Constănțeanca Alina Șerban, pas important în cariera de antrenor. Aleasă pentru un important program european

  • A fost selectată în programul 2022-2023 de Mentoring al FIBA Europe.

Antrenoarea de baschet din Constanța, de la BC Athletic, Alina Șerban a participat timp de o săptămână, la Postojna, în Slovenia, la FIBA European Women’s Basketball Summit, un important stagiu de pregătire și perfecționare dedicat tinerelor antrenoare și arbitre din Europa.

Extrem de apreciată de specialiștii prezenți la eveniment, Alina Șerban a fost selectată cu acest prilej pentru „Mentoring Coaches Program“.
 

Alina Șerban, pas important în cariera de antrenor, după ce a fost selectată în programul 2022-2023 de Mentoring al FIBA Europe, dedicat antrenoarelor.
 
A 15-a ediție Women's Basketball Summit a avut loc în Postojna, Slovenia, fiind unul dintre cele mai longevive evenimente de pregătire pentru staff tehnic și oficiali, sub egida FIBA Europe, care se concentrează atât pe antrenoare cât și pe arbitre, anul 2022 fiind cel care a marcat finalul proiectului Erasmus început acum doi ani "Empowering the next generation of female coaches and referees".

Scopul proiectului a fost acela de a furniza grupurilor de antrenoare și arbitre selectate în 2021, o perioadă intensivă de pregătire de-alungul a nouă luni de sezon baschetbalistic. Succesul programului de mentoring a făcut ca FIBA Europe să extindă strategia dedicată antrenoarelor și arbitrelor pe mai mulți ani, în afara programului Erasmus.
 
Lista participantelor la summit a fost formată din 20 de antrenoare și 20 de arbitre, reprezentând un total de 28 de țări europene. Principalele activități pentru arbitre au constat în clinic-uri, pregătire fizică, mecanica arbitrajului în trei, tehnici de arbitraj 3x3 și 5 la 5 cât și dezbateri și discuții pe diferite teme.
 
Pentru antrenoare, principalele activități au fost clinic-urile și principiile de antrenament on-court. Dintre cele 20 de antrenoare, patru au fost alese pentru noul program de mentoring 2022-2023, Alina Șerban fiind aleasă să participe alături de Longin Korana (Croația), Milda Sauliute (Lituania) și Vesna Dzuver (Serbia) în programul "Mentoring Coaches Program" care se derulează sub directa îndrumare a două nume uriașe din baschetul feminin mondial, antrenoarea Marina Maljkovic, care a condus Serbia spre un trofeu continental la FIBA Women's EuroBasket 2021, precum și antrenoarea Natalia Hejkova, inclusă in FIBA Hall of Fame.
 
De altfel, la finalul ediției, în urma selecției Alinei Șerban în noul program de mentoring, Federația Română de Baschet i-a dedicat un articol antrenoarei noastre, este mesajul de pe pagina de Facebook „BC Athletic Constanța“.

 
Potirvit clubului de pe litoral, Alina Șerban și-a început cariera de antrenor la BC Athletic Constanța, fiind cooptată în staff-ul tehnic atunci când Gladiatorii din Tomis evoluau în a doua ligă valorică a României atunci când debutau cu o echipă de seniori.

 
Concentrându-se pe dezvoltarea baschetului juvenil, Alina Șerban alături de Aurelia Lazăr și Ramona Coroamă, în 2022, la o distanță de 16 ani, au calificat din nou o echipă feminină constănțeană de junioare la un Turneu Final Național, de altfel, Alina Șerban făcând parte din ultima generație de junioare constănțene care participaseră la un Turneu Final Național în 2005-2006.
 

În ultimii doi ani, Alina Șerban a fost cooptată de Federația Română de Baschet în colectivul de antrenori ce au avut sub îndrumarea lor selecții și pregătiri ale loturilor naționale de juniori ale României cât și participări internaționale cu naționalele de juniori ale României la Turnee YDF (Youth Development Fund), mai precizează BC Athletic.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Facebook (BC Athletic)

Citește și:

 
Constanța
Jucătoarea Amira Bou-Chedid și antrenoarea Alina Șerban, victorii cu Naționala U-14 a României la YDF 2022 Kosovo (GALERIE FOTO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce performanță! După Cupa României, baschetbalistele de la CSM Constanța au câștigat și Liga Națională! Sunt campioanele României! (GALERIE FOTO + VIDEO)

23 Apr 2024 716

CSM Constanța baschet Echipa Under-17, în Top 4 pe plan național. Ana Maria Carp - premiu special, Amira Bou-Chedid - în echipa ideală

15 Apr 2024 697

Baschet CSM Constanța începe finala Ligii Naționale. Primele două meciuri, pe litoral. Intrarea este liberă!

15 Apr 2024 533

CSM Constanța baschet Echipa feminină Under-16 s-a calificat la turneul final

03 Apr 2024 561

Baschetbalistele de la CSM Constanța, prima victorie în semifinala play-off cu CSM Târgoviște. Final dramatic! (GALERIE FOTO + VIDEO)

29 Mar 2024 877

Baschet Fetele de la CSM Constanța au avansat în semifinale, după două succese cu CSM Tg. Mureș

20 Mar 2024 746

Baschet Echipa Under-16 a CSM Constanța, victorie importantă pentru calificarea la turneul final (GALERIE FOTO)

19 Mar 2024 584

CSM Constanța Baschetbalistele au început cu dreptul lupta pentru titlu. Victorie la peste 40 de puncte diferență! (GALERIE FOTO)

16 Mar 2024 826

Baschet CSM Constanța încheie pe primul loc sezonul regular al Ligii Naționale, cu 13 victorii în 14 meciuri (GALERIE FOTO)

29 Feb 2024 1273

CSM Constanța baschet. La 16 ani, Irina Macovei - coș de poveste la senioare „Fiecare partidă este o lecție valoroasă“ (GALERIE FOTO)

19 Jan 2024 1559

CSM Constanța baschet Două victorii la București pentru jucătoarele din formația Under-16, care au urcat pe poziția secundă

16 Jan 2024 783

Consiliul Județean Constanța a aprobat Organigrama, Statul de funcții și Regulamentul de Organizare și Funcționare de la Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” (DOCUMENT)

29 Dec 2023 1177

CSM Constanța Baschet Final de an pentru juniorii Under-14 și junioarele Under-16. Locuri fruntașe în clasament

15 Dec 2023 892

Baschet CSM Constanța a învins și FCC Baschet UAV Arad (GALERIE FOTO)

04 Dec 2023 1016

CSM 2 Constanța, aproape de o revenire spectaculoasă, în ultimele secunde, cu liderul neînvins al Ligii 1 (GALERIE FOTO)

02 Dec 2023 914