Ziua Dobrogei

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Doina Păuleanu - „Adrian Rădulescu era un om pe care puteai conta, care ţinea la oamenii lui şi ştia să-i apere indiferent de ce s-a întâmplat“ (galerie foto)

Istoricul de artă Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă din Constanţa de mai bine de două decenii şi jumătate, ne-a istorisit, cu elocinţă, în stilul consacrat, colaborarea - nu lipsită de umor - cu şeful său Adrian Rădulescu şi mai apoi cu colegul Adrian Rădulescu.
 

 
„Mă leagă foarte multe amintiri de Adrian Rădulescu, pentru că a fost un intelectual de elită, un om de o vastă cultură, a fost un foarte bun director, un arheolog de excepţie, a fost o personalitate culturală de prim ordin a Constanţei. L-am cunoscut încă de când am venit la Constanţa de la Braşov, prin repartiţie guvernamentală, domnia sa fiind, la vremea respectivă, director al Muzeului de istorie. Încet-încet, am ajuns să iubesc arheologia, pentru că realmente am cunoscut şantierele, i-am cunoscut pe arheologi, m-am bucurat de tot ceea ce se întâmpla în acel muzeu de prestigiu şi de aleasă cultură.
 
Domnul Rădulescu era un om jovial, cald şi bun, care se supăra repede, dar se înmuia la fel de repede, era un om pe care puteai conta, care ţinea la oamenii lui şi ştia să-i apere indiferent de ce s-a întâmplat. A fost un om plin de umor.
 
Și, sigur, lucrurile au evoluat de la momentul în care ne-am cunoscut până în 1985, când mi-a devenit director. Atunci muzeele s-au unit şi a durat până în anul 1990, când aveam să devin directorul Muzeului de Artă, iar relaţia mea cu domnul Adrian Rădulescu a suferit o uşoară schimbare. Domnia sa era matinal - iar eu la acea oră nu eram şi nu puteam să anticipez că voi ajunge să mă trezesc în fiecare dimineaţă la ora 5 - şi sigur că primul lucru pe care îl făcea când ajungea la serviciu, la ora 7.30, era să sune să vadă dacă eu am ajuns la muzeu. Îi plăcea să mă necăjească pentru că îmi era foarte greu să ajung la acea oră; autobuzele fiind arhipline, veneam cu nasturi rupţi, stăteam pe scară şi aşa mai departe numai ca să ajung la ora 7.30. Deşi mi se părea absurd, că totuşi nu lucram într-o fabrică. În cele din urmă, într-o seară, trece domnul Rădulescu pe la muzeu şi mă găseşte la birou şi rămâne perplex. Mă întreabă ce caut acolo şi i-am răspuns că nici nu am plecat, pentru că aşa obişnuiesc să stau atunci când am treabă. Și cu acel prilej i-am spus de ce mi se par mie neimportante cele 5 minute de dimineaţă pe care uneori le întârziam. Sigur că la început pretindea că-mi taie ziua, dar nu a făcut-o niciodată.
 
Încet-încet, am început să ne cunoaştem. Nu avea deschidere către domeniul artelor vizuale, nici nu cunoscuse foarte mulţi artişti până atunci, dar, cu timpul, fiind şi director al Muzeului de Artă aceşti cinci ani, a ajuns să cunoască şi domeniul, şi oamenii cu care lucrează şi să-i preţuiască. Faptul că a fost directorul Muzeului de Artă i-a deschis cumva dorinţa de a cunoaşte această zonă, care de fapt este foarte aproape de arheologie, pentru că arheologii descoperă realmente obiecte de artă, obiecte de cultură şi de civilizaţie.
 
Sigur că noi aveam formaţii diferite, noi, în general, fiind oameni care avem la bază studii de artă, iar arheologii având la bază studii de istorie. Dar, uşor, am reuşit să conciliem aceste două direcţii care păreau paralele. Iar domnului director, căruia la început i s-a părut o servitute să gestioneze şi destinele Muzeului de Artă, în cele din urmă ajunsese să preţuiască instituţia şi pe cei care lucrau aici.
 
În momentul în care, în 1989, domnia sa a fost numit prefect al municipiului Constanţa, sigur că eram printre oamenii cu care se sfătuia despre ce trebuie făcut în cultură. Făceam parte din micul cerc al oamenilor care erau apropiaţi domnului Rădulescu. Ne vedeam des şi prin prisma acestei conlucrări m-a şi numit, în anul 1990, consilier-şef la Inspectoratul de Cultură, deşi eu nu mi-am dorit această funcţie, nu mă interesa. Dar am acceptat tocmai pentru că îmi ceruse domnul Rădulescu acest lucru.
 
Au fost şapte ani foarte interesanţi - cât am stat acolo - din punctul meu de vedere, pentru că am învăţat foarte multe lucruri într-un domeniu pe care nu-l cunoşteam, management, la nivel de judeţ, ale cărui principii, ulterior, le-am aplicat şi în cazul managementului Muzeului de Artă. Dar condiţia pe care am pus-o atunci când am acceptat - pentru că atunci se putea - a fost să rămân şi la muzeu. Astfel încât eu nu am părăsit niciodată muzeul, chiar dacă în aceşti ani am fost consilierul-şef al judeţului, care avea o arie de cuprindere mult mai mare decât o are actuala Direcţie de cultură. Se ocupa de absolut toate instituţiile de cultură, iar la vremea aceea toate treceau prin prefaceri, toată lumea îşi schimba mentalitatea şi abordarea. Au fost nişte ani foarte interesanţi.
 
În continuare am rămas apropiată de domnul Adrian Rădulescu, care avea un har în a vorbi şi îmi făcea mare plăcere să îl invit la acţiunile noastre şi domnia sa venea, se bucura de lucrurile pe care le făceam.
 
A fost o colaborare şi îndrăznesc să spun că a fost şi o prietenie şi literalmente pierderea domniei sale, la o vârstă în care mai putea face atâtea lucruri pentru cultura constănţeană, pentru universitatea pe care a înfiinţat-o alături de alte personaje foarte interesate de constituirea învăţământului universitar la Constanţa şi pentru Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, a avut un impact major.
 
Aportul domnului Adrian Rădulescu a fost hotărâtor. Anii în care a fost director al acestui muzeu cred că au fost anii de deplină strălucire, pentru că au urmat după o perioadă de amatorism sau după o perioadă extrem de tulbure.
 
Nu au fost anii în care s-au făcut marile descoperiri - Tezaurul şi Mozaicul -, dar au fost nişte ani extrem de importanţi, pentru că atunci s-a consolidat, aş spune, activitatea ştiinţifică a muzeului, s-a consolidat renumele său între instituţiile de cultură ale ţării, s-a făcut sesiunea anuală de comunicări, s-a editat revista Pontica, s-a mutat muzeul din spaţiul fostei Arhiepiscopii, în anul 1977, în clădirea primăriei, s-a făcut muzeul de la Adamclisi, s-a făcut muzeul de la Histria, s-au elaborat lucrări ştiinţifice de anvergură, s-au făcut congrese internaţionale, la care au venit cei mai importanţi arheologi ai Europei şi ai lumii.
 
Deci anvergura domnului Rădulescu era foarte departe de aceea locală. Domnul Rădulescu avea o anvergură culturală naţională şi internaţională, iar în vremea domniei sale MINAC s-a consolidat ca una dintre cele mai importante instituţii culturale şi ştiinţifice ale ţării”.
 
Sursa foto: Fotografiile ne-au fost puse la dispoziţie de conducerea MINAC şi de familia istoricului Rădulescu
 
Citeşte şi:
 
#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările
 
#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian Rădulescu, fondatorul marelui Complex Muzeal de la Adamclisi (Tropaeum Traiani)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

..................................

07 Sep, 2018 19:26

Toate gandurile si cuvintele frumoase pentru Adrian Radulescu!....in poza de mai sus , in stanga, este o alta figura emblematica a arheologiei dobrogene, ,prin ,,adoptie” profesorul Radu Florescu, sa-i fi fost pomenit numele macar in treacat......

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea Participarea femeilor scoţiene la operaţiunile militare din 1916 şi prezenţa lor la Medgidia (galerie foto)

26 Sep 2018 167

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Academicianul Emilian Popescu - „Epoca lui Adrian V. Rădulescu nu va putea fi depăşită uşor“ (galerie foto)

26 Sep 2018 165

#citeșteDobrogea 137 de ani de la nașterea poetului dobrogean Panait Cerna

25 Sep 2018 505

Scurtă istorie a Portului modern Constanţa (III) Inaugurarea din 1909, distrugerile din Primul Război Mondial şi primele refaceri

25 Sep 2018 284

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Vasile Sârbu - „Adrian V. Rădulescu a fost un foarte bun patriot“ (galerie foto inedită)

25 Sep 2018 610

Scurtă istorie a Portului modern Constanţa (II) Primele încercări şi salvatorul Saligny

24 Sep 2018 1692

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Rădulescu „simţea“ potenţialul unor situri. Povestea fortificaţiei doriene recompuse în 25 de ani (galerie foto)

24 Sep 2018 645

Ineditul ghid turistic al Tulcei de la 1958 (galerie foto)

22 Sep 2018 1079

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Florin Stan - „Prof. univ. dr. Adrian Rădulescu făcea să prindă viaţă viaţa de demult...“ (galerie foto)

22 Sep 2018 611

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Istoricul Adrian Rădulescu şi legăturile cu viaţa spirituală a Tomisului (galerie foto)

21 Sep 2018 855

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Prof. univ. dr. Adrian Bavaru - „Câţi dintre cei care s-au perindat la conducerea oraşului sau a judeţului Constanţa au reuşit să mai ctitorească precum Adrian Rădulescu?“ (galerie foto)

20 Sep 2018 1094

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian V. Rădulescu şi devenirea universitară a Constanţei (galerie foto)

19 Sep 2018 803

Scurtă istorie a Portului modern Constanţa (I)

18 Sep 2018 804

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Gheorghe Papuc, despre extraordinarele realizări muzeistice ale directorului Adrian Rădulescu (galerie foto)

18 Sep 2018 747

Bolşevicul Trotski, Dobrogea în 1913 şi vizita la Pecineaga

17 Sep 2018 1381

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Activitatea ştiinţifică a profesorului Adrian Rădulescu, oglindită în studiile şi monografiile dedicate istoriei Dobrogei (galerie foto)

17 Sep 2018 629

Mangalia în timpul stăpânirii otomane (II) Istoricul şi evoluţia oraşului medieval şi a portului

15 Sep 2018 861

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea - „Profesorul Adrian Rădulescu (1932-2000), personalitate plurivalentă a Constanţei“ (galerie foto)

15 Sep 2018 730

Urmează conferinţa ZF Branduri Româneşti, Constanţa, 20 septembrie. Care a fost reţeta companiilor locale pentru a-şi construi un brand puternic?

14 Sep 2018 131

Mangalia în timpul stăpânirii otomane (I) Istoricul şi evoluţia oraşului medieval şi a portului

14 Sep 2018 1414

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Cercetarea, protejarea şi promovarea unei comori inestimabile, Tezaurul de sculpturi de la Tomis (galerie foto)

14 Sep 2018 772

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Liviu Lungu - „Cu emoţie calmă, despre Adrian Rădulescu, scurte amintiri răvăşite...“ (galerie foto)

13 Sep 2018 788

#citeşteDobrogea Participarea musulmanilor din Medgidia la cel de-al Doilea Război Balcanic şi la Primul Război Mondial

12 Sep 2018 1237

#citeşteDobrogea 131 de ani de la naşterea dirijorului George Georgescu, un dobrogean de renume mondial

12 Sep 2018 595

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian Rădulescu şi situl arheologic Albeşti-Cetate - un nou punct pe harta cercetării sistematice dobrogene

12 Sep 2018 727

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Prof. univ. dr. Ionel Cândea - „Adrian Rădulescu, un nume de prestigiu al muzeografiei româneşti“ (galerie foto)

11 Sep 2018 922

Interviuri live Cele mai importante etape în dezvoltarea comunităţii Satişchioi, actuala comună Crucea din judeţul Constanţa, în ultimul secol (galerie foto + documente)

10 Sep 2018 1257

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Conferenţiar Emanuel Plopeanu - „Niciodată personalitatea profesorului nu transmitea impresia suficienţei şi detaşării“ (galerie foto inedită)

10 Sep 2018 901

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Frânturi de arheologie constănţeană - Adrian Rădulescu şi Parcul Catedralei (galerie foto)

08 Sep 2018 780

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian Rădulescu, fondatorul marelui Complex Muzeal de la Adamclisi (Tropaeum Traiani)

06 Sep 2018 1588

#citeşteDobrogea Cernavodă - Bogazchioi, aşezarea de la revărsarea Dunării (I) (galerie foto)

05 Sep 2018 2239

Obiceiuri de căsătorie în comuna Caramurat (Mihail Kogălniceanu) la mijlocul secolului trecut, la tătari

05 Sep 2018 3244

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Constantin Chera - „Am venit la muzeul din Constanţa adus chiar de domnul Adrian Rădulescu. Un om care a sprijinit evoluţia mea profesională“ (galerie foto inedită)

05 Sep 2018 739

Povestea unei expresii celebre - „Torna, Torna, Fratre“

04 Sep 2018 1114

Dobrogea sub asediul migratorilor Invazia kutrigurilor lui Zabergan

03 Sep 2018 1378

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Academicianul Ioan Opriş, despre proiectul iniţiat de ZIUA de Constanţa - „Restituiţi comunităţii o personalitate de primă mână“ (galerie foto inedită)

03 Sep 2018 914

#citeşteDobrogea 162 de ani de atestare documentară a oraşului modern Medgidia

01 Sep 2018 2013

#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările

31 Aug 2018 1328

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Un nou proiect marca ZIUA de Constanța. „Adrian Rădulescu a fost, totodată, om al cetății și al țării“ (galerie foto)

30 Aug 2018 1092

Obiceiuri de căsătorie în comuna Caramurat (Mihail Kogălniceanu) la mijlocul secolului trecut, la români

29 Aug 2018 4371

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Un nou proiect marca ZIUA de Constanța, dedicat personalității impresionante a istoricului Adrian V. Rădulescu

29 Aug 2018 942

Demoni, spirite, genii funeste și ursitoare în anticul Tomis (II)

28 Aug 2018 936

Proiecte pentru „Festivalul etniilor dobrogene - Ziua Dobrogei“. Până când se pot depune

27 Aug 2018 571

Demoni, spirite, genii funeste şi ursitoare în anticul Tomis (I)

27 Aug 2018 949

#citeşteDobrogea 94 de ani de la naşterea artistului plastic dobrogean Ion Biţan (galerie foto)

23 Aug 2018 567

#citeșteDobrogea Sărbătorile tătarilor, descrise în cartea „Un sat dobrogean Ezibei“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

23 Aug 2018 1117

Județul Constanța în 1881, anul în care România devine regat (I) (galerie foto)

21 Aug 2018 1479

Costineşti (Mangea Punar, Buffelbrunnen) Originea numelor purtate, legenda ospăţului şi câteva amintiri despre germanii dobrogeni (III)

20 Aug 2018 1161

#citeșteDobrogea Ion Apolozan și Dumitru Chiravola, eroi ai Primului Război Mondial

17 Aug 2018 814

Interviu cu arhitectul Radu Cornescu „Deși ne batem cu Clujul, Iașiul sau Timișoara, la capitolul cultură stăm cu puțin peste zero“

16 Aug 2018 2536