Buget de „criza" CJC cumpara salcami prin licitatie

cap4.jpgPrimăriile se zbat să supravieţuiască, iar instituţia judeţeană cheltuieşte banii pe achiziţionarea de puieţi de salcâm pentru împădurirea unor terenuri în judeţ

În timp ce unele primării se află în pragul falimentului, pentru că nu şi-au primit banii cuveniţi de la Consiliul Judeţean Constanţa, instituţia face împăduriri din bugetul propriu, după ochi frumoşi.

De la începutul anului au fost aprobate mai multe proiecte de hotărâre privind repartizarea banilor judeţeni către comune, însă unele nu au primit o leţcaie din vistieria CJC, deşi, conform legii, instituţia judeţeană trebuia să le sprijine în derularea unor proiecte. Aşa cum deja se ştie, primăriile cărora CJC a evitat „sistematic" să le acorde bani sunt cele conduse de primari democrat-liberali, şi nu mă refer aici la primăriile conduse de primari PD-L care simpatizează şi cu social-democraţia. Degeaba fac primarii în cauză adrese peste adrese către Consiliul Judeţean pentru a-şi primi fondurile cuvenite, instituţia condusă de către social-democratul Nicuşor Constantinescu se face că nu vede nevoile comunităţilor de coloratură portocalie.

În timp ce primarii despre care vorbim nu ştiu cum să-şi mai chivernisească unele cheltuieli, CJC face risipă de bani prin mai multe proiecte care nu prea îşi găsesc rostul în această perioadă de criză. Un exemplu în acest sens este şi împădurirea cu puieţi de suprafeţe de teren aflate pe teritoriul unor unităţi administrative. În acest sens, instituţia judeţeană a lansat de curând, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, o invitaţie la cerere de oferte pentru achiziţionarea de salcâmi.

Un milion de puieţi

Potrivit anunţului, CJC intenţionează să cumpere arbori în valoare de 300.000 lei fără TVA, adică de aproximativ 3,5 miliarde de lei. Asta în condiţiile în care unele dintre comunităţile locale amintite abia au făcut rost de banii necesari pentru asigurarea încălzirii şcolilor. Potrivit SEAP, deschiderea ofertelor pentru această achiziţie va avea loc pe 22 decembrie, începând cu ora 12.00, la sediul CJC. Criteriul de atribuire va fi preţul cel mai scăzut. În documentaţia de atribuire se specifică faptul că proiectul nu este finanţat din fonduri europene, ci din surse proprii, de la bugetul local. Cu aceşti bani, CJC îşi propune să achiziţioneze un număr de 1.000.000 puieţi de salcâm, anul I. Deşi licitaţia abia se organizează, se pare că unele comunităţi locale au primit deja material săditor.

Primarul Nicolae Matei vrea perdele forestiere

Investiţia pare să îi bucure pe unii primari, însă pe alţii, îi intrigă.

Un primar care consideră utilă o astfel de investiţie, mai ales dacă va beneficia de ea, este şi edilul-şef al oraşului Năvodari, Nicolae Matei. Primarul a recunoscut că stă prost cu banii, însă ne-a declarat că i-ar prinde bine nişte puieţi de salcâm pentru plantarea unor perdele forestiere în jurul oraşului. „Stau prost cu banii, însă domnul preşedinte Nicuşor Constantinescu mi-a promis că îmi va da şi mie nişte puieţi de salcâm. Dacă îmi va da şi mie pentru înfiinţarea unor perdele forestiere eu nu mă mai cert cu el", ne-a declarat primarul Matei. Edilul a adăugat că ar dori să planteze perdele de salcâmi pe partea cu Canalul, în zona Peninsulă, spre Sibioara, spre Capul Midia, dar şi pe terenurile destabilizate.

licitatie_cjc_salcami.jpgVasile Delicoti: „Nu ne-am luat banii pe co-finanţări"

Nu toţi primarii sunt însă, de acord cu achiziţionarea de salcâmi. Cel puţin, nu pe timp de criză.

Primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, ne-a declarat că, în opinia sa, împăduririle sunt benefice, însă să se facă la un preţ corect. „Este bine să se planteze, că în Dobrogea avem mare nevoie, dar dacă se cumpără la preţ corect", a afirmat primarul din Poarta Albă. El a adăugat însă, că este nemulţumit la rândul său, de modul în care se face distribuţia banilor judeţeni. „N-am luat până acum banii din co-finanţări. Avem realizarea canalului colector în derulare, proiectul de bază sportivă şi avem nevoie de sumele cuvenite prin lege de la Consiliul Judeţean", a subliniat edilul, adăugând că învăţământul ar putea fi sprijinit şi altfel de către mai-marii judeţului, prin alocări de fonduri pentru investiţii şi nu prin distribuţia de ghiozdane pentru şcolari de două-trei ori pe an.

Florin Mitroi: „Copiii nu trăiesc doar cu ghiozdane"

Primarul comunei Valu lui Traian, Florin Mitroi, ne-a declarat, la rândul său, că nici măcar nu este perioada pentru cultivarea puieţilor. „În primul rând că nu se fac plantări. În al doilea rând, aş vrea să îl informez pe domnul Nicuşor Constantinescu că elevii, copiii, nu trăiesc doar cu ghiozdane, ci au nevoie de multe alte lucruri, cum ar fi combustibil pentru încălzirea şcolilor şi alte investiţii", a apreciat primarul Mitroi. Edilul-şef al comunei Valu lui Traian a adăugat că, dacă tot se vor face rectificări de buget, i

s-ar părea normal ca şi comuna sa să fie prinsă la acest capitol, întrucât 28% dintre locuitorii ei au votat cu PSD la ultimele alegeri şi ei nu au nicio vină că scorul nu a fost pe placul social-democraţilor.

{mos_ri:CJC,Nicuşor Constantinescu} 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

surmelis argentina pusa

07 Jan, 2010 16:25

CJC CONSTANTA ar trebui sa se ocupe mai SERIOS de PROTECTIA COPILULUI. Protectia COPILULUI LASAT SINGUR IN CASA cat timp parintele sau parintii sunt la serviciu.PROGRAMUL: LAPTELE SI CORNUL face parte tot din categoria PROTECTIA COPILULUI, dar pe marea majoritate ii intereseaza PROTECTIA batranilor ADUCATORI DE VOTURI ELECTORALE.

surmelis argentina pusa

27 Dec, 2009 18:20

PRIMARIA orasului HARSOVA de Constanta ar fi trebui sa-i ceara MOSULUI,RESPECTAREA LEGILOR IN VIGOARE,CINSTE SI BUN SIMT si de ce nu RECUPERAREA MILIARDELOR DE LEI care sunt de drept ale acestui oras si nu HOTILOR POLITICI care-si spun PSD-isti si PNL-isti.

surmelis argentina pusa

24 Dec, 2009 13:20

Cine da bani pentru orasul HARSOVA de Constanta ,sigur da bani spre a fi platite datoriile lunare de 700.000 lei vechi ale primariei acestui oras.PRIMARIA ORASULUI HARSOVA trebuie sa "cumpere" un primar si un consiliu local, dornici de munca cinstita in interesul tuturor locuitorilor acestui oras. Fostul primar liberal,IONEL CHIRITA ,l-a ajutat pe traficantul de droguri si proxenet sa ajunga SEF la POLITIA DE FRONTIERA,iar altor locuitori ai orasului le-a falimentat intentionat fabrica in care munceau,S.C. COMET S.A. HARSOVA. Domnul PREFECT al judetului Constanta TREBUIE sa se AUTOSESIZEZE si sa ia masurile ce se impun ,asupra situatiei precare a orasului HARSOVA DE CONSTANTA, asupra legalitatii si modului de functionare a actualului primar,TUDOR NADRAG si a CONSILIERILOR LOCALI.

Articole asemanatoare

Un preot a sfințit o curbă în care au avut loc mai multe accidente rutiere grave (VIDEO)

03 Feb 2022 1811

Fost comandant de echipaj și șofer în ISU Dobrogea, în arest. Cererea de eliberare, respinsă (minută)

14 Oct 2021 2503

Un fost angajat al ISU Dobrogea a cerut să fie eliberat din arest

28 Jul 2021 2744

Șef echipaj SMURD Angajat al ISU Dobrogea, arestat pentru agresiune sexuală, racolarea minorilor în scopuri sexuale și coruperea sexuală

30 May 2021 7180

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 iunie 2018

20 Jun 2018 3473

Doliu în cinematografie. Un cunoscut cineast s-a stins din viață. Împlinise de curând 64 de ani

18 Feb 2018 3639

În plină vară, în România, a nins! Temperaturile au scăzut brusc

12 Aug 2016 6252

Primarul comunei Jilava a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații

11 Jul 2016 2761

Riseproject.ro Riseblog - Cu cât ne-a umflat Cocoş preţul analizelor medicale

07 Jul 2016 5761

Accesul câinilor şi vehiculelor pe plajă este interzis

24 Mar 2016 4315

Rolul unui set de TV Plasma din lemn masiv in amenajarea sufrageriei

30 Jan 2016 9522

Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a rectorului Academiei Navale. Vergil Chițac - „Analizez şi posibilitatea de a candida... Nu am decis sub ce formă“

28 Jan 2016 4125

15 ianuarie – Marele poet naţional Mihai Eminescu omagiat la Cumpăna, de Ziua Culturii Naţionale

13 Jan 2016 3308

Comunicat de presă - DIICOT

07 Jan 2016 2736

Măsuri de prevenire a incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor

23 Jul 2015 2816