Sport

Avram Iancu, omul-record. Cursa Sulina - Istanbul. Dezvăluiri la Constanța Și-a găsit inspirația la bibliotecă și a pornit să cucerească apele

După 60 zile de efort continuu, românul Avram Iancu, bibliotecar în Petroșani, a reușit să doboare un nou record: a traversat înot Marea Neagră de la Sulina la Istanbul fără costum de protecție. Avram a pornit în temerarul său proiect, marșul acvatic spre Istanbul, pe 2 septembrie, de la Sulina, fix locul în care, în 2017, a terminat de înotat Dunărea (de la izvoarele din Germania până la vărsarea în Marea Neagră), pentru a sărbători aniversarea României într-unul dintre cele mai deosebite moduri.
 
Pentru Avram Iancu, această cursă inedită este o continuare a performanțelor dobândite în anii trecuți din punct de vedere sportiv. Înainte de parcurgerea Dunării, fără costum de protecție, el a traversat Canalului Mânecii! Sâmbătă, la Constanța, Avram Iancu a povestit aventurile sale din cursa Sulina - Istanbul, dar a și mărturisit că a parcurs Dunărea inspirat de celebrul roman al lui Jules Verne „Pilotul de pe Dunăre“. 

O poveste s-a terminat, o alta a început

„După ce am traversat înot Canalul Mânecii, am dorit să înot întregul curs al fluviului Dunărea, fiind inspirat de minunatul roman al lui Jules Verne «Pilotul de pe Dunăre», care ne încântă și cântă atât de frumos, inclusiv teritoriul țării noastre. Am vrut să dau viață acelui roman și, cu ocazia împlinirii a zece ani de când România a aderat la Uniunea Europeană, am dorit să sărbătorim într-un mod deosebit și am înotat prin zece țări europene, atingând patru capitale. Mă bucur tare mult că am reușit acest lucru. «Pilotul de pe Dunăre», în varianta românească, a reușit să ajungă la punctul zero al fluviului, la Sulina, unde practic romanul lui Jules Verne și povestea mea, a înotului pe întregul curs al Dunării, s-au încheiat. O poveste frumoasă s-a terminat și m-am gândit că ar fi foarte bine să continuăm, cu ceva asemănător. Astfel a luat naștere aventura mea acvatică spre Istanbul, exact din locul de unde, anul trecut, s-a terminat o poveste“, a arătat Avram Iancu.

„Sunt ca o femeie care tocmai a născut“

După traversarea Canalului Mânecii, a Dunării de la izvoare și până la vărsare și după marșul acvatic Sulina - Istanbul, la ce aventură de acest gen se mai gândește bibliotecarul din Petroșani? Deocamdată, la niciuna. Săprunde Avram Iancu. „Acum (n.r. după cursa Sulina - Istranbul) sunt ca o femeie care tocmai a născut. Haideți să treacă puțin perioada aceasta de «lăuzie», să mă bucur de «copil» și să ne rugăm lui Dumnezeu să ne mai dea inspirație. Mă voi întoarce la muncă, după cum știți, am fost și sunt încă în concediu fără plată, ca bibliotecar la Biblioteca Municipală Petroșani. Cine știe ce carte îmi va mai cădea în mână, iarna va fi un sfetnic bun, și, dacă va fi inspirație, sănătate de la Dumnezeu și mobilizare a cât mai multor oameni pentru a mă ajuta în a duce la capăt alte proiecte, cu siguranță îmi doresc să duc numele României mai departe, te miri pe unde, în lume“, a arătat înotătorul.

„Înotul pe înțelesul tuturor“, cartea care a declanșat revoluția

Întrebat ce carte recomandă celor tineri, acesta a spus: „«Pilotul de pe Dunăre», a lui Jules Verne, anul trecut chiar asta făceam, era și o acțiune de popularizare a cărții și un îndemn la lectură. Este o carte fascinantă, care descrie și teritoriul României. Bineînțeles însă că orice carte citită e foarte bine venită. E foarte interesant și divers felul în care o anumită carte poate lăsa amprente asupra sufletului unui om. În dreptul meu, a fost o carte banală, «Înotul pe înțelesul tuturor», care mi-a schimbat viața și m-a condus la pornirea, dacă-mi puteți permite, a unei revoluții la înotul în ape deschise, traversarea înot a Canalului Mânecii“, a declarat Avram Iancu.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Imagini de la eveniment "Hai, tănculețule!". Avram Iancu a povestit la Constanța aventurile trăite în marșul acvatic Sulina - Istanbul (galerie foto)
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preşedintele Iohannis l-a decorat pe Avram Iancu. Acesta, în premieră mondială, a străbătut înot Marea Neagră. Ce spunea Iancu la Constanţa

13 Dec 2018 504

Noi decrete de decorare semnate de președintele Klaus Iohannis. Cine a primit această distincție

12 Dec 2018 303

Strada București din Constanța a intrat în proces de reabilitare și modernizare

04 Dec 2018 617

Momente tensionate la defilări Protestatarii au întors spatele jandarmilor. S-au iscat conflicte între participanți

01 Dec 2018 1166

Imagini de la eveniment "Hai, tănculețule!". Avram Iancu a povestit la Constanța aventurile trăite în marșul acvatic Sulina - Istanbul (galerie foto)

03 Nov 2018 589

Traseul Sulina - Istanbul, parcurs înot Recordmanul mondial Avram Iancu va fi prezent sâmbătă la Constanţa

02 Nov 2018 667

De la Sulina la Istanbul A înotat 60 de zile în Marea Neagră. Premieră mondială realizată de Avram Iancu. Zile de infern (galerie foto)

01 Nov 2018 5146

Primăria Oraşului Eforie scoate la concurs un post vacant

29 Oct 2018 943

Poliţiştii locali şi angajaţii Polaris M Holding au acţionat pe străzile Avram Iancu și Atelierelor din Constanţa (galerie foto + video)

25 Oct 2018 594

Alertă la Cernavodă. Un incendiu a izbucnit pe strada Avram Iancu. Pompierii, chemați în ajutor

06 Oct 2018 480

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române recrutează candidaţi pentru sesiunea de admitere ianuarie 2019

27 Sep 2018 509

Avarie RAJA în Medgidia. Ce străzi sunt afectate

26 Sep 2018 402

Judeţul Hunedoara Vicepremierul Paul Stănescu la Serbările Naţionale de Ţebea.

09 Sep 2018 648

Imobilul filialei Alpha Bank de pe strada Avram Iancu a intrat în reabilitare. Act emis de Primăria Constanța (galerie foto)

31 Aug 2018 525

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 2 august 2018

06 Aug 2018 574