Revendicarile asistentilor medicali vor fi aprobate astazi

Criza din sistemul sanitar, in curs de finalizare

Membrii Guvernului urmeaza sa aprobe in aceasta dimineata ordonanta prin care sindicatelor din sistemul sanitar li se accepta revendicarile # Presedintele "Siampa Sanitas" filiala Constanta, Ani Borsi, a declarat ca este dezamagita intrucat Guvernul a decis sa admita revendicarile, dar intr-un mod diferit de cel decis la negocieri * Borsi a primit deja un exemplar al ordonantei care urmeaza a fi supusa aprobarii, dar acesta este bineinteles nesemnat * La finele sedintei de guvern de astazi, Consiliul National "Siampa Sanitas" se va reuni pentru a hotari daca protestele vor inceta sau nu * Ordonanta prevede acordarea unei majorari salariale de 20% si in doua transe, acordarea a cate 20 de tichete de masa pentru fiecare angajat si alte facilitati * Din ianuarie 2005, Siampa va avea un nou sistem de salarizare

In aceasta toamna, peste 10.000 de angajati din sistemul sanitar s-au aflat pe picior de greva intrucat Guvernul nu le-a acceptat revendicarile solicitate pentru anul 2005. La Constanta, peste 3000 de asistenti medicali si infirmieri au protestat cerand marirea salariului, acordarea de tichete de masa si alte cateva facilitati. Membrii sindicatului "Siampa Sanitas", filiala Constanta au solicitat initial ca salariul sa fie majorat cu 80%, dar ulterior, in urma negocierilor purtate in capitala, au fost de acord cu o marire de 40%, 30% si, in cele din urma, 20%. Preocupati mai mult de campanie electorala, decat de rezolvarea crizei din sistemul sanitar, membrii Guvernului au incercat sa amane cat mai mult discutarea acestei probleme. Nemaisuportand tergiversarea, sindicalistii au decis ca pe 8 noiembrie sa declanseze greva generala. De-abia in acel moment, reprezentantii ministerelor implicate au fost de acord sa abordeze cu seriozitate problema bugetului alocat pentru sanatate. Greva generala a fost amanata pana pe data de 22 noiembrie, intrucat asistentii medicali au primit promisiunea ca revendicarile le vor fi acceptate. In aceasta dimineata, Guvernul Romaniei se va reuni intr-o sedinta, pentru a aproba ordonanta de urgenta prin care se pune capat grevei. Presedintele "Siampa Sanitas", Ani Borsi, a intrat deja in posesia acestei hotarari, care nu este inca semnata si parafata. Borsi a declarat: "Sunt dezamagita de faptul ca ceea ce am discutat la negocierea de saptamana trecuta a fost schimbat. In urma discutiilor avute se stabilise sa primim o majorare de 20%, cate 20 de tichete de masa si alte facilitati. Prin aceasta ordonanta care va fi semnata maine (n.r. azi), ni se acorda majorarea ceruta, dar in doua transe. Prin aceasta schimbare, reprezentantii Guvernului au dat dovada de neseriozitate. Sper sa nu se schimbe iar ceva si nu cred ca problema se va rezolva pana cand aceasta ordonanta nu este semnata de prim-ministru si ceilalti ministri implicati. Dupa sedinta de guvern, Consiliul National Sindical se va reuni pentru a discuta daca si in ce forma vom continua actiunile de protest". Tichetele de masa se vor acorda numai pentru personalul medical subordonat Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Pe langa majorare si tichete, asistentii medicali vor beneficia si de facilitati precum gratuitate la serviciile paraclinice, analize, terapie si tratament la unitati balneoclimaterice etc. Asistentii medicali constanteni vor putea beneficia de toate aceste avantaje (salariu marit, tichete, facilitati) de la inceputul anului viitor. Din ianuarie, grevistii vor avea un sistem propriu de salarizare, iar pana in luna iulie se va mai discuta o majorare procentuala a salariilor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acţionarii S.C.U.T. SA, convocați în Adunare Generală Ordinară. Pe ordinea de zi, aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2024

01 May 2024 267

Licitații Constanța Cazinoul din Constanța, la un pas de renaștere! Aedificia Carpați, compania ce restaurează monumentul, se va ocupa și de lucrările exterioare (DOCUMENT)

01 May 2024 321

Afaceri Constanța Ce decizii a luat Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor societății Ostrovit SA

01 May 2024 248

IGPR InfotraficTrafic întrerupt pe DN 26 Galați-Murgeni

01 May 2024 178

Acționarii Companiei de Pilotaj Pilot Service SA, convocați de Pilot Service SA în Adunare Generală

01 May 2024 311

IGPR Infotrafic Circulație restricționată pe DN 17 Bistrița-Beclean

01 May 2024 192

IGPR InfotraficAglomerație pe A1 pe sensul Nădlac spre Deva

01 May 2024 181

Declarații de avere Constanța Elena Poteleanu, secretarul general al comunei Mihai Viteazu, avere și interese. Soțul său este preot (DOCUMENTE)

30 Apr 2024 478

Firme Constanța Se decide repartizarea profitului pe 2023 la Mobicom SA

30 Apr 2024 446

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 14

30 Apr 2024 235

Fostul viceprimar al Medgidiei, Sorin Petrică Țuțuianu este noul director al CT BUS Constanța

30 Apr 2024 586

Constructorul Sălii Polivante, amendat de Garda de Mediu Constanța! (FOTO)

30 Apr 2024 333

Mihai Lupu- „Peste cinci milioane de lei vor merge la mai multe asociaţii şi cluburi sportive din judeţul Constanţa“

30 Apr 2024 357

CSM Constanța Triatloniștii Carol Popa și Amalia Singuran, parcurs de excepție la Campionatul Național de Supersprint în bazin de la Izvorani (GALERIE FOTO)

30 Apr 2024 326

IGPR Infotrafic Transporturi agabaritice

30 Apr 2024 219