#citeșteDobrogea Monografia comunei Valu lui Traian. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

Regretatul istoric prof. univ. Gheorghe Dumitrașcu considera, în prefața lucrării, că „Monografia comunei Valu lui Traian“, scrisă de Ștefan Păunescu, constituie „într-un fel“ cea mai bună monografie rurală din Dobrogea.
 
„Când spun «într-un fel», înțeleg că nimeni n-a folosit într-o asemenea măsură arhiva locală. Profesorul de matematică și «șef de comună» mai întotdeauna a înțeles rolul arhivelor. (...)
La urma urmei, ce este această carte de peste 140 de pagini, cu peste 100 de ilustrații în acest moment de jumătatea lui 2007? Este o lucrare științifică în adevăratul înțeles al cuvântului, pentru că nu-și permite, profesorul de matematică ce este, nu doar aproximațiile, dar nici măcar artificiile de calcul“.
 

 
Dar cine este autorul acestei monografii? Ștefan Păunescu s-a născut pe 28 noiembrie 1939, în Valea Seacă (actualmente Valu lui Traian), într-o familie de dascăli. Tatăl, Dumitru Păunescu (muntean), și mama, Andreiana Păunescu (olteancă), au fost trimiși în anul 1932 în satul Omurcea (în turcă, Valea Seacă) în calitate de învățător și respectiv educatoare.
 
Plodul a crescut și timp de 68 de ani viața lui s-a contopit cu viața locuitorilor băștinași ai localității Valea Seacă, localitate pe care nu a părăsit-o, de bună voie, niciodată“, se autodescrie Ștefan Păunescu, cel care după 1989 avea să fie primul primar ales în mod democratic în comuna Valu lui Traian (1992-1996), apoi consilier local, până la pensionare.
 
În perioada 1968-1970, timpul liber l-a „petrecut“ în arhiva primăriei reconstituind și legând sute de dosare cu documente care ulterior au fost predate Arhivelor Statului și care aveau să stea la baza elaborării monografiei.
 
Monografia a văzut lumina tiparului (Coresi București) în cel de-al doilea mandat al actualului primar Florin Mitroi, cu al cărui mesaj se deschide cartea:
 
„Vechi și nou întotdeauna. Bătrân și tânăr mereu. Început fără de sfârșit. Ieri și azi. Comuna, locuitorii ei sunt și vor fi prioritatea noastră. Mai ieri am depus jurământul primului meu mandat. Acum l-am depus a doua oară. Ieri și azi pentru mâine. Pentru cei care suntem și care vor veni. Cu mâna pe inimă și ochii ridicați spre cer voi sta în slujba comunei și a oamenilor ei mereu. De ieri spre azi și întotdeauna. Așa cum strămoșii noștri au știut să fie harnici să facă pentru noi copii și case și drumuri, așa noi prin munca noastră vom lăsa mărturie un pom, o casă, un copil, o carte“.


Monografia comunei Valu lui Traian poate fi citită accesând Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa.


 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaDigitală Valu lui Traian în perioada comunistă

04 Sep 2021 3243

#DobrogeaDigitală Valu lui Traian în perioada interbelică

03 Sep 2021 3570

#DobrogeaDigitală Începuturile comunei Valu lui Traian - perioada antebelică

02 Sep 2021 2180

#citeşteDobrogea „Iasca, o ciupercă în formă de copită care creşte pe copaci, poate fi folosită la aprins focul“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)

27 Oct 2018 3316

#citeşteDobrogea Monografia comunei Valu lui Traian. Cum trăiau românii într-un ambient religios turco-tătar. „Nunţile turco-tătare au mai împrumutat de la cele româneşti «naşul» (vekil baba) şi «naşa» (vekil ana)“

23 Oct 2018 4502

#citeşteDobrogea Monografia comunei Valu lui Traian. „Brigăzile artistice de agitaţie“, o gură de aer din altă lume. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 Oct 2018 2581

#citeșteDobrogea Monografia comunei Valu lui Traian. Cum se luptau să supraviețuiască locuitorii acestui ținut. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

18 Oct 2018 3685

Valu lui Traian monografie, 2008

16 Oct 2018 3883