Galezul care a făcut istorie la Manchester United

Pentru cei care nu și-au dat încă seama, galezul care a făcut istorie la Manchester United este nimeni altul decât Ryan Giggs. Deși s-a născut la Cardiff, acesta avea să își petreacă întreaga carieră în Anglia, în mare parte în tricoul "Diavolilor Roșii".

S-a mutat în această țară la frageda vârstă de 6 ani. Asta s-a întâmplat pentru că tatăl sau, Danny Wilson, care era rugbist la acea vreme, semna cu echipa Swinton RLFC. A urmat apoi o poveste foarte frumoasă pe care o poți citi în rândurile de mai jos.
 

Începutul carierei lui Ryan Giggs


După mutarea în Anglia, cel ce avea să devină o mare legendă a lui Manchester United, începea să joace pentru micuța echipă Deans FC. Aceasta era antrenată de un scouter al lui Manchester City, pe numele său Dennis Schofield.

Acesta l-a recomandat pe Giggs la gruparea care acum este antrenată de Pep Guardiola și galezul a fost legitimat la academia acestui club. Se remarcă la o competiție pentru copii, Granada Schools Cup, în 1987, finala fiind pe Anfield Road.

Din postura de căpitan își conduce echipa spre victorie în acea finală și este declarat omul meciului. Pe când evolua pentru Deans FC, îi este prezentat lui Sir Alex Ferguson de către un apropiat al clublui Manchester United.

În perioada Crăciunului, în anul 1986, este chemat la un trial de cei de la Manchester United. A evoluat într-un meci dintre Salford Boys și Manchester United U15 și a înscris un hat-trick, în acest timp el fiind urmărit de însuși Sir Alex Ferguson de la geamul biroului său.
Pe 29 noiembrie 1987, în ziua în care a împlinit 14 ani, Sir Alex Ferguson a venit la el acasă și l-a convins să semneze cu Manchester United. Pe numele său de atunci, Ryan Wilson, joacă pentru naționalele Angliei de juniori, inclusiv într-un meci cu Germania pe Wembley în 1989.

După separarea părinților săi, atunci când avea vârstă de 16 ani, decide să preia numele mamei lui și de aceea toți îl știm astăzi ca Ryan Giggs. Poate nu mulți știu, dar în paralel cu fotbalul el a practicat și rugby-ul o scurtă perioadă de timp.
 

Debutul și primii ani ca profesionist


În ziua în care împlinește 17 ani, pe 29 noiembrie 1990, Manchester United îi propune primul contract de profesionist. Nu a stat mult pe gânduri și a semnat după doar 2 zile, așadar pe 1 decembrie 1990.


Pe Manchester United, Premier League și multe alte campionate poți paria online și o poți face la o casă de pariuri de top. Să știi că aici găsești mai multe păreri despre Superbet, una dintre agențiile care sunt cele mai apreciate în România.

Giggs debutează pe 2 martie 1991, într-o partidă de pe Old Trafford cu Everton care a fost pierdută cu 0-2, înlocuindu-l pe fundașul lateral Denis Irwin. Pe 4 mai 1991 începe primul meci ca titular, într-un derby al orașului Manchester în care înscrie unicul gol al partidei.

Sezonul 1991-1992 este cel în care el prinde tot mai des un loc în lotul echipei mari a lui Manchester United. Se împrietenește și primește sfaturi de la Bryan Robson. Rămâne însă activ și la nivel de juniori și câștigă Cupa Angliei la nivel de tineret în anul 1992.
Câștigă pe 12 aprilie 1992 primul său trofeu ca profesionist cu Manchester United, după o victorie cu Nottingham Forest în finala Cupei Ligii Angliei. El a dat pasa decisivă la unicul gol al confruntării respective care a fost semnat de Brian McClair.

El înscrisese golul victoriei în semifinala avută împotriva lui Middlesbrough. La finalul acelui sezon a primit premiul pentru Cel mai bun tânăr jucător al anului. Cu un an înainte îl primise coechipierul și rivalul său pe post, Lee Sharpe.

În sezonul 1992-1993 câștigă postul de titular în fața lui Sharpe. El și cu Steve McManaman erau considerați atunci cei mai buni tineri mijlocași de bandă din Anglia. La finalul stagiunii câștigă titlul de campion, acesta fiind primul astfel de trofeu pentru United după 26 de ani.

Până în anul 1995, când împlinește 22 de ani, el are deja în palmares următoarele trofee:
  • 2 titluri de campion în Anglia
  • 2 Supercupe ale Angliei
  • 1 Cupă a Angliei
  • 1 Cupă a Ligii Angliei
  • 1 Supercupă a Europei

Perioada 1995 - 2010

Această perioadă de 15 ani nu a început prea bine pentru Ryan Giggs care în sezonul 1994 - 1995 ratează mai multe meciuri din cauza unei accidentări. United nu s-a simțit deloc bine fără el pentru că nu a câștigat niciun trofeu în acea stagiune.

Revine în forță în sezonul următor și pe 9 septembrie 1995, într-un meci cu Everton pe Goodison Park, înscrie un gol superb. În acest sezon joacă un rol esențial în dubla pe care Manchester United reușește să o câștige formată din Cupa Angliei și titlul de campioană.
Sezonul următor îi ajută pe "Diavolii Roșii" să câștige un nou titlu de campioni, al 3-lea în 4 ani și să ajungă în semifinalele Ligii Campionilor. Nu avea să se oprească aici pentru că el câștigă foarte multe trofee cu United, iar în 1996 este declarat Cel mai bun jucător galez al anului.

Unul dintre cele mai mari triumfuri din această perioadă a fost tripla din 1999, campionat, Cupa Angliei și Liga Campionilor.
Alt mare succes este câștigarea Ligii Campionilor în 2008, după o finală cu Chelsea. El îi bătea în acel meci recordul lui Bobby Charlton de apariții în tricoul lui United.

Pe 31 decembrie 2009 este numit Cel mai bun jucător al lui Manchester United din ultimii 10 ani. El împlinise deja 36 de ani și înscrisese 100 de goluri în Premier League. În acești 15 ani petrecuți pe Old Trafford el și-a trecut în palmares următoarele trofee:
  • 2 Ligi ale Campionilor
  • 1 Campionat Mondial al Cluburilor
  • 1 Cupă Intercontinentală
  • 9 titluri de campion în Anglia
  • 3 Cupe ale Angliei
  • 3 Cupe ale Ligii Angliei
  • 6 Supercupe ale Angliei

Ultimii ani din cariera lui Ryan Giggs


Din 2010, în anul în care a împlinit 37 de ani, el mai avea să evolueze pentru Manchester United în alte 4 sezoane. A avut așadar o carieră care s-a întins pe parcursul a 23 de ani și în tot acest timp el a jucat doar pentru gruparea de pe Old Trafford.

A doborât foarte multe recorduri și este fotbalistul cu cele mai multe prezențe în tricoul acestei formații, 963 la număr. Joacă un rol decisiv și în acești ultimi ani pentru că Manchester United câștigă următoarele trofee:
  • 2 titluri de campion în Anglia
  • 1 Cupă a Ligii Angliei
  • 2 Supercupe ale Angliei
Mai apoi devine antrenor secund la Manchester United pentru 2 tehnicieni, David Moyes și Lous van Gaal. Preia banca naționalei Țării Galilor în 2018 și reziliază contractul cu Federația de la Cardiff în 2022. În prezent este fără angajament și probabil așteaptă noi provocări.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fiul nou-născut al lui Cristiano Ronaldo a murit. „Cea mai mare durere pe care o poate simți orice părinte”

18 Apr 2022 4191

Premiile la Australian Open 2020, în creștere. Cât ar putea câştiga Simona Halep dacă va cuceri trofeul

24 Dec 2019 2201

Dennis Man ar putea ajunge în Premier League în 2019

12 Dec 2018 2157

Real Madrid - PSG şi Chelsea - FC Barcelona, în optimile Ligii Campionilor

11 Dec 2017 2344

United of Manchester, pe lista SSC Farul pentru un turneu la Constanţa. Ce facem însă cu stadionul? (galerie foto+video)

24 Feb 2017 6334

Vedeta Armeniei, Henrikh Mkhitaryan, nu va juca împotriva României

03 Oct 2016 1971

O legendă a clubului Manchester United a murit

02 Oct 2016 2049

Manchester United a câștigat Supercupa Angliei

07 Aug 2016 1749

Manchester United, câştigătoarea Cupei Angliei pentru a 12-a oară

22 May 2016 1960

Stadinul Old Trafford a fost evacuat din cauza unei alerte cu bombă, la ultimul meci din Premier League

15 May 2016 1939

Un şoarece a participat la meciul Manchester United - Southampton (video)

24 Jan 2016 2085

Fiul lui Gheorghe Hagi, inclus într-un top mondial de senzaţie

02 Jan 2016 2033