„Vom bate record după record“ Alin Petrache şi Radu Mazăre, la startul Triathlon Challenge Mamaia (galerie foto)

Mamaia găzduieşte în acest weekend, sâmbătă şi duminică, o întrecere de marcă, ediţia 2014 (a şasea) a Triathlon Challenge Mamaia (cel mai mare concurs de gen din Europa de Est și din Balcani). Concursul este dedicat atât amatorilor, cât şi profesioniştilor, duminică disputându-se o etapă de Cupă Europeană.
 
„Putem spune liniştiţi că triathlonul românesc e pe harta Europei şi a lumii. Anul acesta, vom bate record după record. Am sărit deja de 1.000 de participanţi, ceea ce e o premieră absolută pentru zona Europei de Est şi a Balcanilor. Vrem să le lăsăm o impresie foarte frumoasă tuturor celor prezenţi. Am reuşit să aducem la Mamaia o etapă de Campionat European, sportivi de top 10 mondial şi vrem să oferim un spectacol pe cinste. Avem invitaţi de la Federaţia Internaţională, dar şi pe Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României, care va participa, dând un exemplu pozitiv pentru practicarea sportului. Startul de sâmbătă va fi dat de preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Alin Petrache. Iar duminică avem promisiunea primarului Constanţei, Radu Mazăre, că va da startul la categoria Elite. În urma organizării Cupei Europene, sperăm ca, la anul, să organizăm la Mamaia şi Cupa Mondială“, a declarat Vlad Stoica, preşedintele CS Smartatletic, organizator al evenimentului de la Mamaia.

Startul se va da de la Hotelul Rex

„Ediţia a şasea a competiţiei are organizare performantă şi participare deosebită. Sportul e cel mai bun prieten al celor care iubesc viaţa“, a spus Elena Frîncu, membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Constanţa, Mihai Orzan, a arătat că „muncim de mai mult de două luni la organizare. Competiţia înmagazinează un volum de muncă foarte mare, atât logistic, cât şi operaţional. Va fi foarte greu de gestionat, vor fi două zile foarte aglomerate. Sâmbătă, vor fi în traseu 600 - 700 de concurenţi simultan. Ne dorim ca siguranţa să fie pe primul plan. La acest gen de competiţie n-ai voie să faci greşeli, pentru că orice eroare costă“.
 
Dacă vremea va permite, startul se va da din faţa Hotelului Rex. În premieră, înotul e planificat să se desfăşoare în mare, iar dacă vor fi vânt şi valuri mari, va fi mutat în Lacul Siutghiol. Tranziţia de la înot la ciclism se va face pe pasarelă. „Avem o infrastructură unică în lume, mare şi lac una lângă alta. Acesta e un avantaj pentru noi în obţinerea punctajului de Cupă Mondială. Ca să găzduim această întrecere, trebuie să obţinem punctajul maxim la Cupa Europeană. Depinde de organizare, de cum vor fi primiţi concurenţii străini, de infrastructură şi de multe altele“, a spus Vlad Stoica.
 
Programul de sâmbătă este următorul: între orele 7.00 şi 8.45 - ultima sesiune de predare de kituri; între orele 8.00 şi 9.45 - intrarea şi depozitarea echipamentului în zona de tranziţie; ora 10.00 - start supersprint individual; ora 10.15 - strat sprint individual; ora 10.45 - start sprint ştafetă; ora 11.15 - strat olimpic ştafetă; ora 12.00 - start olimpic individual. Duminică, programul este: între orele 8.15 şi 9.10 - depozitarea echipamentului în zona de tranziţie Elite feminin; ora 9.30 - start Elite feminin; între orele 11.15 şi 12.10 - depozitarea echipamentului în zona de tranziţie pentru Elite masculin; ora 12.30 - start Elite masculin; ora 15.00 - festivitatea de premiere pentru toate categoriile.

Concurează şi Răzvan Florea, şi soţia sa, Oana

Printre participanţi se va număra şi constănţeanul Răzvan Florea, primul (şi singurul, până acum) medaliat olimpic din istoria nataţiei masculine româneşti. Acesta este şi vicepreşedinte al Federaţiei Române de Triathlon şi va evolua, sâmbătă, în proba olimpică (1,5 km înot, 40 km bicicletă, 10 km alergare). În concurs (la proba sprint) va fi şi soţia lui Răzvan, Oana.
 
„De la o competiţie mică am ajuns la întrecere de anvergură, cu participare de nivel european şi mondial. În acest an, la Mamaia va fi un alt fel de concurs. Sâmbătă, vom evolua majoritatea triathloniştilor din România, iar duminică va fi, ca să spun aşa, crème de la crème. Vom beneficia de un spectacol de ţinută, din care vom avea foarte mult de învăţat. Eu sper să fac o cursă bună şi să-mi mulţumesc antrenorul. Chiar dacă sunt amator, am, mai nou, şi antrenor, pentru că vreau să ating un nivel cât mai înalt. Oana s-a apucat şi ea de triathlon. A prins-o şi pe ea fenomenul. E important să avem parte de vreme bună, pentru că în acest sport, vremea e un factor important. Sper ca toată lumea să se simtă bine în competiţie şi să încheie concursul cu bine. În anii următori, ne dorim la Mamaia un Campionat Mondial sau o Cupă Mondială“, a spus Răzvan Florea.

Ivan Ivanov e cel mai titrat participant de la Mamaia

Pentru profesionişti, care se întrec la cursa de duminică, premiile în bani vor fi de 12.500 de euro, urmând a fi răsplătiţi financiar primii zece clasaţi (atât la masculin, cât şi la feminin). Premiile la amatori (pe categorii de vârstă) sunt în jur de 10.000 de euro. De asemenea, vor fi premiați în cadrul Cupei Europene și primii trei clasați de nationalitate română, dar și sportivii de performanță din România prin categoria Open. Nu în ultimul rând, vor fi oferite premii în vouchere și obiecte pentru amatori. Fondul total de premiere va fi de 26.400 de euro. Cel mai vârstnic participant are 62 de ani. La Cupa Europeană, care va avea loc în premieră la Mamaia, participă, pe lângă reprezentanţii bătrânului continent, şi sportivi de pe plan mondial, din SUA, Noua Zeelandă și America de Sud. Cei mai valoroşi trei profesionişti care vor concura sunt ucraineanul Ivan Ivanov (medaliat olimpic) şi ruşii Dimitri Polianski şi Aleksander Briukanov. Zeci de participanți la Elite Men și la Elite Women, din peste 25 de țări, de pe patru continente, vor spune «prezent» în ziua dedicată lor, 7 septembrie, la Mamaia ETU European Cup.

„Triathlonul e foarte avansat în lume“

La Cupa Europeană de duminică se colectează puncte pentru calificarea la Jocurile Olimpice din 2016. Speranţa României pentru Rio este Ciprian Bălănescu, dar şi Vlad Stoica a recunoscut că, în triatlon, sistemul de calificare este extrem de complex. „Ca să vă faceţi o idee cât de avansat este acest sport în lume, în România, proba de 10.000 m, de fond, se câştigă cu 31 de minute, iar în triathlon, după ce a parcurs probele de înot şi bicicletă, un triathlonist de primii 20 aleargă 10.000 m într-un timp cuprins între 28 şi 30 de minute. Mai avem mult de muncă până vom scoate şi noi un sportiv de acest nivel“, a punctat Stoica. „Nivelul internaţional al sportivilor noştri nu e foarte ridicat. Sperăm ca Ciprian să aibă o evoluţie deosebită la întrecerea de duminică, aşa cum îl ştim noi. Obiectivul său e să se califice la 2016, dar nu e uşor. Avem şi câţiva juniori în care noi credem. Dacă nu la Rio 2016, probabil că vor merge spre JO 2020. Important e că foarte multă lume practică acest sport în România, dovadă şi numărul de participanţi de la Mamaia. Ţara noastră a crescut foarte mult la amatori pe plan internaţional. Avem sportivi care s-au calificat deja la Campionatul Mondial de IronMan, Half Ironman şi Triathlon. Rămâne ca şi cei de performanţă să aducă rezultate deosebite“, a precizat Răzvan Florea.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Traian Băsescu“ şi Radu Mazăre, la triathlonul de la Mamaia Sleită de puteri, turcoaica Ece Bakici a fost purtată pe braţe (galerie foto)

08 Sep 2014 4035

Primarul Radu Mazăre, aşteptat să dea startul la Triathlon Challenge Mamaia

04 Sep 2014 2133