Revin bursele private si se inmultesc locurile de munca

Legi pentru studenti

Ministerul Educatiei si Cercetarii a hotarat ca, incepand de anul viitor, studentii si doctoranzii sa poata beneficia de sponsorizari sub forma de burse * Conform legii, se va semna un contract intre agentul economic sau persoana fizica si respectivul student, iar apoi va fi instiintata si institutia de invatamant * Beneficiarul bursei nu va avea voie sa lucreze pentru cel care ii ofera ajutorul decat dupa ce termina facultatea * Prin aceste sponsorizari se urmareste asigurarea unor locuri de munca pentru absolventii de facultati

Potrivit unui act normativ emis de Ministerul Educatiei si Cercetarii, studentii vor putea beneficia, incepand cu anul universitar 2004-2005 de burse private. Acestea reprezinta sprijinul pentru studii acordat, in baza unui contract, de catre o persoana juridica de drept privat sau de catre o persoana fizica unui beneficiar care poate fi, dupa caz, student sau doctorand ori care urmeaza un program de pregatire postuniversitara intr-o institutie de invatamant superior acreditata. Bursa se acorda prin intermediul unui contract, care stabileste modul in care beneficiarul trebuie sa-si indeplineasca obligatiile de studiu, precum si celelalte conditii in care se ofera bursa. Beneficiarul bursei are obligatia de a prezenta contractul, in vederea avizarii, la institutia de invatamant in care studiaza. Bursa privata poate fi acordata pe intreaga durata a studiilor sau pe o perioada mai scurta de timp, stabilita prin contract. In ceea ce priveste cuantumul lunar al acesteia, el trebuie sa acopere cel putin masa, cazarea si cheltuielile de intretinere, fara a se situa sub salariul minim pe economie. Sumele utilizate pentru acordarea burselor private sunt deductibile fiscal, in conditiile legii. Astfel, persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care acorda burse studentilor, doctoranzilor sau altor persoane care urmeaza, in tara sau in strainatate, un program de pregatire postuniversitara in institutii de invatamant superior acreditate, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, acordate pentru burse, daca sunt indeplinite cumulativ o serie de conditii. "Aceste forme de burse nu sunt o noutate pentru sistemul de invatamant romanesc, ele existand si in perioada comunista, cand se incheiau contracte intre studenti si diferite intreprinderi, iar la terminarea facultatilor, tinerii aveau obligatia sa lucreze pentru institutiile care le oferisera bursele", ne-a explicat prof. univ. dr. Victor Ciupina, rectorul Universitatii "Ovidius".

Beneficiarii burselor vor avea un loc de munca sigur

De asemenea, si persoanele fizice care desfasoara activitati independente pot acorda burse private in limita unei cote de 5% din baza de calcul determinata conform art.49, alin.(6) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal. Contribuabilii pot dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 1% din impozitul pe venitul anual, pentru acordarea de burse private, in conditiile prevederilor Legii 571/2003 privind Codul Fiscal, art.90, alin.(2). Bursele private nu pot fi acordate in conditiile acestui act normativ de catre rude pana la gradul al patrulea, inclusiv. Contractul prin care se acorda bursa poate contine clauze prin care sa se stabileasca obligatia beneficiarului de a lucra, dupa finalizarea studiilor, prin angajare pe o anumita perioada de timp, pentru persoana juridica sau fizica ce acorda bursa. In schimb, pe perioada acordarii bursei se interzice ca studentul sa lucreze pentru cel ce acorda bursa sau pentru o alta persoana juridica sau fizica desemnata de acesta. De asemenea, actul normativ prevede ca bursele private nu se impoziteaza, iar facilitatile fiscale se reactualizeaza in concordanta cu introducerea unor prevederi mai favorabile prin modificarea Legii 571/2003. Cheltuielile privind bursele acordate in conditiile prezentei legi, insumate cu cele efectuate pentru alte sponsorizari potrivit Legii sponsorizarii nr.32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, se vor incadra in limita prevazuta la art.31, alin. (4) din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal. Sumele reprezentand bursele acordate de catre persoanele fizice in conditiile prezentei legi, cumulate cu cele efectuate pentru alte sponsorizari potrivit Legii sponsorizarii nr.32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, se vor incadra in limita de 5% si respectiv de 1% prevazute in Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, la art.49, alin.(6) si art. 90, alin.(2). In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Educatiei si Cercetarii vor emite instructiuni pentru aplicarea acesteia.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Primăria Comunei Independența, investiție în educație (DOCUMENT)

18 May 2024 117

Licitații publice Chrome Computers va livra echipamentele digitale și mobilierul pentru unitățile de învățământ din comuna Dobromir, județul Constanța (DOCUMENT)

16 May 2024 377

Achiziții Constanța Primăria Independența a încheiat un contract de aproape 15.000 de euro cu o firmă din București. Despre ce este vorba (DOCUMENTE)

14 May 2024 462

Cumpărări directe Constanța Primăria Comana investește în educație (DOCUMENT)

11 May 2024 459

Licitații publice Primoval SRL bifează un nou contract cu Primăria Constanța (DOCUMENTE)

09 May 2024 481

Guvernul a aprobat participarea României la Programul OCDE privind evaluarea competenţelor adulţilor

09 May 2024 407

Elevii se întorc în bănci de miercuri, 8 mai. Când va fi următoarea vacanță?

06 May 2024 1242

Maarif Instituții Internaționale de Învățământ SA continuă demersurile pentru edificarea campusului școlar din orașul Ovidiu, județul Constanța

30 Apr 2024 491

Licitații Tulcea Școala Gimnazială Carcaliu, dotată cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale de firmele Woodart SRL și Abitek Devices SRL (DOCUMENTE)

28 Apr 2024 610

“CONSTRUIESC DE MIC, CU BRICK” – atelier de creatie sustinut de Brick Romania in institutiile de invatamant constantene

26 Apr 2024 550

Ministerul Educației Ghid de întrebări și răspunsuri - Ce acte sunt necesare pentru înscrierea copilului la grădiniță

24 Apr 2024 513

Licitații Tulcea Woodart SRL va dota Școala Gimnazială Ostrov cu mobilier și materiale didactice (DOCUMENT)

19 Apr 2024 419

Licitații directe CJC cumpără servicii de publicitate aferente unui proiect finanțat prin PNNR. Despre ce este vorba?

16 Apr 2024 583

Primăria Tuzla, județul Constanța, organizează licitația pentru achiziția de mobilier școlar și echipamente digitale

14 Apr 2024 520

Centrul Militar Zonal Constanța Înscrierile pentru instituțiile de învățământ superior militar sunt în toi

13 Apr 2024 526