Sport

Avram Iancu, omul-record. Cursa Sulina - Istanbul. Dezvăluiri la Constanța Și-a găsit inspirația la bibliotecă și a pornit să cucerească apele

După 60 zile de efort continuu, românul Avram Iancu, bibliotecar în Petroșani, a reușit să doboare un nou record: a traversat înot Marea Neagră de la Sulina la Istanbul fără costum de protecție. Avram a pornit în temerarul său proiect, marșul acvatic spre Istanbul, pe 2 septembrie, de la Sulina, fix locul în care, în 2017, a terminat de înotat Dunărea (de la izvoarele din Germania până la vărsarea în Marea Neagră), pentru a sărbători aniversarea României într-unul dintre cele mai deosebite moduri.
 
Pentru Avram Iancu, această cursă inedită este o continuare a performanțelor dobândite în anii trecuți din punct de vedere sportiv. Înainte de parcurgerea Dunării, fără costum de protecție, el a traversat Canalului Mânecii! Sâmbătă, la Constanța, Avram Iancu a povestit aventurile sale din cursa Sulina - Istanbul, dar a și mărturisit că a parcurs Dunărea inspirat de celebrul roman al lui Jules Verne „Pilotul de pe Dunăre“. 

O poveste s-a terminat, o alta a început

„După ce am traversat înot Canalul Mânecii, am dorit să înot întregul curs al fluviului Dunărea, fiind inspirat de minunatul roman al lui Jules Verne «Pilotul de pe Dunăre», care ne încântă și cântă atât de frumos, inclusiv teritoriul țării noastre. Am vrut să dau viață acelui roman și, cu ocazia împlinirii a zece ani de când România a aderat la Uniunea Europeană, am dorit să sărbătorim într-un mod deosebit și am înotat prin zece țări europene, atingând patru capitale. Mă bucur tare mult că am reușit acest lucru. «Pilotul de pe Dunăre», în varianta românească, a reușit să ajungă la punctul zero al fluviului, la Sulina, unde practic romanul lui Jules Verne și povestea mea, a înotului pe întregul curs al Dunării, s-au încheiat. O poveste frumoasă s-a terminat și m-am gândit că ar fi foarte bine să continuăm, cu ceva asemănător. Astfel a luat naștere aventura mea acvatică spre Istanbul, exact din locul de unde, anul trecut, s-a terminat o poveste“, a arătat Avram Iancu.

„Sunt ca o femeie care tocmai a născut“

După traversarea Canalului Mânecii, a Dunării de la izvoare și până la vărsare și după marșul acvatic Sulina - Istanbul, la ce aventură de acest gen se mai gândește bibliotecarul din Petroșani? Deocamdată, la niciuna. Săprunde Avram Iancu. „Acum (n.r. după cursa Sulina - Istranbul) sunt ca o femeie care tocmai a născut. Haideți să treacă puțin perioada aceasta de «lăuzie», să mă bucur de «copil» și să ne rugăm lui Dumnezeu să ne mai dea inspirație. Mă voi întoarce la muncă, după cum știți, am fost și sunt încă în concediu fără plată, ca bibliotecar la Biblioteca Municipală Petroșani. Cine știe ce carte îmi va mai cădea în mână, iarna va fi un sfetnic bun, și, dacă va fi inspirație, sănătate de la Dumnezeu și mobilizare a cât mai multor oameni pentru a mă ajuta în a duce la capăt alte proiecte, cu siguranță îmi doresc să duc numele României mai departe, te miri pe unde, în lume“, a arătat înotătorul.

„Înotul pe înțelesul tuturor“, cartea care a declanșat revoluția

Întrebat ce carte recomandă celor tineri, acesta a spus: „«Pilotul de pe Dunăre», a lui Jules Verne, anul trecut chiar asta făceam, era și o acțiune de popularizare a cărții și un îndemn la lectură. Este o carte fascinantă, care descrie și teritoriul României. Bineînțeles însă că orice carte citită e foarte bine venită. E foarte interesant și divers felul în care o anumită carte poate lăsa amprente asupra sufletului unui om. În dreptul meu, a fost o carte banală, «Înotul pe înțelesul tuturor», care mi-a schimbat viața și m-a condus la pornirea, dacă-mi puteți permite, a unei revoluții la înotul în ape deschise, traversarea înot a Canalului Mânecii“, a declarat Avram Iancu.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Imagini de la eveniment "Hai, tănculețule!". Avram Iancu a povestit la Constanța aventurile trăite în marșul acvatic Sulina - Istanbul (galerie foto)
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imagini de la eveniment. Accident rutier pe strada Avram Iancu din municipiul Constanța. Victimă, un copil (galerie foto)

18 Jun 2019 1605

Atenție, șoferi! Strada București din municipiul Constanța va fi închisă circulației mâine

25 Feb 2019 670

Primăria Orașului Eforie organizează concurs de recrutare. Care sunt condițiile

08 Feb 2019 738

Avarie în Constanţa! Traficul auto este restricţionat până la finalizarea lucrării

06 Feb 2019 500

Constanţa Trafic auto restricţionat pe tronsonul cuprins de străzile Avram Iancu și Atelierelor din cauza unei avarii

05 Feb 2019 540

Bibliotecarul Avram Iancu, din Petroşani, şi-a întrerupt cursa de marş forţat şi alergare spre Constanţa

01 Feb 2019 854

„Pe mine nu mă opreşte decât Dumnezeu!“ Avram Iancu se antrenează în cursa Petroşani - Constanţa pentru ultramaratonul de la Polul Nord (galerie foto)

31 Jan 2019 723

Preşedintele Iohannis l-a decorat pe Avram Iancu. Acesta, în premieră mondială, a străbătut înot Marea Neagră. Ce spunea Iancu la Constanţa

13 Dec 2018 601

Noi decrete de decorare semnate de președintele Klaus Iohannis. Cine a primit această distincție

12 Dec 2018 412

Strada București din Constanța a intrat în proces de reabilitare și modernizare

04 Dec 2018 797

Momente tensionate la defilări Protestatarii au întors spatele jandarmilor. S-au iscat conflicte între participanți

01 Dec 2018 1293

Imagini de la eveniment "Hai, tănculețule!". Avram Iancu a povestit la Constanța aventurile trăite în marșul acvatic Sulina - Istanbul (galerie foto)

03 Nov 2018 723

Traseul Sulina - Istanbul, parcurs înot Recordmanul mondial Avram Iancu va fi prezent sâmbătă la Constanţa

02 Nov 2018 760

De la Sulina la Istanbul A înotat 60 de zile în Marea Neagră. Premieră mondială realizată de Avram Iancu. Zile de infern (galerie foto)

01 Nov 2018 5655

Primăria Oraşului Eforie scoate la concurs un post vacant

29 Oct 2018 1135