Social

Şi în acest an, Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim Arhiepiscopul Tomisului - „Învierea aduce bucurie, lumină, pace şi înălţare către cer“

Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a anunţat, ieri, că Lumina Învierii va fi adusă de la Ierusalim de Patriarhia Română. La ora 22.30, va ajunge la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Constanţa. Ulterior, lumina sfântă va fi adusă de ÎPS Teodosie din largul Mării Negre la Cazinoul din Constanţa, unde va fi aşteptată de credincioşi.
 
Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune până în faţa Catedralei Arhiepiscopale, unde va fi oferită credincioşilor, iar de la ora 24.00, se va oficia Canonul Învierii, urmat, de la ora 1.00, de oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală, potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului. De asemenea, ÎPS Teodosie a dezvăluit că şi preoţi din Bulgaria au anunţat că vor veni la Constanţa după Lumina Învierii care ajunge de la Ierusalim.
 
„Întimpinăm împreună sărbătorile pe care le aducem în casele şi în sufletele credincioşilor. După perioada de pregătire şi urcuş duhovnicesc al postului, iată că am ajuns la marea sărbătoare a Învierii. Este sărbătoarea cea mai mare, care ne aduce nu numai o amintire, ci copleşeşte cerul şi pământul. Este ziua cea mai luminoasă din istoria omenirii, pentru că toate cele întunecate au dispărut. Străluceşte doar lumina Învierii lui Hristos. Iar Hristos cel înviat a biruit şi răul, şi întunericul, şi păcatul, şi moartea. Iată, acum toate sunt vii la sărbătoarea Învierii!
 
De aceea Sfântul Ioan Gură de Aur ne îndeamnă: «În această zi, nimeni să nu plângă. Toţi să se bucure, iar mintea şi inima să se îndrepte către cele de sus». Hristos cel înviat străluceşte până la ceruri. Lumina Învierii Sale este necuprinsă. S-au ascuns acum portarii iadului, s-au dus mai la adânc, orbindu-se de lumina Învierii. A luat Hristos pe strămoşi şi i-a ridicat la cer. În această zi se bucură oamenii, se bucură pământul, se bucură îngerii, se bucură toate cele din jurul nostru.
 
Învierea aduce bucurii, lumină, pace şi înălţare către cer. Azi ni se arată adevărata patrie cerească, pentru că cei din iad au fost ridicaţi până la cer. Să ne pregătim cu toţii să ne îmbrăţişăm, să ne iubim unii pe alţii, să nu fie nicio urmă de supărare sau neiertare în sufletele noastre. Dacă toate s-au umplut de lumină, şi noi trebuie să ne umplem de lumină. Iar noi avem lumină nu doar ca simbol. Noi, creştinii ortodocşi, avem lumina coborâtă din cer, în sâmbăta cea mare, care ne aduce mărturie că Hristos, cel înviat din morţi, ne poartă de grijă şi în fiecare an ne înnoieşte bucuria, ne înnoieşte sărbătoarea, dragostea şi ne cheamă la bucuria cerului. Suntem chemaţi să ne îndreptăm cu mintea şi inima către cer. Hristos a înviat ca să înviem şi noi, să ne bucurăm şi să ne veselim. Nimeni să nu fie cu tristeţe în sufletul său în această zi“, a transmis constănţenilor ÎPS Teodosie.
 
În ziua de Paşti, duminică, 28 aprilie, începând cu ora 12.00, la Catedrala Arhiepiscopală se va oficia slujba vecerniei, cunoscută sub numele de „A Doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi străine, simbolizare a universalităţii creştinismului. Seara, de la ora 17.30, la Casa de Cultură din Constanţa, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susţine tradiţionalul concert pascal. Intrarea este liberă.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Unde va sluji, astăzi, ÎPS Teodosie

18 Aug 2019 836

Pictura bisericii schitului „Sf. Treime” din Constanța, sfinţită de ÎPS Teodosie

09 Aug 2019 481

Arhiepiscopul romano-catolic Raymund Netzhammer, un apărător al arheologiei dobrogene Constanţa modernă şi comorile Tomisului antic (II)

07 Aug 2019 505

Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, achitat. Primul termen în apel, 18 octombrie

31 Jul 2019 714

ÎPS Teodosie va oficia, duminică, Sfântă Liturghie la mănăstirea „Sfânta Elena de la Mare”

26 Jul 2019 758

IPS Teodosie despre motivul pentru care Sfânta Mironosiță Maria Magdalena este considerată întocmai cu Apostolii

24 Jul 2019 450

ÎPS Teodosie va face parte azi dintr-un sobor de arhierei. Vezi unde şi cu ce prilej

21 Jul 2019 1162

Ce sfinţi cinstesc creştinii ortodocşi în această săptămână

18 Jul 2019 466

Dosarul „Nazarcea“, în care este implicat ÎPS Teodosie, pe masa judecătorilor de la ÎCCJ

08 Jul 2019 1210

Trei înalţi ierarhi vor participa, astăzi, la cinstirea sfinților dobrogeni Epictet și Astion

07 Jul 2019 1450

Lucrările celei de-a V-a ediții a Conferinței Internaționale Religie-Cunoaștere-Societate, desfășurate la Constanța (galerie foto)

04 Jul 2019 586

Simpozion internațional, la mănăstirea Dervent. Cinstirea sfinților dobrogeni Epictet și Astion

04 Jul 2019 621

Programul slujirii ierarhilor din Mitropolia Munteniei şi a Dobrogei în ziua sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

29 Jun 2019 832

Programul de slujire al ierarhilor din Mitropolia Munteniei şi a Dobrogei

23 Jun 2019 784

Decizie de ultimă oră! IPS Teodosie, achitat în dosarul unde este acuzat că ar fi obţinut fonduri europene ilegal

06 Jun 2019 2584