Coleg de cameră cu Gică Mihali la „Luceafărul“ Gol Robert Manea, iar Farul Constanța câștigă meciul capital cu Inter Sibiu! (galerie foto)


Născut în același ani cu Gică Hagi și coleg cu acesta la juniorii FC Farul Constanța, Robert Manea, acum în vârstă de 54 de ani, a avut bucuria să joace și la echipa mare a „marinarilor“, atât în Divizia B, cât și în Divizia A și are amintiri frumoase de când a purtat tricoul „alb-albastru“. Regretul său este că, într-un moment bun al carierei, a luat o decizie greșită.

Constănțean get-beget, Robert Manea a început fotbalul la nouă ani, la piticii Farului, la grupa antrenorului Iosif Bukkosi. Ulterior, a lucrat la juniori și cu tehnicienii Constantin Mareș și Constantin Tâlvescu. Din echipă făceau parte și Gică Hagi (mai mare cu șapte luni decât Robert Manea), Alexandru Popovici, Zamfiriu sau Ivan. „Eram prezenți mereu la turneele finale, unde am obținut rezultate frumoase. Talentul lui Gică Hagi ieșea clar în evidență. La început, eu am jucat atacant, apoi, începând cu loturile naționale, am fost reprofilat mijlocaș, dreapta, dar și stânga, în condițiile în care jucam bine cu ambele picioare“, spune Robert Manea.

Juniori, jucau contra seniorilor


La 14 ani, tânărul farist a fost inclus în proiectul „Luceafărul“, centrul național de pregătire din București, la care erau convocați cei mai buni tineri jucători din țară. Manea a petrecut patru ani la „Luceafărul“, iar printre colegii săi de atunci se numără Gică Mihali, viitorul fundaș al lui Dinamo și al echipei naționale (cu care a fost coleg de cameră, alături de Cârstea), Mateuț, Lupu, Pavel Badea sau Bănuță. Gică Hagi era la „Luceafărul“ la grupa superioară de vârstă, „dar am jucat și eu la seria lui sau la 1966“, spune Robert. „Am evoluat cu echipa noastră întâi în campionatul juniorilor republicani, apoi la Divizia C și la Divizia B, contra seniorilor. Aceasta a contribuit foarte mult la creșterea noastră fotbalistică. La C și la B, nu ni se acordau puncte. În cei patru ani, am avut multe selecții la loturile naționale de juniori“, a mai spus Robert Manea.

Accidentare groaznică. Un an și jumătate pe tușă!


La 18 ani, în 1983, tânărul mijlocaș a revenit la Farul, însă antrenorul Peniță Moldoveanu, nou sosit la echipa de pe litoral, nu s-a bazat pe el, astfel că Robert a fost împrumutat la Metalul Mangalia, care juca și ea în Divizia B și care era pregătită atunci de Vasile Mihu. „Mi-am făcut treaba la Mangalia, iar cei de la Farul primeau referințe bune despre mine. În plus, am avut o evoluție bună și în meciul direct, din turul campionatului, astfel că Farul m-a luat înapoi, iar până la 21 de ani am jucat pe stadionul din Primăverii. Am avut apoi ghinionul unei accidentări grave. Un jucător de la Botoșani mi-a provocat o dublă fractură de tibie și peroneu, care m-a ținut pe tușă un an și jumătate. Am avut și tije în picior. Am trecut însă peste acest eveniment nefericit și am revenit“, povestește Robert Manea.

Leonida Antohi a pus ochii pe el


Cariera sa la Farul a cunoscut o perioadă înfloritoare cu Gheorghe Constantin antrenor. „Am fost titular meci de meci în Divizia A în acea perioadă. Eram omul bun la toate, putând evolua pe mai mute posturi, mijlocaș dreapta, stânga, central, chiar și al doilea vârf. Cariera mea era pe o pantă ascendentă. Am făcut însă o mare greșeală, pe care o regret și acum. Am plecat de la Farul, din Divizia A, la Poli Iași, în Divizia B. Pusese ochii pe mine Leonida Antohi, antrenorul formației din Copou, căreia îi marcam mai mereu goluri la Constanța. Mirajul banilor a fost hotărâtor, dar nici nu am avut pe nimeni care să mă învețe cum e mai bine“, menționează Robert Manea.

A apelat la o strategie extremă


Acesta a activat la Poli Iași patru ani, interval în care echipa nu a reușit niciodată promovarea în Divizia A, clasându-se de fiecare dată pe locul secund. Spre final, constănțeanul a întâmpinat probleme când a vrut să plece. „După Leonida Antohi, a venit antrenor Vasile Simionaș. Și cu el m-am înțeles bine. Nu au fost probleme din acest punct de vedere, jucam meci de meci, dar clubul nu era bine organizat în acea perioadă, iar la mine existau întârzieri cu banii. Un an și jumătate nu au vrut să-mi dea dezlegare să plec. Până la urmă, am apelat la o strategie extremă: le-am spus că merg să joc în Divizia D, doar de plăcere, și abia atunci am reușit să mă întorc acasă, unde chiar am jucat în D, la ITC, timp de un, după care mi-am încheiat cariera la Callatis Mangalia“, arată Robert.

La schimb cu Paveliuc și Burdujan


Privind înapoi, fostul fotbalist se gândește că, dacă nu ar fi făcut greșeala de a pleca de la Farul, din Divizia A, la Poli Iași, cariera sa poate ar fi cunoscut alte orizonturi. „Am iubit și iubesc Farul necondiționat. Toate drumurile mele au dus acolo. Îmi pare rău pentru acea decizie pe care am luat-o. Eram într-un moment foarte bun, la prima ligă, și am mers în eșalonul secund. Poli Iași i-a dat atunci la schimb pe mine pe Paveliuc și Burdujan, cei mai experimentați jucători ai ei“, spune Robert Manea.

Sorin Tufan a dat semnalul revenirii


La Farul, fostul mijlocaș are câteva goluri care i-au rămas la inimă. „O reușită foarte importantă a fost într-un meci la Constanța cu Inter Sibiu, din Divizia A. Era în retur, spre sfârșitul stagiunii, iar noi nu stăteam deloc bine în clasament, eram cam cu un picior în Divizia B. Colac peste pupăză, am și fost conduși cu 1-0 la pauză. Interul avea echipă bună. În repriza a doua însă, am revenit pe tabelă și ne-am impus cu 2-1. Prin minutul 60 și ceva, a înscris Sorin Tufan, iar după un minut am marcat și eu. Am fost foarte fericit pentru acel gol și pentru acea victorie, care a echivalat aproape cu o scăpare de la retrogradare. De altfel, ulterior am reușit să rămânem în Divizia A în acel campionat“, punctează Robert Manea.

Majaru, Cașuba sau Văsâi la adversari


„Într-un singur minut…“, și-a intitulat cronica de la acea partidă jurnalistul Laurențiu Dumitrescu. Scorul a fost deschis de Cașuba, în minutul 13, iar Tufan și Manea au punctat în minutele 69 și 70. 10.000 de spectatori au asistat la confruntarea de pe stadionul „1 Mai“, disputată pe un teren ușor alunecos, în condițiile în care timpul a fost ploios în prima repriză. FC Farul a jucat cu: Anton - Dorobanțu (35 R. Manea), Popovici, Dinu, Cămui - Șt. Petcu, Iovănescu, T. Ivan - Tufan, Oprea, M. Popa (63 Băjenaru). Echipa Interului a fost: Alexa - Laurențiu, Boar, I. Ene, Dobrotă - M. Stănescu, Majaru (64 B. Popescu), Mărgărit - C. Zamfir (73 Năstase), Văsâi, Cașuba.

N-au trecut nici 30 - 40 de secunde!


„A venit minutul 69, când Tufan (care, din min. 35, a jucat fundaș dreapta), a șutat formidabil, din unghi, Alexa a respins în stâlpul din stânga al porții sale, mingea a ricoșat în pământ, dincolo de linia porții, de unde a fost degajată, însă arbitrul a arătat prompt centrul terenului. N-au trecut nici 30 - 40 de secunde și FC Farul, pe contraatac, a înscris al doilea gol, centrarea vârfului de atac Oprea fiind reluată în plasă de R. Manea“, menționează în cronică Laurențiu Dumitrescu.           

A punctat și contra Naționalei


Robert Manea își amintește cu plăcere și de alte goluri ale sale pentru Farul: contra Victoriei București, învinsă pe litoral, sau, în Cupa României, cu U Cluj, care juca atunci în Divizia A, iar Farul în B, dar „marinarii“ au reușit să câștige. „Am evoluat și într-un amical al Naționalei României cu Farul, la Constanța. Am pierdut cu 3-5, după 1-4 la pauză, iar eu am înscris și atunci, în poarta lui Silviu Lung“, mai spune Robert Manea. Pentru România au punctat în acel meci Cămătaru (10, 45) și Hagi (22, 40, 55), în vreme ce marcatorii Farului au fost Popa (24), Dumitru (80) și R. Manea (85). Farul: Anton - Tufan, Dinu, Tătăran, Cămui, Dorobanțu, Iovănescu, Mustacă, Petcu, Manea, Popa. Au mai jucat: Gîrjoabă - Dumitru, Duda, B. Oprea și Băjenaru. România: Lung - Iovan, Bumbescu, Rednic, Klein, Mateuț, Sabău, G. Popescu, Hagi, Dumitrescu, Cămătaru. Au mai jucat Lupescu și Vaișcovici.     
 

Antrenor secund la Divizia C


După ce a agățat ghetele în cui, fostul farist a și antrenat și o face și acum, pregătind echipa de Liga a 5-a Recolta Nicolae Bălcescu, „Jucăm pe un stadion bun, cel din Dorobanțu, și suntem mulțumiți de ce ni se oferă“, arată antrenorul. Acesta a mai activat ca secund, în Divizia C, la Portul Constanța (o perioadă mai lungă) și la FC Hondor, dar a pregătit și Victoria Cumpăna (peste zece ani), Rapid Fetești, Danubius Rasova sau o grupă de copii la Metalul Constanța. Robert Manea are un băiat, care nu i-a moștenit însă talentul sportiv și nu a făcut fotbal.  

Citește și:

Ioan Anton, întâlnire emoţionantă cu foştii colegi de la FC Farul Gică Butoiu - „Aproape că nu l-am mai cunoscut fără mustaţă!” (galerie foto)


Duel tare în poarta Victoriei Casillas de Cumpăna i-a făcut concurenţă lui Gino Burghiu (galerie foto + video)   

     
            
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Reprezentanți ai Centrului Militar Zonal Constanța în mijlocul elevilor din Valu lui Traian, Murfatlar și Peștera (GALERIE FOTO)

14 Feb 2024 630

Mai multe schimbări efectuate într-o societate de taxi din Constanța

10 Jan 2024 796

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 11 aprilie 2023

12 Apr 2023 1868

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 iulie 2021

20 Jul 2021 2518

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 13 iulie 2021

14 Jul 2021 2425

Ioan Anton, întâlnire emoţionantă cu foştii colegi de la FC Farul Gică Butoiu - „Aproape că nu l-am mai cunoscut fără mustaţă!” (galerie foto)

29 Nov 2016 7531

UPDATE Propunere Gheorghe Dragomir, niciunul dintre actualii parlamentari să mai candidezeŞedinţă cu uşile închise la PNL Constanţa. Iată ce se discută

09 Sep 2016 4746

Şase fotbalişti de la Viitorul, în lotul României pentru meciul cu Armenia

27 May 2015 1847

Comunicat de presă PNL - 21 februarie 2015

21 Feb 2015 1837

A fost stabilită componența noului Consiliu Județean Executiv al PNL Constanța

21 Feb 2015 2844

Elevul lui Hagi la echipa Naţională U19. Cine face parte din lotul pentru calificarea la Euro 2015

05 Oct 2014 3151

Numele lui Robert Boroianu, vehiculat în PNL pentru Primăria Constanţa

02 Sep 2014 2330

PNL Constanţa strânge semnături pentru susţinerea lui Iohannis la prezidenţiale

12 Aug 2014 2178

Îi ia locul lui Victor ManeaRobert Boroianu, directorul Transelectrica, noul preşedinte al PNL Constanţa (document)

05 Aug 2014 7972