Năvodari a devenit frate cu Krusevo. Urmează un oraş din Rusia Nicolae Matei - „Din aceste înfrăţiri avem ce învăţa unii de la alţii” (galerie foto)

Primăria Năvodari a semnat, ieri, protocolul de înfrăţire cu oraşul Krusevo din Republica Macedonia. Astfel, familia oraşului de la malul mării s-a mărit. După semnarea acordului de înfrăţire, părţile au servit câte o cupă de şampanie şi au promis că vor avea o colaborare eficientă.

Acordul de înfrăţire a fost semnat de primarii celor două oraşe: Nicolae Matei şi Grigore Damceski. Delegaţia din Macedonia a fost compusă din primarul oraşului, 3 consilieri locali, 3 profesori de la Şcoala Nicola Karev şi 11 copii. „Acest acord de înfrăţire va aduce beneficii pentru ambele părţi. La baza lui va exista un parteneriat de durată. În primul rând, vorbim de schimburile culturale. De doi ani, Şcoala Grigore Moisil din Năvodari este înfrăţită cu Şcoala Nicola Karev din Krusevo. În cadrul acestui parteneriat, se fac schimburi de grupuri de copii. A altă componentă a acestei înfrăţiri o reprezinta schimburile economice şi cele turistice. La Krusevo există o fabrică de rahat, celebră în ţară. De ce nu am putea deschide o secţie la noi la Năvodari, a acestei fabrici. Mai mult, Macedonia este al doilea frate după Republica Moldova pentru România, a declarat edilul oraşului Năvodari, Nicolae Matei. Acesta a mai promis că va vizita neapărat oraşul din Macedonia. „După ce îmi rezolv problemele juridice, primul oraş pe care îl voi vizita va fi Krusevo”, a precizat primarul oraşului Năvodari. La rândul său, edilul oraşului Krusevo, Grigore Damceski, le-a mulţumit gazdelor, apreciind dezvoltarea turismului din Năvodari. Reamintim că în şedinţa extraordinară din 24 februarie 2012, Consiliul Local Năvodari a aprobat înfrăţirea Oraşului Năvodari cu localitatea Krusevo din Republica Macedonia.

Daruri pentru delegaţia macedoneană

Din partea Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), al cărui preşedinte este Nicolae Matei, oaspeţii au primit o plachetă, care avea forma hărţii României, şi câte o insignă, pe care era inscripţionat AOR. Reamintim că oraşul Navodari este înfrăţit şi cu oraşe din Turcia, Republica Moldova, Bulgaria şi Spania: Gemlik din Turcia, sectorul Râşcani din Chişinău, oraşul Kavarna din Bulgaria, oraşul Teruel din Spania, Grupo de Comercio Hispano-Romano (Zaragoza). ”Următorul oraş cu care se va înfrăţi Năvodari va fi din Rusia. Din aceste înfrăţiri avem ce învăţa unii de la alţii”, a anunţat primarul Matei.

Krusevo, o staţiune montană celebră

Aflându-se la 1.350 m deasupra nivelului mării, Krusevo este oraşul situat la cea mai mare altitudine din Macedonia, fapt pentru care constituie una dintre atracţiile turistice principale, mai ales în timpul sezonului rece. Krusevo este cel mai mare oraş din Macedonia. Oraşul are 10.000 de locuitori. În afară de cadrul natural spectaculos, oraşul oferă o multitudine de urme culturale din perioadele istorice anterioare. Se presupune ca sâmburele aşezării s-ar fi format după aşezarea slavilor în secolul al VI - lea. Revigorarea economică şi demografică o vor face vlahii fugiţi de teama otomanilor. Aceşti vestiţi crescători de animale erau negustori şi meşteşugari iscusiţi ceea ce a condus rapid la închegarea comunităţii urbane. Krusevo a fost ridicat din temelie în stilul arhitectonic adus de cei refugiaţi, însă clădirile deţin adesea pecetea influenţei locale tradiţionale. În prezent, Krusevo este o staţiune montată celebră pentru pârtiile de schi, dar, în aceleaşi timp, cu monumente istorice importante.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preotul paroh de la biserica Sf. Mina face un apel la Primăria Constanța Stălpișorii montați au blocat accesul pompierilor ce interveniseră la incendiul din această seară

04 May 2024 451

Firma este controlată de afaceristul Gheorghe Muhscină Plasty Prod SA a cumpărat de la Primăria Constanța un teren de pe strada Industrială nr.11

04 May 2024 486

Familia Terzi poate moderniza Restaurantul Colonadelor de pe strada Traian din Constanța

04 May 2024 387

Imobiliare Constanța Tesalia SRL nu poate extinde construcția de pe strada Daciei

04 May 2024 292

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Anișoarei Brașovanu secretar general UAT la Comuna Gârliciu (DOCUMENTE)

04 May 2024 267

Alianța Dreapta Unită Constanța i-a retras sprijinul politic candidatului la Primăria Comunei Amzacea după postarea unui mesaj discriminator

04 May 2024 502

Primăria Mangalia, județul Constanța, scoate la vânzare un imobil într-o licitație publică

03 May 2024 491

Angajări Constanța Ai studii superioare în medicină generală? Primăria Cumpăna angajează

03 May 2024 574

Primăria Constanța a pierdut un proces cu Garda de Mediu! Despre ce este vorba?

03 May 2024 413

Poșta Română se va ocupa de serviciile poștale ale Primăriei Mangalia (DOCUMENT)

03 May 2024 424

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Danielei-Alina Borcan, secretar general al comunei Tuzla (DOCUMENTE)

03 May 2024 564

Contestația Marcelei Stancu pentru candidatura la Primăria Limanu, respinsă de Tribunalul Constanța

03 May 2024 453

Teren în Faleză Nord, recâștigat de Apele Române de la Primăria Constanța! Ce au invocat judecătorii pentru a radia dreptul de proprietate al municipalității (MOTIVARE)

03 May 2024 589

Certificat de urbanism pentru Bimmer Workshop SRL, care edifică un showroom la Constanța

03 May 2024 493

Rezultatul licitației publicat în MO Primăria Constanța a vândut un teren din zona Campus (DOCUMENT)

03 May 2024 771