Sport

Trupa de campioni a lui Ioan Veliciu Ilie Floroiu și colegi de-ai săi, într-o fotografie veche de peste 40 de ani. Povestea imaginii (galerie foto)

Secțiunile „Fotografii“ din paginile de Facebook ale foștilor atleți constănțeni George și Costel Costache au și urme de istorie. Printre pozele postate se află și una de acum 44 de ani, în care apar componenți ai echipei pregătite la CS Farul de Ioan Veliciu, în frunte cu celebrul Ilie Floroiu, pe atunci un tânăr de 21 de ani și jumătate!
 
În primăvara anului 1974, înaintea unui antrenament pe stadionul „Farul“ din Constanța, Ioan Veliciu (primul din stânga) a pozat alături de șapte dintre elevii săi, în ordine, de la stânga la dreapta: Ilie Floroiu, Stelian Marcu, Lilian Smeu, frații gemeni Costel și Georgel Costache, Ion Roșca și Gheorghe Motorca.
 
„Aceasta era o parte din trupa lui nea Jenel. Lipsește Dumitru (Mișu) Mihăilescu, mai era Emil Dumitrescu. Mai târziu a venit și Stana Dănăilă. Am făcut poză cei care eram atunci la acel antrenament“, rememorează Ilie Floroiu. În vârstă de 65 de ani (în luna noiembrie va împlini 66), Floroiu este una dintre legendele atletismului românesc, rămas în istorie, pe lângă alte performanțe de răsunet, pentru recordurile sale naționale la 5.000 m și 10.000 m, stabilite în 1978 și care de atunci nu au fost doborâte! Recent, au împlinit 40 de ani de când stau în picioare.
 

Prima femeie din România care a alergat maraton

 
În luna iulie a acestui an, Ioan Veliciu s-a stins din viață, la 83 de ani, iar la două săptămâni după aceea a murit și expertul sportiv al CS Farul, Dumitru Mihăilescu, la 64 de ani, cu numai 20 de zile înainte de a ieși la pensie. Colegi la atletism, Dumitru Mihăilescu și Stana Dănăilă au devenit ulterior soț și soție, activând și ca antrenori de atletism. Ilie Floroiu povestește că Stana este prima femeie din România care a alergat maraton!
 

Victoriile de la Craiova

 
„În 1976, după Jocurile Olimpice de la Montreal, a fost crosul de la Craiova. Am câștigat. Peste o săptămână, a venit maratonul, tot în Bănie. Eu eram îngrijorat, pentru că, fiind nepregătit, mi-era teamă să nu pierd, ceea ce nu voiam. Aveam echipă, era meu, Mișu, frații Costache, Stelică Marcu. Nea Jenel era sigur însă că voi învinge și așa a fost, m-am impus detașat. Am câștigat la individual și cu echipa. Atunci a participat și Stana Dănăilă, viitoarea soție a lui Mișu. A fost prima femeie din România care a alergat maraton! La feminin, această cursă era atunci în faza de pionierat la noi în țară, se făceau primii pași. A fost singura femeie care a concurat. Țin minte că, apoi, ziaristul Ion Cupen a scris un reportaj despre grupa noastră și despre Stana. Am și acum articolul“, arată Ilie Floroiu, care a condus ca director, Clubul Sportiv Farul, până anul trecut, când a ieșit la pensie. O perioadă, a fost și președintele Federației Române de Atletism.
 

Are amintiri plăcute

 
Fostul mare atlet deține și el fotografia din 1974. Are amintiri plăcute alături de foștii săi colegi din imagine. „Stelică Marcu a fost unul dintre colegii mei cei mai devotați. Printre alte medalii, a fost campion la maraton și a urcat mereu pe podium la 10.000 de metri. Mai era Cătălin Andreica, ce nu venise încă la noi. Floroiu - locul întâi, Cătălin Andreica - locul doi, Marcu - locul trei. Cam asta era ordinea la 10.000 de metri în țara românească. Lilian Smeu era extraordinar de talentat. Alerga foarte bine 1.500 m, a fost campion național de juniori și juniori 2. Ulterior, a plecat la Dinamo. Ghiță Motorca a luat medalie mai târziu, cred că plecase de la clubul Farul“, povestește Ilie Floroiu.
 

Gemenii campioni

 
Despre frații gemeni Costache, legendarul atlet spune că între ei exista o rivalitate sportivă pe pistă, fiecare voia să câștige. „Odată câștiga unul, apoi se ambiționa celălalt să termine pe prima poziție. Sunt campioni naționali cu echipa la marș, împreună cu Ion Roșca. Georgel a venit pe lume cu cinci minute înaintea lui Costel. La început, mi-a fost foarte greu să-i deosebesc, dar apoi m-am obișnuit. Ion Roșca mi-a pirogravat o poză. Îi plăcea pirogravura, era un hobby al lui. O mai am și acum, chiar dacă s-a șters puțin“, punctează Ilie Floroiu. Costel Costache are două nepoțele gemene, Alberta și Roberta!
 

„Era foarte serios și conștiincios”

 
Frații Costache sunt și campioni balcanici la juniori, în 1973, respectiv 1974. „Amintiri deosebite! Ilie Floroiu ținea mult la noi și ne îndemna mereu să tragem de noi și să ne pregătim mai bine. Eu eram și în vederile lotului olimpic, dar nu a fost să fie. Primele titluri balcanice la atletism ale clubului Farul au fost cele ale fraților Costache. Nu mă laud, dar ieșeam campion la juniori la distanță mare. Am făcut și record național la 50 kilometri marș. Avem un stil foarte economicos, un specialist a spus că e un stil rusesc. Suntem amici foarte buni cu Iliuță. Ne știm de când a făcut primul pas pe stadionul Farul și am fost martori oculari când a stabilit recordul la 5.000 m. Ilie era foarte serios și conștiincios“, a spus Costel Costache.    
 
Sursa foto: Facebook (Costel și George Costache)
 
Citește și:

Imagini de la eveniment Recordurile naționale ale lui Ilie Floroiu. 40 de ani de când stau în picioare. Festivitate la Constanța (galerie foto)​

Atletul-fenomen Recordurile naţionale ale lui Ilie Floroiu au atins o nouă bornă. De 40 de ani, nimeni nu le poate doborî!

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu live Strategia Primăriei Constanța în domeniul sportului. Sală Polivalentă, organizarea de competiții sportive internaționale și instituirea trofeului „Fairplay“ (video)

16 Feb 2019 1755

Decizia din 1959 a UCFS Clubul Sportiv Farul Constanţa împlineşte 60 de ani de viaţă. Cine a fost primul preşedinte

09 Feb 2019 898

Campionat de tenis de masă la amatori, organizat de Primăria Ovidiu, prin Clubul Sportiv Ovidiu (galerie foto)

04 Feb 2019 590

Imagini de la eveniment Constanța. Moș Crăciun a venit la spectacolul de final de an al gimnasticii aerobice (galerie foto+video)

15 Dec 2018 733

Dublă aniversare pentru Ilie Floroiu 66 de ani de viață și un an de când este consilierul primarului Constanței

29 Nov 2018 497

Şefii Federaţiei Române de Haltere, în vizită la Constanţa. Cu cine s-au întâlnit pe litoral (galerie foto)

28 Nov 2018 503

Primarul Decebal Făgădău, prezent la inaugurarea sălii de sport a Școlii Gimnaziale nr.39 “Nicolae Tonitza” Constanţa (galerie foto)

23 Nov 2018 935

„Nu te vom uita niciodată, Mihăiţă!” Doliu în sportul românesc. Mesaje de condoleanţe şi de la Constanţa

09 Nov 2018 1583

Revista presei locale

04 Oct 2018 438

Imagini de la eveniment Recordurile naționale ale lui Ilie Floroiu. 40 de ani de când stau în picioare. Festivitate la Constanța (galerie foto)

29 Aug 2018 1233

Revista presei locale

29 Aug 2018 554

Atletul-fenomen Recordurile naţionale ale lui Ilie Floroiu au atins o nouă bornă. De 40 de ani, nimeni nu le poate doborî!

27 Aug 2018 3875

Era în concediu la munte, cu familia Dumitru Mihăilescu, expertul sportiv al CS Farul, a murit cu 20 de zile înainte de a ieşi la pensie

24 Jul 2018 2794

Decese Constanţa 13 iulie 2018

13 Jul 2018 1090

Antrenorul Vasile Duşu, de la CS Farul Constanţa, în doliu

12 Jul 2018 1127