granita, iar in primul trimestru al anului au fost 336, a fost secondat de o migratie masiva a strainilor care au ales Constanta drept rampa de lansare pentru mici business-uri. Astfel, potrivit sefului biroului Evidenta a Muncii din cadrul ITM, Maria Petrica, daca in 2004, doar 94 de straini activau in judet, la o distanta de patru ani, numarul aproape s-a triplat. Si, probabil, va fi cu atat mai mare, cu cat tot mai multi investitori straini aleg Constanta pentru a-si deschide afacerile. De asemenea, in sezonul estival, a existat o cerere tot mai mare de forta de munca straina care sa lucreze in cadrul agentiilor de turism, dar, din cauza faptului ca obtinerea autorizatiei de angajare poate dura si doua luni, angajatorii s-au lasat pagubasi.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU {/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Liceul Teoretic „Decebal“ Constanța Întâlnirea de 50 de ani a primei promoții. Absolvenții din 1974, emoționați (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 May 2024 912

Primăria Constanța A fost demarată procedura de achiziție pentru lucrări de reabilitare a 22 de unități de învățământ (FOTO)

21 May 2024 365

Elevii din județul Tulcea s-au întrecut în cadrul concursului „Prietenii pompierilor“! Lista câștigătorilor (GALERIE FOTO)

19 May 2024 386

Licitații Constanța Primăria Comunei Independența, investiție în educație (DOCUMENT)

18 May 2024 521

Licitații publice Chrome Computers va livra echipamentele digitale și mobilierul pentru unitățile de învățământ din comuna Dobromir, județul Constanța (DOCUMENT)

16 May 2024 433

Achiziții Constanța Primăria Independența a încheiat un contract de aproape 15.000 de euro cu o firmă din București. Despre ce este vorba (DOCUMENTE)

14 May 2024 499

Cumpărări directe Constanța Primăria Comana investește în educație (DOCUMENT)

11 May 2024 474

Licitații publice Primoval SRL bifează un nou contract cu Primăria Constanța (DOCUMENTE)

09 May 2024 511

Guvernul a aprobat participarea României la Programul OCDE privind evaluarea competenţelor adulţilor

09 May 2024 420

Elevii se întorc în bănci de miercuri, 8 mai. Când va fi următoarea vacanță?

06 May 2024 1297

Maarif Instituții Internaționale de Învățământ SA continuă demersurile pentru edificarea campusului școlar din orașul Ovidiu, județul Constanța

30 Apr 2024 500

Licitații Tulcea Școala Gimnazială Carcaliu, dotată cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale de firmele Woodart SRL și Abitek Devices SRL (DOCUMENTE)

28 Apr 2024 619

“CONSTRUIESC DE MIC, CU BRICK” – atelier de creatie sustinut de Brick Romania in institutiile de invatamant constantene

26 Apr 2024 561

Ministerul Educației Ghid de întrebări și răspunsuri - Ce acte sunt necesare pentru înscrierea copilului la grădiniță

24 Apr 2024 550

Licitații Tulcea Woodart SRL va dota Școala Gimnazială Ostrov cu mobilier și materiale didactice (DOCUMENT)

19 Apr 2024 451