Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului „Mii de Martori ai lui Iehova care au suferit pentru credința lor creștină”

  • Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustulu este marcată pe 27 ianuarie, an de an
  • Datorită conștiinței lor religioase, Martorii erau neutri din punct de vedere politic
  • Martorii lui Iehova au fost printre primii deținuți trimiși în lagăre de concentrare
 
Data de 27 ianuarie a fiecărui an marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Genocidului nazist i-au căzut victimă milioane de oameni din cauza rasei, naționalității sau a ideologiei politice. Puțini însă cunosc că printre victime s-au numărat și mii de Martori ai lui Iehova care au suferit pentru credința lor creștină.  
 
„Cunoscuți pe atunci ca Studenți în Biblie, Martorii lui Iehova au fost „singura grupare din timpul celui de‑al Treilea Reich persecutată exclusiv pe criterii religioase”. (Prof. Robert Gerwarth). Potrivit istoricului Christine King, naziștii i-au catalogat pe Martorii lui Iehova „dușmani [ai Statului], din cauza refuzului [categoric] de a accepta chiar și lucruri minore ale național-socialismului, care contraveneau credinței lor”.

Datorită conștiinței lor religioase, Martorii erau neutri din punct de vedere politic și refuzau să folosească salutul „Heil Hitler”, să se implice în acțiuni rasiste și violente sau să se înroleze în armata germană. În plus, doamna King a adăugat: „În publicațiile lor, ei făceau cunoscute pe scară largă nelegiuirile acelui regim, inclusiv atrocitățile comise împotriva evreilor”.
 
Martorii lui Iehova au fost printre primii deținuți trimiși în lagăre de concentrare. Aici erau obligați să poarte pe uniforma de deținut un semn de identificare simbolic, un triunghi violet. Dintre cei aproximativ 35 000 de Martori din țările europene ocupate de naziști, peste o treime au fost persecutați direct. Majoritatea au fost arestați și închiși. Sute de copii au fost plasați în case ale naziștilor sau în centre de reeducare. Aproximativ 4 200 de Martori au fost trimiși în lagăre de concentrare. Prof. Detlef Garbe a scris: „Scopul era exterminarea acestui grup religios: trebuia să nu mai existe niciun Martor în Germania”. Aproximativ 1 600 de Martori au murit, dintre care 370 au fost executați.
 
Obsedați de ideea știrbirii integrității ferme a Martorilor, naziștii au intensificat atacul psihologic și le-au făcut o ofertă extraordinară: fiecare Martor putea să-și cumpere libertatea. Prețul era semnarea renunțării la credință. Declarația-standard (Erklärung), introdusă în 1938, prevedea ca persoana să renunțe la credința sa, să-i denunțe pe ceilalți Martori, să recunoască guvernul nazist drept cea mai mare autoritate și să-și apere Patria cu arma în mână. Comandanții închisorilor sau ai lagărelor se foloseau deseori de tortură sau de privațiuni pentru a‑i face pe Martori să semneze. Potrivit Prof. Garbe „foarte puțini au semnat” dezicerea de la credința lor.
 
Geneviève de Gaulle, nepoată a generalului Charles de Gaulle și membră a Rezistenței France, a spus următoarele despre prizonierele Martore închise în lagărul de la Ravensbrück: „Ceea ce am admirat mult la ele a fost faptul că ar fi putut să plece oricând, fiind suficient să semneze renunțarea la credință. ... De fapt, aceste femei, care păreau atât de slăbite și de epuizate, au fost mai puternice decât SS-iștii, care aveau de partea lor puterea și toate mijloacele. Martorele aveau forță proprie, iar tăria voinței lor nu putea fi învinsă de nimeni”.
 
Martorii lui Iehova nu au făcut niciun compromis în fața intimidărilor naziștilor. Iar aceasta este într-un contrast izbitor cu conformismul majorității oamenilor la ideologia nazistă, înainte și după Holocaust. Poziția fermă de respingere a rasismului, a naționalismului extrem și a violenței – iată câteva idei la care societatea contemporană poate reflecta cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului”, au transmis printr-un comunicat de presă Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova” din România.
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursă foto: Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova”

 
Citește și:

Va fi lansată online prima parte a filmului de lungmetraj cu titlul Daniel, în limba rromani

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Comemorarea pogromul de la Iași Premierul Ciucă - „Holocaustul a fost cea mai mare tragedie a umanității din toată istoria noastră globală“

28 Jun 2022 352

Mesajul prim-ministrului Nicolae Ciucă, cu ocazia concertului în Memoria Holocaustului

14 Apr 2022 591

Deputatul Alexandru Muraru „Armata rusă distruge probe istorice ale Holocaustului operat de naziști și colaboratorii lor„

02 Mar 2022 825

Iulian-Alexandru Muraru „Să ne amintim de toţi cei care au pierit în Holocaust şi să ne rugăm în fiecare zi pentru ca memoria lor să rămână neștearsă”

27 Jan 2022 797

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, mesaj cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

27 Jan 2022 837

PÎCCJ Dosar penal pentru Minimalizarea Holocaustului, după un comunicat al AUR

10 Jan 2022 760

Alexandru Muraru, numit oficial reprezentant al Guvernului României în conducerea celei mai mari infrastructuri europene de cercetare a Holocasutului

06 Jan 2022 981

AUR contestă oficial Holocaustul, pe care-l consideră ”o temă minoră”. Ce spune deputatul PNL Alexandru Muraru

03 Jan 2022 2797

Lege promulgată de Iohannis. Materia „Istoria evreilor. Holocaustul“ va deveni obligatorie

25 Nov 2021 1640

Câți elevi au optat pentru materiile „O istorie a comunismului din România" și "Istoria evreilor. Holocaustul", în anii școlari trecuți

18 Nov 2021 1216

Propunere legislativă „Istoria Evreilor. Holocaustul”, disciplină obligatorie în învățământul liceal și profesional începând cu anul școlar 2023 – 2024

11 Nov 2021 1189

Mesajul transmis de Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

11 Oct 2021 885

Ziua Naţională a Comemorării Victimelor Holocaustului Alexandru Muraru - „Există teorii care demonstrează că un stat cu numeroase comunități este o națiune vibrantă”

09 Oct 2021 1674

Premierul Florin Cîțu „Să ne amintim așadar de toți cei care au pierit în Holocaust și să ne rugăm în fiecare zi pentru ca memoria lor să rămână neștearsă! “

09 Oct 2021 857

Documente necesare. Urmaşii victimelor Holocaustului vor primi o indemnizaţie lunară

06 Jul 2021 2721