Biserica din Canlia - mărturie a ortodoxismului din vremea paşalâcului turcesc (galerie foto)

Canlia_biserica_Sf_Dumitru_31.jpgÎn sud-vestul judeţului Constanţa există o serie de monumente istorice, din păcate încă nedescoperite de turişti. Din această categorie face parte şi Biserica Sfântul Nectarie din Canlia, comuna Lipniţa.

În ediţia de acum două săptămâni vă prezentam biserica semiîngropată de la Izvoarele (Pârjoaia) - un lăcaş de cult unic în Dobrogea şi chiar în ţară. În acelaşi periplu prin zona de sud-vest a judeţului Constanţa am descoperit un alt aşezământ cu structură semiîngropată - Biserica Sfântul Nectarie din Canlia.

Canlia_biserica_Sf_Dumitru_26.jpgLăcaşul de cult datează din secolul al XVII-lea, fiind una dintre puţinele biserici fără turlă. Localnicii ne-au explicat şi motivul pentru care lăcaşul de cult are o arhitectură mai aparte. Biserica a fost construită pe timpul când Dobrogea era paşalâc turcesc. Pe vremea aceea, turcii au pus condiţia ca bisericile ce se construiau să nu fie mai înalte decât celelalte clădiri. Aşadar, biserica din Canlia este o mărturie a ortodoxismului, din timpuri vechi, când Dobrogea se afla sub ocupaţie otomană. În ţară există puţine edificii de acest gen. O biserică având o structură asemănătoare, chiar mai mult îngropată, este şi cea din comuna Istria - alt monument arhitectonic foarte interesant de vizitat.

Lăcaşul de cult a fost renovat în 2009

Revenind la biserica din Canlia, ce poartă numele Sfântului Nectarie - protectorul bolnavilor, menţionăm că aceasta a fost renovată în 2009 de către administraţia locală a comunei Lipniţa, reprezentată de către primarul Florin Onescu. Lucrările de reabilitare nu au schimbat arhitectura bisericii-monument, fiind păstrate uşile din lemn masiv, cu motive străvechi, ce se închid cu drugi din lemn. Naosul bisericii, cât şi altarul sunt mult mai ample comparativ cu Biserica Sfântul Dumitru de la Izvoarele, de o factură arhitecturală diferită, de dimensiunile unei căsuţe ţărăneşti cu pridvor. Icoanele vechi şi lemnăria interioară te întorc în timp, creând impresia că te-ai ruga pe vremea voievozilor. Biserica Sfântul Nectarie va fi înveşmântată în straie negre pentru a marca răstignirea lui Iisus Cristos, urmând ca în seara Învierii să fie împodobită în straie albe, potrivite pentru sărbătoarea Învierii Domnului. În ediţia online a ziarului puteţi vizualiza mai multe imagini cu biserica semiîngropată din Canlia.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atribuiri directe CJC O firmă din Iași va elabora documentațiile pentru „Centrul Turistic de Artă,recreere și Tradiții Canlia - CT

01 May 2024 413

Achiziții publice Constanța Consiliul Județean vrea să elaboreze documentațiile pentru „Centrul Turistic de Artă,recreere și Tradiții Canlia - CT ART"!

09 Apr 2024 363

Cumpărări directe Casa Bulgărească Lipnița - Canlia, păzită de Direcția de Pază a Județului Constanța. Contractul, atribuit de Centrul Cultural Teodor „T. Burada“ (DOCUMENTE)

19 Mar 2024 557

Ședință Consiliul Județean Constanța „Casa Bulgăreasca” din Lipnița va fi dată în administrare către Centrul Cultural Județean Constanta Teodor T. Burada

29 Jan 2024 748

A fost semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru proiectul de reabilitare a școlii din localitatea Canlia, comuna Lipnița

16 Jan 2024 813

Licitații Constanța Daca Construct SRL și Eli & Den Trading SRL reabilitează școala din Canlia, comuna constănțeană Lipnița (DOCUMENT)

14 Jan 2024 988

Licitații Constanța Consiliul Județean cumpără servicii pentru evaluarea unor imobile aflate în administrare

06 Oct 2023 900

Licitații Constanța Comuna Lipnița caută firmă pentru lucrările de reabilitare la Școala din Canlia (DOCUMENT)

10 Sep 2023 1016

Cine va realiza lucrările de cadastrare la imobilul deținut de Consiliul Județean Constanța în satul Canlia și la Cetatea Capidava

27 Aug 2022 1807

Constanța „Foamea nu are sărbătoare”, o nouă campanie umanitară înființată de preotul Claudiu Banu

14 Dec 2021 1886

UPDATE Amplă acțiune de căutare. Persoană dispărută în Dunăre (galerie foto)

10 Jul 2019 1777

Preoţi şi biserici la sat Parohia Coslugea, judeţul Constanţa (galerie foto)

06 Jul 2019 6534

O nouă intervenție cu șenilata. Bărbat, preluat din satul Canlia, județul Constanța

27 Feb 2018 2556

Consiliul Judeţean Constanţa scoate la licitaţie mai multe trasee de transport

03 Feb 2018 2338

Constanţa. Mai multe trasee judeţene, scoase la licitaţie. Când va avea loc procedura

13 Dec 2017 4425