Social

Şi în acest an, Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim Arhiepiscopul Tomisului - „Învierea aduce bucurie, lumină, pace şi înălţare către cer“

Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a anunţat, ieri, că Lumina Învierii va fi adusă de la Ierusalim de Patriarhia Română. La ora 22.30, va ajunge la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Constanţa. Ulterior, lumina sfântă va fi adusă de ÎPS Teodosie din largul Mării Negre la Cazinoul din Constanţa, unde va fi aşteptată de credincioşi.
 
Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune până în faţa Catedralei Arhiepiscopale, unde va fi oferită credincioşilor, iar de la ora 24.00, se va oficia Canonul Învierii, urmat, de la ora 1.00, de oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală, potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului. De asemenea, ÎPS Teodosie a dezvăluit că şi preoţi din Bulgaria au anunţat că vor veni la Constanţa după Lumina Învierii care ajunge de la Ierusalim.
 
„Întimpinăm împreună sărbătorile pe care le aducem în casele şi în sufletele credincioşilor. După perioada de pregătire şi urcuş duhovnicesc al postului, iată că am ajuns la marea sărbătoare a Învierii. Este sărbătoarea cea mai mare, care ne aduce nu numai o amintire, ci copleşeşte cerul şi pământul. Este ziua cea mai luminoasă din istoria omenirii, pentru că toate cele întunecate au dispărut. Străluceşte doar lumina Învierii lui Hristos. Iar Hristos cel înviat a biruit şi răul, şi întunericul, şi păcatul, şi moartea. Iată, acum toate sunt vii la sărbătoarea Învierii!
 
De aceea Sfântul Ioan Gură de Aur ne îndeamnă: «În această zi, nimeni să nu plângă. Toţi să se bucure, iar mintea şi inima să se îndrepte către cele de sus». Hristos cel înviat străluceşte până la ceruri. Lumina Învierii Sale este necuprinsă. S-au ascuns acum portarii iadului, s-au dus mai la adânc, orbindu-se de lumina Învierii. A luat Hristos pe strămoşi şi i-a ridicat la cer. În această zi se bucură oamenii, se bucură pământul, se bucură îngerii, se bucură toate cele din jurul nostru.
 
Învierea aduce bucurii, lumină, pace şi înălţare către cer. Azi ni se arată adevărata patrie cerească, pentru că cei din iad au fost ridicaţi până la cer. Să ne pregătim cu toţii să ne îmbrăţişăm, să ne iubim unii pe alţii, să nu fie nicio urmă de supărare sau neiertare în sufletele noastre. Dacă toate s-au umplut de lumină, şi noi trebuie să ne umplem de lumină. Iar noi avem lumină nu doar ca simbol. Noi, creştinii ortodocşi, avem lumina coborâtă din cer, în sâmbăta cea mare, care ne aduce mărturie că Hristos, cel înviat din morţi, ne poartă de grijă şi în fiecare an ne înnoieşte bucuria, ne înnoieşte sărbătoarea, dragostea şi ne cheamă la bucuria cerului. Suntem chemaţi să ne îndreptăm cu mintea şi inima către cer. Hristos a înviat ca să înviem şi noi, să ne bucurăm şi să ne veselim. Nimeni să nu fie cu tristeţe în sufletul său în această zi“, a transmis constănţenilor ÎPS Teodosie.
 
În ziua de Paşti, duminică, 28 aprilie, începând cu ora 12.00, la Catedrala Arhiepiscopală se va oficia slujba vecerniei, cunoscută sub numele de „A Doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi străine, simbolizare a universalităţii creştinismului. Seara, de la ora 17.30, la Casa de Cultură din Constanţa, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susţine tradiţionalul concert pascal. Intrarea este liberă.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ÎPS Teodosie, în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel. Procurorii au cerut pedeapsa maximă. Ce s-a decis

23 May 2019 746

LIVE TEXT. Sărbătorim „Ziua Constanței”. Programul integral al activităților programate cu această ocazie (galerie foto)

21 May 2019 1447

Arhiepiscopia Tomisului Unde va sluji IPS Teodosie în acest weekend

10 May 2019 389

ÎPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului a participat la slujba de sfințire a Capelei de la Secţia exterioară Valul lui Traian a Penitenciarului Poarta Albă

08 May 2019 440

Pastorala de Paște a Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie „Învierea lui Hristos reprezintă înnoirea întregii creații și implicit a omului“

26 Apr 2019 718

Acțiune socială desfășurată de Arhiepiscopia Tomisului O masă de Paști pentru familii nevoiașe din Constanța

23 Apr 2019 428

Diplomă jubilară şi medalie de aur, de la oameni de știință pentru Arhiepiscopul Tomisului

21 Apr 2019 1260

IPS Teodosie, la masă cu 600 de invitaţi. Evenimentul are loc în restaurantul unde a mâncat când a fost întronizat, acum 18 ani

21 Apr 2019 1436

Imagini de la eveniment Constanţa. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, oficiază slujba de Florii în aer liber, la Catedrala „Sfinţii Petru şi Pavel“ (galerie foto)

21 Apr 2019 589

Primăria Constanţa iniţiază campania "Dă viață din viața ta! Donează sânge!"

15 Apr 2019 471

Programul de slujire al înalţilor ierarhi din sud-estul României

14 Apr 2019 573

Ceremonie de botez a navei „Histria Atlas” în Șantierul Naval Constanța (galerie foto+video)

11 Apr 2019 1905

Unde va oficia IPS Teodosie slujbe în judeţul Constanţa, în această săptămână

08 Apr 2019 437

Concert Prepascal de pricesne, organizat de Arhiepiscopia Tomisului

02 Apr 2019 515

DNA a colaborat cu SRI? Instanţa a rămas în pronunţare în dosarul lui Teodosie

27 Mar 2019 1052