Constanța Ebru Bolat s-a calificat la Jocurile Olimpice Paris 2024! „Visurile se împlinesc prin perseverență“

Sursa foto colaj: Facebook (Comitetul Olimpic și Sportiv Român, Ebru Bolat)
 
  • Ebru Bolat a a realizat performanța cu ocazia ultimului turneu în care s-au acordat biletele olimpice, desfășurat la Hyeres, în Franța.
 
Campioana constănțeană de la yachting Ebru Bolat și-a împlinit visul, către care a navigat cu perseverență: calificarea la Jocurile Olimpice!
 
Sportiva de 24 de ani va reprezenta România la Jocurile de la Paris, din această vară, în întrecerile de yachting, calificând-se cu ocazia ultimului turneu în care s-au acordat biletele olimpice, desfășurat la Hyeres, în Franța. La această întrecere, Ebru s-a clasat pe locul întâi la clasa Ylca 6, totalizând 70 de puncte în zece curse. De două ori a ocupat locul întâi, de două ori a fost a doua și odată a treia. În restul întrecerilor a fost în top 10, iar într-o cursă a fost descalificată. „O echipă uriașă pentru un obiectiv comun. Mulțumesc din suflet pentru tot sprijinul. Ăsta e doar începutul. Povestea se încheie o dată cu Jocurile Olimpice și am să mă asigur să fiu in cea mai bună formă“, a menționat Ebru Bolat.
 
„Vrea să inspire cât mai mulți români să descopere acest sport“
 
„Visurile se împlinesc prin perseverență, așa cum a reușit Ebru Bolat. Ea își propune să schimbe popularitatea yachtingului în România. Vrea să inspire cât mai mulți români să descopere acest sport și să îl iubească. Ea a crezut cu tărie că poate concura la nivel internațional și a calificat România la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice din 2024, de la Paris. Bine ai venit în Team Romania, Ebru Bolat!“, se arată pe pagina de Facebook a Comitetului Olimpic și Sportiv Român.
 
Dublă campioană europeană, dar și vicecampionă mondială
 
Ebru Bolat este dublă campioană europeană, la clasele Zoom8 și Optimist, dar și vicecampionă mondială, la Zoom8. În 2015, s-a clasat pe locul 2 la Campionatul European Zoom8 și pe locul 5 la Campionatul Mondial. Un an mai târziu, a încheiat pe locul 6 Campionatul European de Tineret, la clasa 29er. Spotiva din Constanța deține titlul de campioană națională la clasa Ilca 6 la senioare, o clasă olimpică, și se află în top 50 mondial.
   
„Ajutorul vostru a contat enorm“
 

Imaginea a fost preluată de pe pagina oficială de Facebook a Federației Române de Yachting.„Dragi prieteni ai yachtingului! Avem plăcerea să vă anunțăm că sportiva noastră Ebru Bolat a calificat România la Jocurile Olimpice Paris 2024 la clasa ILCA6! Felicitări Ebru, felicitări familiei Bolat și tuturor celor care ați sprijinit proiectul nostru olimpic. Ajutorul vostru a contat enorm și fără resursele pe care le-ați alocat nu am fi putut fi azi pe harta olimpică“, este mesajul Federației Române de Yachting.
 
A treia participare a României la Jocurile Olimpice

 
COSR precizează că este pentru a treia oară în istorie când România va avea la starul competiției olimpice sportivi la yachting. În 1980, la JO de la Moscova, au concurat Mihai Butucaru (ocupând locul 15 la Clasa Finn), Mircea Carp și Adrian Arendt (la Clasa Flying Dutchman - locul 13 și la Clasa Tornado - locul 11), Andrei Chiliman și Cătălin Luchian. La JO de la Atlanta, în 1996, la Clasa Finn, Mihai Butucaru a terminat pe locul 28, iar Horia Ispaș, la clasa Laser, a fost al 48-lea.
 
„Multe ore în care am așteptat să avem vânt“
 
În luna februarie a acestui an, Ebru Bolat a ocupat locul 30 din 110 la Campionatul European din Grecia, desfășurat la Atena.  
 
„Multe ore în care am așteptat să avem vânt. De obicei nu se dau curse cu mai puțin de 5 noduri, dar faptul că organizatorii aveau presiunea de a valida concursul (minim 4 curse pentru a avea un campionat European si minim 6 pentru a se considera calificare continentala pentru JO Paris 2024) au forțat curse cu 2-3 noduri.
 
Când vântul e așa slab, sportivii mai ușori au un avantaj, deși nu mai simt că vântul slab e o slăbiciune cum era acum câțiva ani, trebuie să mai lucrez să-l fac un punct forte. Iar cele două țări Europene care s-au calificat (Lituania și Croația) au mers foarte bine în zilele astea și au terminat pe locul 2 respectiv 4. Doar în ultimele două zile am avut vânt după ora 14:00. Așa că aproape jumătate din curse au fost făcute într-o zi. Iar în ultima zi cu ultimul start posibil la 15:00 și cu vântul care a venit abia după amiază, fetele au avut doar o singură cursă.
 
„Am încredere că ăsta e drumul meu“
 
La campionatele mondiale trecute unde am avut alte condiții, cu suficient vânt în cam toate cursele, am ieșit în față ca țară europeană. Dar așa e sportul nostru la yachting. Nu știi ce vine la concurs și trebuie să fii cel mai bun în toate condițiile ca să ai șanse cât mai bune. Și după mai trebuie să fii motivat și încrezător din punct de vedere mental fiecare clipă, 6 zile, din momentul în care dai la apă până când treci linia de sosire de la ultima cursă. În zile în care aștepți mult pe apă este o provocare mai mare.
 
După Mar del Plata mi-am propus să câștig Europenele. Nu le-am câștigat. Dar aleg să mă antrenez și mai tare pe toate planurile. Allah, Dumnezeu, știe pe ce drum m-a pus și experiențele astea sunt lecții pe care trebuie să le învăț ca să ajung unde vrea el să mă ducă. Am încredere că ăsta e drumul meu. Iar eu voi depune tot efortul necesar sau mai mult pentru a-l face realitate.
 
Într-o săptămână plecăm la Palma, ca să ne facem cei mai buni în toate condițiile și după testăm la TrofeoSofia cum stăm. Un antrenament perfect pentru Last Chance Regatta în Hyeres în Aprilie pentru a obține calificarea.
 
Mulțumesc tuturor care mă susțin și mă încurajează pe acest drum. Ce drum captivant! Ar fi plictisitor dacă ar fi prea ușor!“, a menționat Ebru Bolat.
 
Omagiu pentru bunica Nuriezan Bolat
 
Anterior, sportiva constănțeană se clasase pe locul 39 din 101 la Campionatul Mondial din Mar del Plata, „unul dintre cele mai bune rezultate pentru mine până acum“. Ebru i-a adus un omagiu bunicii sale, Nuriezan Bolat, decedată pe 7 ianuarie 2024, persoană de care era foarte apropiată și căreia îi va purta o recunoștință veșnică.  
 
„Am fost foarte aproape de a califica țara. Cu toate acestea, emoțiile m-au copleșit în ultima zi și nu am putut să arăt în rezultate îmbunătățirea pe care am simțit-o în ultimul an. Vreau să mulțumesc bunicii mele, Nuriezan Bolat (cunoscută și ca Agiani), care ne-a părăsit duminică trecută, 7.01.2024. Cei apropiați mi-au ascuns știrea până după ultima zi de curse de ieri, când mi s-a dat vestea. Ea m-a dus zilnic la antrenamente la yachting când eram mică, acum 15 ani. Ne lua pe mine și pe fratele meu o oră prin trafic, schimbam două autobuze în fiecare zi, până la lacul Siutghiol din Constanța, ca să navigăm timp de una-două ore zilnic. Apoi ne aștepta să ne întoarcem cu mâncare delicioasă, căruia îi voi duce tare tare lipsa. Nimic nu se compară cu mâncarea pe care o face o bunică. Drum lin către îngeri Agiani, și mulțumesc pentru că ai modelat viața mea în această direcție frumoasă. Pot face ceea ce iubesc datorită ție. Pentru asta, mulțumesc“, a punctat Ebru Bolat.
 
„Recunoscătoare pentru tot sprijinul primit“
 
„Mulțumesc pentru tot sprijinul primit de acasă, echipei din spatele scenei care muncește din greu pentru ca eu să pot reprezenta România afară. Lupta continuă! Nu e timp de odihnă. Am o a doua șansă peste o lună în Atena, la Campionatul European, de asemenea, Calificarea Continentală Europeană, două locuri. Felicitări tuturor câștigătorilor și țărilor care s-au calificat la acest eveniment! Ați mers foarte bine, respect! Recunoscătoare pentru tot sprijinul primit. Sunt deja cu gândul la Europene!“, a mai spus Ebru Bolat.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Campioana constănțeană Ebru Bolat, absolventă de facultate în Anglia. Următoarea provocare majoră - calificarea la Jocurile Olimpice (GALERIE FOTO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CSM Constanța Yachting de top! Ebru Bolat, evoluții la Europene, Cupa Mondială și Săptămâna Olimpică, plus locul întâi la Regatta Port Bourgas (GALERIE FOTO)

16 May 2023 1453

Yachting Constănțeanca Ebru Bolat, pe primul loc la regata de la Hvar (Croația). Aproape 60 de sportivi au luat startul (GALERIE FOTO)

07 Jan 2023 1945

Campioana constănțeană Ebru Bolat, absolventă de facultate în Anglia. Următoarea provocare majoră - calificarea la Jocurile Olimpice (GALERIE FOTO)

08 Jul 2022 4200

Yachting Constănțeanca Ebru Bolat se antrenează în Anglia cu Jon Emmett, tehnician cu o vastă experiență în campanii olimpice

24 Feb 2022 3332

Campioană la yachting Constănțeanca Ebru Bolat, salt de 44 de locuri față de Mondialele din 2019. Visul cel mare - Jocurile Olimpice!

11 Dec 2021 6224

Voceaconstantei.ro Viaţa unei campioane la yachting - Ebru Bolat - „Îmi doresc foarte mult să ajung la Olimpiadă, să flutur steagul României“ (galerie foto)

07 Dec 2015 4502

Constănţeanca Ebru Bolat, locul cinci la Campionatul Mondial de Zoom8

11 Aug 2015 2351

Ebru Bolat, din Constanţa România, în top 5 la Campionatul Mondial de Yachting al Clasei Zoom8

10 Aug 2015 2812

Ebru Bolat, din Constanţa „Simona Halep a yachtingului românesc“, vicecampioană europeană

07 Apr 2015 2717

Ebru Bolat, din Constanţa, vicecampioană europeană la yachting

06 Apr 2015 2885

Retrospectiva yahtingului românesc 2014, publicată în Magazin Nautic

25 Dec 2014 2265

Luana Boicenco, de la clubul Electrica din Constanţa, campioană balcanică la yachting

08 Sep 2014 3172

Sportiva din Constanţa este şi dublă campioană europeană Ebru Bolat, medalie de argint la Mondialele de yachting

04 Aug 2014 3332

Ebru Bolat, din Constanţa, vicecampioană mondială la yachting

02 Aug 2014 2806

Tânăra Ebru Bolat, din Constanţa, evoluează cu succes la Mondialele de yachting

01 Aug 2014 2510