#citeșteDobrogea Ce se juca pe scenele litoralului în urmă cu patru decenii? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

În numărul 8 din august 1976, revista „Teatrul”  oferă spații largi stagiunii estivale, consemnate sub semnătura lui Bogdan Ulmu. De fapt, este un fel de radiografie a aplicării în practică a propunerilor, sugestiilor și gândurilor, foarte interesante, vehiculate în cadrul colocviului constănțean pe care vi l-am prezentat anterior, axat pe tema „Actualității repertoriului estival și funcției lui educative”.


 
Iată ce declara în urmă cu patru decenii Romeo Profit, pe atunci secretar literar al Teatrului de dramă și comedie constănțean.

„Obiectivul principal al sezonului este afirmarea și stimularea dramaturgiei originale. Astfel, am avut recent premiera cu comedia lui Aurel Baranga „Opinia publică”; alternativ mai prezentăm publicului „Ultima cursă”, de Horia Lovinescu (cu Ștefan Iordache în reprezentație), „Tache Ianke și Cadîr” a lui V.I.Popa, „Gaițele” de Al Kirițescu și „Lupii de mare”.

Continuăm să jucăm celebra comedie shakespeareană „Nevestele vesele din Windsor”. „Casa Bernardei Alba” a lui Garcia Lorca și «N-am ucis» de J. Robert, J Duvivier și H. Jeanson. Ne lipsește, din păcate, spectacolul estival, în adevăratul sens al cuvântului; de asemenea, cel inspirat din tragedia antică. Problema n-a putut fi rezolvată nici anul acesta, din cauza condițiilor materiale”.


În 1976, Teatrul de dramă și comedie avea doi regizori „stabili” - Ion Maximilian și Gheorghe Jora, și urmau să lucreze ca invitați Alexa Visarion și Silviu Purcărete (care în septembrie își termina stagiul militar).
 
Regizorul Gheorghe Jora intenționa să reia în viitorul sezon de vară ciclul spectacolelor antice de pe faleză, „nădăjduind că forurile locale vor încuviința în acest scop investițiile materiale necesare construirii unui podium din beton în vecinătatea Cazinoului”.
 
Dar viața artistică a litoralului - vara - includea și un număr mare de turnee sosite aici din toate colțurile țării. Naționalul bucureștean aducea „Coana Chirița” și „Moartea ultimului golan”, Teatrul „Nottara” venea cu „Carambol”, Giuleștiul - „Zodia Gemenilor”, Teatrul Mic - „Mania posturilor”, Teatrul de Comedie - „Jocul dragostei și-al întâmplării” și „Nic-Nic”, Teatrul „Vasilescu” - „Siciliana”, „Mitică Popescu”, „O fată imposibilă”.
 
„De asemenea, gusturile iubitorilor de muzică erau satisfăcute, pe lângă Teatrul liric din Constanța, de cel muzical din Brașov, de secția de estradă a Teatrului „Davila” din Pitești, de Ansamblul „Ciprian Porumbescu” din Suceava (cu Sofia Vicoveanca), Ansamblul național folcloric din Cuba, Cenaclul „Flacăra” al tineretului revoluționar, Cenaclul „Amfiteatrul artelor”.
 
Numeroase afișe anunțau expoziții de artă plastică; am reținut, dintre acestea, pe cele ale scenografei Elena Forțu (care a expus în holul hotelului „Perla” din Mamaia) și lucrările de design vestimentar semnate de... o posibilă scenografă - Leontina Mailatescu.

Nu lipseau nici manifestări vag-spontane (spectacole de gală - prezentarea filmelor „Osânda” și „Pintea”, cu participarea interpreților principali, seri de poezie), ori altele, dubioase, greu de încadrat între limitele bunului-gust („șușanele” cu actori veniți în concediu, Narghita și cei trei necunoscuți, Patata, umoriști obscuri, estradiști care cântă la taverne)”.
 
În continuare puteți citi despre întâlnirile inopinate ale jurnalistului, la Costinești sau la Constanța, cu nume celebre ale scenei românești, precum Sanda Toma, Ovidiu Iuliu Moldovan ș.a., pentru că la vremea respectivă litoralul era șansa unor mari întâlniri.
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea 9 Mai în istorie – semnificații

07 May 2024 982

#citeșteDobrogea O scrisoare a profesorilor Seminarului Musulman din Medgidia, adresată ministrului Dimitrie Gusti

30 Apr 2024 1696

#citeșteDobrogea Generalul Emanoil Boteanu, un prim comandant al Marinei Române

23 Apr 2024 1168

Manevrele navelor în toate porturile de la malul Mării Negre, suspendate. De ce a fost luată această decizie

20 Apr 2024 474

#citeșteDobrogea Istoricul Ion Moiceanu, dascălul care a insuflat elevilor militari spiritul naționalist și iubirea de ȚARĂ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 2066

#citeșteDobrogea Postul de Ramadan al elevilor Seminarului Musulman din Medgidia în 1942

09 Apr 2024 1243

Istoria Dobrogei – Bibliografie Athenaios (sec. III) - „Banchetul înțelepților”

22 Mar 2024 2584

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 2599

Istoria Dobrogei - Bibliografie Herodian (sec. II-III) - „Istoria împăraților de după Marcus, în opt cărți”

09 Mar 2024 3767

Istoria Dobrogei - Bibliografie Filostrat (sec. II-III) - „Viața lui Apollonios din Tanya”, „Heroicos”

02 Mar 2024 4358

#citeșteDobrogea Întreprinderea economică de stat „Pâinea“ Constanța

27 Feb 2024 5251

Istoria Dobrogei - Bibliografie Artemidor (sec. II) - „Tălmăcitor de vise”

24 Feb 2024 4929

Istoria Dobrogei - Bibliografie Gellius (sec. II) - „Nopțile atice”

17 Feb 2024 5488

#DunăreaTuristică Sulina în anii 1930 - „Se găsesc în Sulina hoteluri, câteva restaurante, băcănii, cofetării, ceainării“

14 Feb 2024 5315

#citeșteDobrogea Bulgari rămași în Dobrogea după schimbul de populație din 1940

13 Feb 2024 5551