Farul Constanța Marcel Abăluță și cel mai important gol al său ca „marinar“. „Au fost două trăiri diametral opuse“ (GALERIE FOTO)


 
  • Marcel Abăluță a jucat șase ani la Farul Constanța, între 1997 și 2003.
 
Din nou emoții în „alb-albastru“ pentru Marcel Abăluță, fostul fotbalist și căpitan al Farului Constanța fiind invitat să dea lovitura simbolică de start a partidei de la Ovidiu cu FC Hermannstadt.
 
Prilej de aduceri aminte și tușe nostalgice, într-un interviu la Farul TV, despre perioada în care fostul optar a îmbrăcat tricoul Farului, între 1997 și 2003, interval în care a susținut 147 de meciuri și a marcat nouă goluri. „A fost o revedere cu emoții. O revedere cu Farul este mereu o plăcere deosebită. Am mai venit și cu alte ocazii, dar în calitate de adversar. Atunci au fost emoții de altă natură, dar cu sufletul bineînțeles că sunt alături de această echipă, la care am petrecut șase ani din viață, într-un oraș în care mă mutasem definitiv cu familia“, a declarat, potrivit sursei citate, Marcel Abăluță (acum în vârstă 52 de ani), care a fost și purtător al banderolei de căpitan al Farului.
 
„Spectatorii văd și apreciază“
 
Acesta a menționat că, atunci când a venit la echipa de pe litoral, s-a integrat foarte repede în colectiv. „Antrenor era Ion Marin, cu care lucrasem la Petrolul, unde câștigasem o Cupă a României. A fost o plăcere să lucrez cu dânsul, oricând. Din prima zi în care am venit, am fost foarte bine primit, m-am acomodat repede, poate și datorită faptului că aveam deja vreo 150 de meciuri jucate în Liga 1. Am întâlnit un nucleu de jucători cei mai mulți dintre ei constănțeni și nu mi-a fost greu. M-am înțeles foarte bine cu fanii Farului, care m-au apreciat, mai ales că am fost genul de jucător care dădea pe teren tot ce putea. Spectatorii văd și apreciază aceasta. M-am înțeles bine cu toții antrenorii: Ion Marin, Ioan Andone, Gabi Zahiu, Petre Grigoraș, Costa Gache și ceilalți, cu toți am fost în relații foarte bune. La toți antrenorii am jucat titular. Mă înțelegeam bine și cu toți jucătorii, nu aveam cum să nu mă înțeleg cu cineva anume“, a arătat Marcel Abăluță. 
 
De la agonie la extaz
  
Fostul fotbalist a trăit la Farul și amărăciunea unei retrogradări în divizia secundă, în anul 2000, dar și marea bucurie a promovării, un an mai târziu, din dubla cu FCM Bacău.
 
„Două trăiri diametral opuse. A fost acea retrogradare din Liga 1, într-un meci cu cântec la Onești. Deschisesem scorul, marcând cu capul, cred că prin minutul 8, apoi am fost egalați, am marcat iar prin minutul 90, dar n-am înțeles de ce golul a fost anulat. Se știe că erau și alte interese, de care noi nu știam. Arbitrajele erau cele care erau. Apoi am trăit acea promovare dramatică, la Bacău, iar un meci extraordinar. Când vorbesc, se zbârlește pielea pe mine și cred că și suporterii care știu acea perioadă au același sentiment. În acel meci (n.r. returul de la Bacău), nu au fost lăsate televiziunile, au filmat de pe un bloc, un arbitraj cum n-o să întâlnești niciodată. Am marcat și acolo, și din acțiune, iar apoi la 11 m. Cum spuneam, așa a vrut Dumnezeu. Ținând cont că se juca cu promovarea pe masă, golul din timpul regulamentar de la Bacău rămâne cel mai important al meu la Farul“, a menționat Marcel Abăluță.
 

Citește și:
 
Am rămas cu amintirile…

Barajul de poveste. Acum 15 ani, FC Farul câştiga la penalty-uri la Bacău şi promova în Divizia A (video)

 
„Ne împrumutam unii pe alții“
 
În anul retrogradării, Farul a avut și probleme cu banii, care au dus și la un momente de protest ale jucătorilor. „Greve au fost mai multe, pentru că au fost perioade când nu luam salarii cu lunile. Și erau perioade foarte grele, noi stăteam în cantonament, iar soțiile cu copii mici pe acasă. Cum eram eu la început, stăteam cu chirie, pe care nu o plăteram, că nu erau banii de la club. Au fost perioade multe și grele, dar în teren se uita. Ne vedeam în continuare de activitate, ne descurcam cum puteam. Ne împrumutam unii pe alții, de aceea eram o familie“, îți amintește Marcel Abăluță.
 
Cu iaurtul la cușetă
 
Fostul jucător aduce în discuție și momente de destindere din familia de atunci a Farului, din care nu lipseau farsele. „Mai aduceam un iaurt sau un covrig și-l puneam sus la el în cușetă. Era un tabiet al lui să ia micul dejun în parcarea stadionului și noi ne mai țineam de farse și contribuiam. Atmosfera era frumoasă, ne permiteam fel și fel de glume, ne înțelegeam. La câte zile petreceam împreună în cantonamente, ne știam și lucrurile bune, și cele mai puțin bune și știam să nu sărim calul, la un moment dat. Cel mai mult ne respectam“, menționează Abăluță, care, în 2003, s-a despărțit de Farul, mergând la Callatis Mangalia. „Așa a fost atunci, nu a fost hotărârea mea, chiar mai aveam un an de contract. S-a hotărât că se întinerește echipa, iar eu am respectat decizia și mi-am văzut de drumul meu“, a spus fostul jucător. 
 
„Orgoliile erau în continuare mari“
 
În prezent, acesta este antrenor. „După ce am agățat gretele în cui, am rămas în fenomen, momentan sunt antrenor, am licența A. Să vă spun CV-ul nu mai e nevoie, îl știți. Am jucat și la old-boys, inclusiv la Constanța, iar orgoliile erau în continuare mari. Așa am fost crescuți, să nu pierdem niciun meci, să jucăm numai la câștig. Sunt orgolii și la sală, și pe teren mic. Orice am juca“, arată Marcel Abăluță.
 
Suișuri și coborâșuri
 
Acesta a comentat și momentul actual al Farului, echipa de pe litoral, campioană în sezonul trecut, ocupând locul 7 în Superligă. „În viața unei echipe sunt suișuri și coborâșuri. A fost o perioadă, mai ales în vară, în care nu s-a regăsit cadența, nu au avut un ritm de joc cu care au obișnuit publicul. Dar, cum îi știu eu pe Gică și pe membrii staff-ului său, știu că muncesc asiduu să readucă Farul în play-off. Toate campionatele au fost disputate, dar Farul are atuul experienței staff-ului, nemaivorbind de Gică. Urmăresc orice joc al Farului, sunt cu sufletul aici, nu am cum să țin cu altă echipă când joacă cu Farul. Odată cu construirea noului stadion la Constanța, va fi o mare emulație. Abia aștept acel stadion, cum îl așteaptă toți constănțenii. E ditamai orașul și trebuia de mult să se fi construit acest stadion“, mai spune fostul căpitan al Farului.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Farul Constanța
 
Citește și:
 
Nu a lipsit nici Marcel Abăluţă
Au venit de la Veneţia şi de la Madrid ca să vadă meciul Sparta Techirghiol - SSC Farul (galerie foto)

 
S-au împlinit 14 ani de la turul barajului Farul - FCM Bacău
Petre Grigoraş - „Nu voi uita niciodată acel meci“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu a lipsit nici Marcel Abăluţă Au venit de la Veneţia şi de la Madrid ca să vadă meciul Sparta Techirghiol - SSC Farul (galerie foto)

23 Aug 2016 7701