Ziua Dobrogei

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Doina Păuleanu - „Adrian Rădulescu era un om pe care puteai conta, care ţinea la oamenii lui şi ştia să-i apere indiferent de ce s-a întâmplat“ (galerie foto)

Istoricul de artă Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanţa de mai bine de două decenii şi jumătate, ne-a istorisit, cu elocinţă, în stilul consacrat, colaborarea - nu lipsită de umor - cu şeful său Adrian Rădulescu şi mai apoi cu colegul Adrian Rădulescu.
 

 
„Mă leagă foarte multe amintiri de Adrian Rădulescu, pentru că a fost un intelectual de elită, un om de o vastă cultură, a fost un foarte bun director, un arheolog de excepţie, a fost o personalitate culturală de prim ordin a Constanţei. L-am cunoscut încă de când am venit la Constanţa de la Braşov, prin repartiţie guvernamentală, domnia sa fiind, la vremea respectivă, director al Muzeului de istorie. Încet-încet, am ajuns să iubesc arheologia, pentru că realmente am cunoscut şantierele, i-am cunoscut pe arheologi, m-am bucurat de tot ceea ce se întâmpla în acel muzeu de prestigiu şi de aleasă cultură.
 
Domnul Rădulescu era un om jovial, cald şi bun, care se supăra repede, dar se înmuia la fel de repede, era un om pe care puteai conta, care ţinea la oamenii lui şi ştia să-i apere indiferent de ce s-a întâmplat. A fost un om plin de umor.
 
Și, sigur, lucrurile au evoluat de la momentul în care ne-am cunoscut până în 1985, când mi-a devenit director. Atunci muzeele s-au unit şi a durat până în anul 1990, când aveam să devin directorul Muzeului de Artă, iar relaţia mea cu domnul Adrian Rădulescu a suferit o uşoară schimbare. Domnia sa era matinal - iar eu la acea oră nu eram şi nu puteam să anticipez că voi ajunge să mă trezesc în fiecare dimineaţă la ora 5 - şi sigur că primul lucru pe care îl făcea când ajungea la serviciu, la ora 7.30, era să sune să vadă dacă eu am ajuns la muzeu. Îi plăcea să mă necăjească pentru că îmi era foarte greu să ajung la acea oră; autobuzele fiind arhipline, veneam cu nasturi rupţi, stăteam pe scară şi aşa mai departe numai ca să ajung la ora 7.30. Deşi mi se părea absurd, că totuşi nu lucram într-o fabrică. În cele din urmă, într-o seară, trece domnul Rădulescu pe la muzeu şi mă găseşte la birou şi rămâne perplex. Mă întreabă ce caut acolo şi i-am răspuns că nici nu am plecat, pentru că aşa obişnuiesc să stau atunci când am treabă. Și cu acel prilej i-am spus de ce mi se par mie neimportante cele 5 minute de dimineaţă pe care uneori le întârziam. Sigur că la început pretindea că-mi taie ziua, dar nu a făcut-o niciodată.
 
Încet-încet, am început să ne cunoaştem. Nu avea deschidere către domeniul artelor vizuale, nici nu cunoscuse foarte mulţi artişti până atunci, dar, cu timpul, fiind şi director al Muzeului de Artă aceşti cinci ani, a ajuns să cunoască şi domeniul, şi oamenii cu care lucrează şi să-i preţuiască. Faptul că a fost directorul Muzeului de Artă i-a deschis cumva dorinţa de a cunoaşte această zonă, care de fapt este foarte aproape de arheologie, pentru că arheologii descoperă realmente obiecte de artă, obiecte de cultură şi de civilizaţie.
 
Sigur că noi aveam formaţii diferite, noi, în general, fiind oameni care avem la bază studii de artă, iar arheologii având la bază studii de istorie. Dar, uşor, am reuşit să conciliem aceste două direcţii care păreau paralele. Iar domnului director, căruia la început i s-a părut o servitute să gestioneze şi destinele Muzeului de Artă, în cele din urmă ajunsese să preţuiască instituţia şi pe cei care lucrau aici.
 
În momentul în care, în 1989, domnia sa a fost numit prefect al municipiului Constanţa, sigur că eram printre oamenii cu care se sfătuia despre ce trebuie făcut în cultură. Făceam parte din micul cerc al oamenilor care erau apropiaţi domnului Rădulescu. Ne vedeam des şi prin prisma acestei conlucrări m-a şi numit, în anul 1990, consilier-şef la Inspectoratul de Cultură, deşi eu nu mi-am dorit această funcţie, nu mă interesa. Dar am acceptat tocmai pentru că îmi ceruse domnul Rădulescu acest lucru.
 
Au fost şapte ani foarte interesanţi - cât am stat acolo - din punctul meu de vedere, pentru că am învăţat foarte multe lucruri într-un domeniu pe care nu-l cunoşteam, management, la nivel de judeţ, ale cărui principii, ulterior, le-am aplicat şi în cazul managementului Muzeului de Artă. Dar condiţia pe care am pus-o atunci când am acceptat - pentru că atunci se putea - a fost să rămân şi la muzeu. Astfel încât eu nu am părăsit niciodată muzeul, chiar dacă în aceşti ani am fost consilierul-şef al judeţului, care avea o arie de cuprindere mult mai mare decât o are actuala Direcţie de cultură. Se ocupa de absolut toate instituţiile de cultură, iar la vremea aceea toate treceau prin prefaceri, toată lumea îşi schimba mentalitatea şi abordarea. Au fost nişte ani foarte interesanţi.
 
În continuare am rămas apropiată de domnul Adrian Rădulescu, care avea un har în a vorbi şi îmi făcea mare plăcere să îl invit la acţiunile noastre şi domnia sa venea, se bucura de lucrurile pe care le făceam.
 
A fost o colaborare şi îndrăznesc să spun că a fost şi o prietenie şi literalmente pierderea domniei sale, la o vârstă în care mai putea face atâtea lucruri pentru cultura constănţeană, pentru universitatea pe care a înfiinţat-o alături de alte personaje foarte interesate de constituirea învăţământului universitar la Constanţa şi pentru Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, a avut un impact major.
 
Aportul domnului Adrian Rădulescu a fost hotărâtor. Anii în care a fost director al acestui muzeu cred că au fost anii de deplină strălucire, pentru că au urmat după o perioadă de amatorism sau după o perioadă extrem de tulbure.
 
Nu au fost anii în care s-au făcut marile descoperiri - Tezaurul şi Mozaicul -, dar au fost nişte ani extrem de importanţi, pentru că atunci s-a consolidat, aş spune, activitatea ştiinţifică a muzeului, s-a consolidat renumele său între instituţiile de cultură ale ţării, s-a făcut sesiunea anuală de comunicări, s-a editat revista Pontica, s-a mutat muzeul din spaţiul fostei Arhiepiscopii, în anul 1977, în clădirea primăriei, s-a făcut muzeul de la Adamclisi, s-a făcut muzeul de la Histria, s-au elaborat lucrări ştiinţifice de anvergură, s-au făcut congrese internaţionale, la care au venit cei mai importanţi arheologi ai Europei şi ai lumii.
 
Deci anvergura domnului Rădulescu era foarte departe de aceea locală. Domnul Rădulescu avea o anvergură culturală naţională şi internaţională, iar în vremea domniei sale MINAC s-a consolidat ca una dintre cele mai importante instituţii culturale şi ştiinţifice ale ţării”.
 
Sursa foto: Fotografiile ne-au fost puse la dispoziţie de conducerea MINAC şi de familia istoricului Rădulescu
 
Citeşte şi:
 
#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările
 
#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian Rădulescu, fondatorul marelui Complex Muzeal de la Adamclisi (Tropaeum Traiani)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

..................................

07 Sep, 2018 19:26

Toate gandurile si cuvintele frumoase pentru Adrian Radulescu!....in poza de mai sus , in stanga, este o alta figura emblematica a arheologiei dobrogene, ,prin ,,adoptie” profesorul Radu Florescu, sa-i fi fost pomenit numele macar in treacat......

Articole asemanatoare

Ziua Dobrogei Mesaj transmis de Simona Halep

14 Nov 2018 19

De Ziua Dobrogei, mai mulți copaci au fost plantați la granița dintre județele Constanța și Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 122

Ziua Dobrogei Ce mesaj a transmis Dorin Popescu, Președintele Asociației Casa Mării Negre/ Black Sea House Constanța

14 Nov 2018 137

“140 de ani de la Unirea dintre Dobrogea si Patria Mama, Romania”, omagiati de Asociatia “Dobrogea Unită”(galerie foto)

14 Nov 2018 228

Ziua Dobrogei, desfășurată la Liceul Tehnologic Poarta Albă, județul Constanța (galerie foto)

14 Nov 2018 164

Reuniune afectiv-memorială, închinată Dobrogei, la Şcoala „Ciprian Porumbescu”

14 Nov 2018 169

Ziua Dobrogei, sărbătorită la Monumentul Independenței din Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 185

Ziua Dobrogei. Senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu a susținut o declarație politică în ședința Senatului

14 Nov 2018 185

Ce mesaj a transmis preşedintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul zilei Dobrogei şi al sărbătoririi a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 168

Ziua Dobrogei la Constanța. Seniorii invitați la o porție de mâncare tradițională în mai multe parcuri (galerie foto)

14 Nov 2018 470

Ziua Dobrogei. Ce mesaj a transmis primarul Decebal Făgădău la împlinirea a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 203

Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează Ziua Dobrogei prin Ziua Porților Deschise

14 Nov 2018 192

Forțele Navale Române vor sărbători Ziua Dobrogei, prin activități cu caracter militar și cultural

14 Nov 2018 243

Mai multe evenimente organizate de Asociația Dobrogea Unită, de Ziua Dobrogei

14 Nov 2018 270

140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă. Ce mesaj le transmite deputatul Robert Turcescu dobrogenilor de ziua lor

14 Nov 2018 248

#citeșteDobrogea 107 ani de la nașterea pictorului tulcean Victor Rusu Ciobanu. A fost premiat de celebre instituții internaționale

14 Nov 2018 215

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Coloniștii germani de acum 100 de ani. Printre ei, arhitectul-șef al orașului, care a clădit Portul Constanța

14 Nov 2018 396

#citeșteDobrogea 142 de ani de la nașterea cercetătorului dobrogean Orest Tafrali. „Nici o regiune din România nu-i este comparabilă Dobrogei...“

14 Nov 2018 276

Comunităţi străine stabilite în Dobrogea şi la Medgidia. Turcii (I)

14 Nov 2018 680

Interviu cu profesorul Stoica Lascu „Reintegrarea Dobrogei este termenul care acoperă cel mai bine și în chip real procesul istoric“ (document)

14 Nov 2018 607

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Studenții de la UMC vor afla ce îi leagă de istoricul Adrian V. Rădulescu, prin vizionarea documentarului dedicat acestuia

14 Nov 2018 319

#Dobrogeaetnică 14 noiembrie. Astăzi este despre Dobrogea, la 140 de ani de la revenirea pe harta României. „Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră!“

14 Nov 2018 655

Constănţenii, invitaţi să guste preparate tradiționale, de Ziua Dobrogei. Iată unde se află corturile special amenajate!

13 Nov 2018 4453

Intrare libera în instituțiile din subordinea Consiliului Județean Constanța, de Ziua Dobrogei

13 Nov 2018 358

Cazinoul din Constanţa, în vreme de război. Eveniment cultural, de Ziua Dobrogei

13 Nov 2018 485

Ziua Națională a Dobrogei, omagiată de ISJ Constanța prin Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ dobrogean”

13 Nov 2018 485

#Dobrogeaetnica George Călinescu - „Cutare face o istorie a artei, altul o teorie, numai K.H. Zambaccian se logodește cu tabloul“

13 Nov 2018 293

Poveştile Histriei (II) Moştenirea centurionului Saturninus, veteranii romani şi tragedia lui Chrysippos

13 Nov 2018 277

#Dobrogeaetnică Ziua Dobrogei, sărbătorită la Muzeul Etnografic „Gheorghe Celea“ din Mihail Kogălniceanu

13 Nov 2018 584

#Dobrogeaetnică „Armenii nu risipeau truda lor prin baruri sau cazinouri și nici nu făceau investiții în afara țării“. Simion Tavitian, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

13 Nov 2018 688

Ziua Dobrogei, sărbătorită în avans de elevi și liceeni constănțeni, la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța

13 Nov 2018 643

Interviu live cu Carmen Aldea Vlad şi Iulian Bratu Cum s-a născut Imnul Dobrogei, o continuare firească a Simfoniei Dobrogene a lui Dragoş Alexandrescu (video)

13 Nov 2018 920

„Armenii dobrogeni în istoria şi civilizaţia românilor“, de Simion Tavitian

12 Nov 2018 365

Eveniment cultural de poezie și muzică, la Teatrul de Stat Constanţa, de Ziua Dobrogei

12 Nov 2018 329

Ce manifestări vor fi organizate la Tulcea cu ocazia Centenarului şi Zilei Dobrogei

12 Nov 2018 483

Surprize pentru seniorii din Constanța de Ziua Dobrogei la pavilioanele pentru pensionari din municipiul Constanța

12 Nov 2018 360

Evenimentul organizat la Constanța cu ocazia „Zilelor Dobrogei” are loc la Pavilionul Expozițional. Ce surprize le sunt pregătite constănțenilor

12 Nov 2018 695

Poveștile Histriei (I) Frumoasa Hediste, moartea lui Meidias și alte istorii

12 Nov 2018 430

#Dobrogeaetnică Pregătind sărbătoarea Dobrogei, la 140 de ani, reprezentanţii etniilor se alătură proiectului ZIUA de Constanţa (galerie foto)

12 Nov 2018 601

Dezbatere despre promovarea istoriei Dobrogei, la iniţiativa ZIUA de Constanţa. Documentarul dedicat lui Adrian V. Rădulescu ar putea fi proiectat în Parlament (galerie foto)

12 Nov 2018 766

Imagini de la eveniment „Alerg pentru Unirea de la Marea Neagră”. Cursă Cernavodă - Constanța. Aproape 30 de persoane au participat (galerie foto+video)

10 Nov 2018 516

#Dobrogeaetnică „Cum de s-a putut ca atât de repede să se nască în Dobrogea cu atâtea neamuri o lume românească”. Constantin N. Sarry, de astăzi, în Biblioteca Virtuală

10 Nov 2018 437

Sâmbătă, cursă între Cernavodă și Constanța. „Alerg pentru Unirea de la Marea Neagră „Vă așteptăm să sărbătorim împreună!”

09 Nov 2018 782

#Dobrogeaetnică Etniile împreună pentru Dobrogea! ZIUA de Constanţa dedică, în premieră, o campanie „modelului dobrogean“

09 Nov 2018 747

#Dobrogeaetnică Arc peste timp. De ce 23 noiembrie 1878? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

09 Nov 2018 443

Interviu live Valentin Stanciu - „De Ziua Dobrogei, punem bazele unei asociații intercomunitare din care vor face parte Topalu, Saraiu, Ghindărești, Horia și Gârliciu“ (video)

09 Nov 2018 570

Şedinţă solemnă comună între consiliile judeţene Constanţa şi Tulcea. Mai multe evenimente planificate

08 Nov 2018 610

Centenarul Marii Uniri și Ziua Dobrogei, marcate de Muzeul de Artă Constanța. Ce evenimente sunt pregătite cu această ocazie

08 Nov 2018 310

Programul slujirii ierarhilor din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei în ziua sărbătorii Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

08 Nov 2018 1036

#Dobrogeaetnică ZIUA de Constanţa celebrează Dobrogea printr-o nouă campanie. Atmosfera zilei de 14 noiembrie 1878. Istoricul Stoica Lascu, de azi, în Biblioteca Virtuală

08 Nov 2018 1047