Filmul „Hai, România! - Povestea Generației de Aur”, în avanpremieră la Constanța. Când va avea loc



Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai amplu și minuțios film realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. „Hai, România! - Povestea Generației de Aur” va avea marea avanpremieră și la Constanța pe 28 februarie 2024 la Cinema City din City Park Mall, de la ora 19:30!
 
Filmul va spune povestea complexă a celei mai vii și intense perioade din fotbalul românesc: anii 1980-2000, o perioadă în care Echipa Națională a României a ajuns pe locul trei în lume în clasamentul FIFA și a reușit recordul a trei calificări consecutive la trei campionate mondiale (1990-1994-1998) și două calificări consecutive la două campionate europene de fotbal (1996 și 2000). Dar și pe cea a realizărilor importante la nivel de cluburi, de la începutul anilor `80, care anunțau marea performanță ce urma să vină un deceniu mai târziu. O poveste nespusă până acum în totalitate, despre performanțele uluitoare ale unei generații care a pus atât fotbalul, cât și România pe harta lumii. Și care a oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.
 
„Hai, România! - Povestea Generației de Aur”, în regia lui Claudiu Mitcu, după un scenariu semnat de scriitorul Andrei Crăciun și produs de Călin Crețu, Simion Apreutese și Loredana Apreutese (Headline Management Agency), este primul film al acelor vremuri, al „nopților albe” de sărbătoare care va fi difuzat în premieră pe marele ecran și va putea fi văzut de microbiștii de toate vârstele, în toată țara. Acesta va celebra în 2024 aniversarea a 30 de ani de la cel mai glorios moment al fotbalului românesc, respectiv calificarea în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Fotbal SUA 1994.

Producția cinematografică, ale cărei prime imagini și declarații pot fi văzute în trailerul de prezentare, îi va aduce, atât prin imagini de arhivă, cât și prin interviuri realizate special pentru acest film documentar pe Gheorghe Hagi, Ilie Dumitrescu, Miodrag Belodedici, Gheorghe Mihali, Dorinel Munteanu, Tibor Selymes, Florin Răducioiu, Ionuț Lupescu, Basarab Panduru, Ion Vlădoiu, Adrian Mutu, Marius Lăcătuș, Gavril Balint, Adrian Ilie, Gheorghe Craioveanu, Ioan Ovidiu Sabău, Constantin Gâlcă, alături de portarii Echipei Naționale, Florin Prunea și Bogdan Stelea. Pentru realizarea filmului și a serialului au fost înregistrate peste 200 de ore de interviuri și ilustrații, atât în diferite locuri din România, cât și în străinătate, mai precis în Italia, Coreea de Sud și Spania unde echipa de producție a stat de vorbă cu Cristian Chivu, Dan Petrescu și Gheorghe Popescu. Ei vor vorbi despre raportarea la victorii și durerea eșecului, dar și ce a însemnat pentru toți profesionalismul și dedicarea. Despre cum au trăit primele ieșiri din țară, șocul întâlnirii cu Occidentul în țări diferite, banii câștigați, relația lor cu faima și unde se aflau în momentul Revoluției. Mai mult decât atât, filmul relevă și cealaltă perspectivă, despre cum erau primiți și priviți în afară, cum vedeau străinii ce se întâmpla în România și felul în care această generație și succesele lor au născut respect și curiozitate pentru România și au conferit o imagine și o poziție românilor, în afara țării.
 
Nu vor lipsi din povestea Generației de Aur nici antrenorii Anghel Iordănescu, care a fost alături de sportivi la Cupele Mondiale din 1994 (SUA) și 1998 (Franța), precum și la Campionatul European din 1996 (Anglia), Dumitru Dumitriu, antrenor secund la Campionatul Mondial din America din 1994, Emeric Ienei care a lucrat la Echipa Națională la Campionatul Mondial din Italia 1990, la Campionatul European din Belgia și Olanda 2000 și a câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986. Un interviu în premieră va oferi și medicul lotului la Cupa Mondială din 1994, la Cupa Mondială din 1998 (în Franța) și la campionatele Europene din 1996 (în Anglia) și din 2000 (în Belgia și Olanda), Pompiliu Popescu.
 
Alături de ei vor fi, de asemenea, prezenți în interviuri exclusive fostul președinte al Federației Române de Fotbal, Mircea Sandu, impresarul Ioan Becali și ziariștii Ionel Stoica, Ovidiu Ioanițoaia, Mircea M. Ionescu și scriitorul Radu Paraschivescu.
 
Pregătirile, documentarea, filmările și montajul materialelor pentru filmul „Hai, România! - Povestea Generației de Aur” s-au desfășurat pe perioada unui întreg an, 2023, iar munca de producție a inclusiv și vizionarea a peste 150 de ore de imagini din toate arhivele FIFA, UEFA și TVR cu meciuri, reportaje, emisiuni și știri din perioada respectivă. La acestea s-a adăugat și o primă selecție de 2.000 de poze și câteva sute de articole de referință de la acea vreme.  
 

Până la premiera din 1 martie 2024, care va avea loc în același timp, în cinematografele din toată țara, cei interesați pot afla mai multe detalii pe paginile oficiale „Hai, România! - Povestea Generației de Aur” de Facebook și Instagram.
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 

 
Citește și:
Filmul „FAMILIAR”, proiecție specială la Constanța, în prezența actorului Emanuel Pârvu

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.