O poveste veche de 40 de ani Ce primă au avut rugbyştii Farului pentru primul titlu de campioană din istorie


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Nora VI

17 Jan, 2014 15:46

P.s. As fi vrut sa afle si altii din aceasta prezentare, ca, la aceasta coeziune a echipei, la rezultatele ei, contribuiau cativa oameni din jurul echipei, neimplicati in "manuirea balonului", in tactici si strategii de joc, ci in atmosfera de stima cu care erau inconjurati jucatorii, in preluarea grijilor lor marunte (?!), cotidiene sau majore. Cum ar fi aprovizionarea cu alimente intr-o vreme, cand acest amanunt al fiecarei zile era o problema, magazinele avand mai toate, rafturile aproape goale. Asadar, o data pe saptamana, fiecare isi comanda ceea ce dorea sa cumpere pentru o saptamana. Sambata dimineata, sosea la stadion o furgoneta cu cele comandate pe lista. Ce-nsemna acest lucru, pot intelege doar cei care au trait in acele timpuri. In plus, un sportiv de valoare, pe care Clubul dorea sa-l preia de la o alta echipa, avea locuinta asigurata, in cele mai bune zone ale orasului, serviciu cu scoatere din productie pentru el si un loc de munca pentru partenera de viata in domeniul corespunzator pregatirii. In plus .. si poate cel mai important exemplu al viziunii de perspectiva cu care cei din jurul echipei priveau lucrurile (in speta, "Imparatul" si prin influenta sa, Inspectoratul Scolar), in 1978 s-au infiintat la trei scoli din oras (imi amintesc doar Scoala 36, de la Ciresica), cate doua clase speciale, cu profil sportiv -Rugby-, anume pentru cei trei membri ai Echipei Farul, care erau profesori de sport: Mihai Bucos; Petrica Motrescu; Peter Ianusevici. Vorbim asadar despre o "pepiniera" in care au intrat de la sfarsitul clasei a IV-a si s-au format nu doar pentru sport, ci si pentru intreaga lor viata, o serie lunga de jucatori, precum Virgil Nastase, Dorel Piti, Adi Tinca, Foca Mihai, Fratii Tranca, Peter-Vlad Ianusevici, Mihai Leu, "Ciostanu", Ionut Patrahau, Dragu Nor, Florin Bacioiu, Sorin Vasiliev, ... adica, sportivi care dupa cativa ani, au ajuns jucatori de lot national. Evolutia lor este in sine, o poveste lunga, care vorbeste despre cat de bogat poti deveni investind suflet in niste omuleti de zece ani ... Afli astfel, ca acest sport nu poate fi ales, ci el insusi isi alege oamenii, desavarsindu-le valoarea in spatiul cuprins intre cele doua buturi. E o magie in asta! E o intreaga filosofie a spiritului de echipa, a gandului ca-n orice imprejurare nu esti singur, a faptului ca nici un adversar valoros, nu te va ataca, daca nu ai balonul in brate. In Rugby accidentarile sunt mai rare decat in fotbal sau handbal, tocmai pentru ca,

Nora V.I.

17 Jan, 2014 15:17

Aceia au fost "Cei mai frumosi ani" pentru Rugby-ul Constantean, ce se prelungeau, dincolo de teren, in vietile noastre ... Duminicile insemnau meciuri in care, dupa cele doua reprize, se juca "cea de a treia", in clubul ce marginea / margineste terenul, intru-prietenie. Impreuna cu echipa adversa, bucurandu-ne pur si simplu de nobletea acestui sport, ce aduna laolalta Barbati pe masura lui si pe toti cei care-l iubeau. Totul, asa cum se infaptuia, era o sarbatoare. P.s. As fi vrut sa afle si altii din aceasta prezentare, ca, la aceasta coeziune a echipei, la rezultatele ei, contribuiau cativa oameni din jurul echipei, neimplicati in "manuirea balonului", in tactici si strategii de joc, ci in atmosfera de stima cu care erau inconjurati jucatorii, in preluarea grijilor lor marunte (?!), cotidiene sau majore. Cum ar fi aprovizionarea cu alimente intr-o vreme, cand acest amanunt al fiecarei zile era o problema, magazinele avand mai toate, rafturile aproape goale. Asadar, o data pe saptamana, fiecare isi comanda ceea ce dorea sa cumpere pentru o saptamana. Sambata dimineata, sosea la stadion o furgoneta cu cele comandate pe lista. Ce-nsemna acest lucru, pot intelege doar cei care au trait in acele timpuri. In plus, un sportiv de valoare, pe care Clubul dorea sa-l preia de la o alta echipa, avea locuinta asigurata, in cele mai bune zone ale orasului, serviciu cu scoatere din productie pentru el si un loc de munca pentru partenera de viata in domeniul corespunzator pregatirii. In plus .. si poate cel mai important exemplu al viziunii de perspectiva cu care cei din jurul echipei priveau lucrurile (in speta, "Imparatul" si prin influenta sa, Inspectoratul Scolar), in 1978 s-au infiintat la trei scoli din oras (imi amintesc doar Scoala 36, de la Ciresica), cate doua clase speciale, cu profil sportiv -Rugby-, anume pentru cei trei membri ai Echipei Farul, care erau profesori de sport: Mihai Bucos; Petrica Motrescu; Peter Ianusevici. Vorbim asadar despre o "pepiniera" in care au intrat de la sfarsitul clasei a IV-a si s-au format nu doar pentru sport, ci si pentru intreaga lor viata, o serie lunga de jucatori, precum Virgil Nastase, Dorel Piti, Adi Tinca, Foca Mihai, Fratii Tranca, Peter-Vlad Ianusevici, Mihai Leu, "Ciostanu", Ionut Patrahau, Dragu Nor, Florin Bacioiu, Sorin Vasiliev, ... adica, sportivi care dupa cativa ani, au ajuns jucatori de lot national. Evolutia lor este in sine, o poveste lunga, care vorbeste despre cat de bogat poti deveni investi

Bucos

17 Jan, 2014 14:29

Ma bucur de aceasta initiativa pentru a re aminti marile performante ale sportului constantean. Generatia mea din anii 70, erau adevarati profesionisti si practicam un rugby de calitate, spe aculos, dar si eficace. De altfel datorita jocului practicat am fost apreciati pretutindeni, atit in Noua Zeelada, Tara Galilor sa u Franta. Ar fi multe de spus despre aceea perioada in care la un meci de rugby veneau 10000-12000 de spectatori, mai mult ca la fotbal. Am doua remarci de facut, fata de articolul de mai sus, mai bine spus vreau sa corectez si anume: tabloul-caricatura a fost realizat de celebrul caricaturist Alexandru Clenciu, iar fotografia realizata a fost facuta in partea opusa a terenului spre parcul copiilor. Mihai Bucos.

Articole asemanatoare

Răzvan Farmache, din nou la Constanța. Amintiri de aur în tricoul alb-albastru! „M-am bucurat foarte mult pentru Farul că a luat campionatul“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

29 Apr 2024 1217

Gimnastică aerobică Echipa CS Farul Constanța, câștigătoarea Cupei Cetății Deva (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 627

Fotbalistele de la Farul Constanța, în continuare pe primul loc. În ultimul meci, egal cu Csikszereda Miercurea Ciuc

29 Apr 2024 585

Editorial Predare de ștafetă în Superligă. De la Farul la FCSB

28 Apr 2024 594

Echipa Under-18 de la Farul Constanța s-a calificat în finala Ligii de Tineret (GALERIE FOTO + VIDEO)

28 Apr 2024 816

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1677

Fotbal Constanța Rezultatele etapei a 28-a de la Liga a 4-a (seniori și juniori + clasamentele) - FOTO – VIDEO

28 Apr 2024 785

Gheorghe Hagi, după FCSB - Farul Constanța 2-1 „Puteam face mult mai mult“ (VIDEO)

27 Apr 2024 1738

LIVE TEXT. Superliga 2023/2024 Farul Constanța, înfrângere cu FCSB, care a cucerit titlul de campioană! (GALERIE FOTO + VIDEO)

27 Apr 2024 1403

Superliga 2023/2024 Oțelul Galați - FC Hermannstadt, duel tare la vârful clasamentului din play-out

27 Apr 2024 890

Farul Constanța. Luca Andronache a spart gheața „Încercăm să jucăm cât mai bine pentru fani și pentru toată Constanța“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Apr 2024 803

Farul Constanța a primit licență pentru participarea la competițiile de club UEFA și UEFA WCL, sezonul 2024 / 2025

26 Apr 2024 812

Superliga 2023/2024 Cu un egal contra Farul Constanța, FCSB iese campioană. „Marinarii“ sunt pregătiți însă pentru un nou meci mare

26 Apr 2024 1292

CS Farul Constanța Halterofilii au urcat pe podium la Naționalele de juniori 2 (GALERIE FOTO)

25 Apr 2024 394

Superliga 2023/2024 Farul Constanța – Rapid 3 – 1. „Marinarii” urcă pe locul 2. Două goluri în două minute au decis soarta partidei (GALERIE FOTO + VIDEO)

24 Apr 2024 1131