Social

Şi în acest an, Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim Arhiepiscopul Tomisului - „Învierea aduce bucurie, lumină, pace şi înălţare către cer“

Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a anunţat, ieri, că Lumina Învierii va fi adusă de la Ierusalim de Patriarhia Română. La ora 22.30, va ajunge la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Constanţa. Ulterior, lumina sfântă va fi adusă de ÎPS Teodosie din largul Mării Negre la Cazinoul din Constanţa, unde va fi aşteptată de credincioşi.
 
Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune până în faţa Catedralei Arhiepiscopale, unde va fi oferită credincioşilor, iar de la ora 24.00, se va oficia Canonul Învierii, urmat, de la ora 1.00, de oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală, potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului. De asemenea, ÎPS Teodosie a dezvăluit că şi preoţi din Bulgaria au anunţat că vor veni la Constanţa după Lumina Învierii care ajunge de la Ierusalim.
 
„Întimpinăm împreună sărbătorile pe care le aducem în casele şi în sufletele credincioşilor. După perioada de pregătire şi urcuş duhovnicesc al postului, iată că am ajuns la marea sărbătoare a Învierii. Este sărbătoarea cea mai mare, care ne aduce nu numai o amintire, ci copleşeşte cerul şi pământul. Este ziua cea mai luminoasă din istoria omenirii, pentru că toate cele întunecate au dispărut. Străluceşte doar lumina Învierii lui Hristos. Iar Hristos cel înviat a biruit şi răul, şi întunericul, şi păcatul, şi moartea. Iată, acum toate sunt vii la sărbătoarea Învierii!
 
De aceea Sfântul Ioan Gură de Aur ne îndeamnă: «În această zi, nimeni să nu plângă. Toţi să se bucure, iar mintea şi inima să se îndrepte către cele de sus». Hristos cel înviat străluceşte până la ceruri. Lumina Învierii Sale este necuprinsă. S-au ascuns acum portarii iadului, s-au dus mai la adânc, orbindu-se de lumina Învierii. A luat Hristos pe strămoşi şi i-a ridicat la cer. În această zi se bucură oamenii, se bucură pământul, se bucură îngerii, se bucură toate cele din jurul nostru.
 
Învierea aduce bucurii, lumină, pace şi înălţare către cer. Azi ni se arată adevărata patrie cerească, pentru că cei din iad au fost ridicaţi până la cer. Să ne pregătim cu toţii să ne îmbrăţişăm, să ne iubim unii pe alţii, să nu fie nicio urmă de supărare sau neiertare în sufletele noastre. Dacă toate s-au umplut de lumină, şi noi trebuie să ne umplem de lumină. Iar noi avem lumină nu doar ca simbol. Noi, creştinii ortodocşi, avem lumina coborâtă din cer, în sâmbăta cea mare, care ne aduce mărturie că Hristos, cel înviat din morţi, ne poartă de grijă şi în fiecare an ne înnoieşte bucuria, ne înnoieşte sărbătoarea, dragostea şi ne cheamă la bucuria cerului. Suntem chemaţi să ne îndreptăm cu mintea şi inima către cer. Hristos a înviat ca să înviem şi noi, să ne bucurăm şi să ne veselim. Nimeni să nu fie cu tristeţe în sufletul său în această zi“, a transmis constănţenilor ÎPS Teodosie.
 
În ziua de Paşti, duminică, 28 aprilie, începând cu ora 12.00, la Catedrala Arhiepiscopală se va oficia slujba vecerniei, cunoscută sub numele de „A Doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi străine, simbolizare a universalităţii creştinismului. Seara, de la ora 17.30, la Casa de Cultură din Constanţa, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susţine tradiţionalul concert pascal. Intrarea este liberă.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

PS Ignatie, Episcopul Hușilor, slujește mâine la Parohia Buna Vestire, din Constanța

17 Oct 2020 2380

Sfânta Parascheva. Unde avem, în județul Constanța, biserici cu hramul sfintei Parascheva

14 Oct 2020 2101

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva în Arhiepiscopia Tomisului. Donare de sânge

07 Oct 2020 1416

Episcopul Visarion al Tulcii și Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, la slujba pomenirea de 40 de zile a Mitropolitului Ambrozie de Durostorum

28 Sep 2020 1322

ÎPS Teodosie slujește astăzi la Catedrala din Constanța

23 Sep 2020 605

ÎPS Teodosie, așteptat mâine în Parohia Lazu

21 Sep 2020 391

Marți, 22 septembrie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sluji la Agigea și Lazu

18 Sep 2020 654

ÎPS Teodosie slujește astăzi în Mamaia

17 Sep 2020 2353

Doliu la Medgidia. Marian Iordache, fost primar al municipiului Medgidia, va fi condus, azi, pe ultimul drum. Detalii

15 Sep 2020 1795

Astăzi hram la Mănăstirea Dervent din județul Constanța

14 Sep 2020 687

Slujbă de sfințirea apei și târnosire de biserică la Mangalia

13 Sep 2020 1666

Arhiepiscopia Tomisului Târnosire de biserică la Mangalia. Hram la mănăstirea Dervent

11 Sep 2020 907

Unde este așteptat astăzi Arhiepiscopul Tomisului, de Nașterea Maicii Domnului

08 Sep 2020 2324

Constanța. Rugăciuni de binecuvântare pentru începutul anului școlar. Slujbă la biserica Sfânta Maria

06 Sep 2020 1334

Praznicul Nașterii Maicii Domnului în Arhiepiscopia Tomisului

04 Sep 2020 1031