Fortăreţe, medicamente şi alte lucruri făcute din corali

corali-inside.jpgSplendid, magnific, superb, spectaculos, fascinant... am putea înşira la nesfârşit adjective care să laude frumuseţea coralilor, având în minte doar imaginea explodând de culoare şi viaţă a recifelor de corali, din păcate tot mai ameninţate. Pentru cei mai mulţi dintre noi, coralii înseamnă frumuseţe. Dar dincolo de asta?

Foloasele aduse de ei omului le judecăm, adesea, gândindu-ne cel mult la nişte bijuterii din coral. Unii, mai bine informaţi, merg ceva mai departe, aducându-şi aminte că recifele sunt printre cele mai bogate ecosisteme ale planetei, leagăne ale biodiversităţii, unde prosperă şi evoluează mii de forme de viaţă, dintre care multe ne hrănesc şi pe noi.

Merită coralii să fie asociaţi numai cu frumuseţea sau cu bogăţia de viaţă? O privire mai atentă ne învaţă că foloasele pe care le aduc sunt mult mai numeroase şi mai importante. Coralii sunt o resursă, valoroasă şi tot mai preţuită, pe care omul a descoperit-o de multă vreme, pe care a exploatat-o cu mai mult sau mai puţin discernământ, dar pe care învaţă tot mai mult să o aprecieze. Şi, pentru a exemplifica, iată câteva "produse" obţinute din corali, mai puţin cunoscute decât bijuteriile de mărgean, dar mult mai utile decât acestea.

Coralii cu schelet calcaros au format, de-a lungul milioanelor de ani, roci sedimentare care, odată cu ridicarea continentelor şi restrângerea suprafeţei oceanului planetar, au ajuns pe uscat. Printre aceste roci coraligene - de mai multe tipuri - se găsesc unele despre care omul a descoperit că sunt tocmai bune pentru a ridica din ele clădiri. Aceste roci calcaroase conţin, adesea, nu numai rămăşiţe ale coralilor străvechi, ci şi ale altor organisme cu exoschelet calcaros (scoici, forminifere), formarea lor fiind legată de recife, de abundenţa de forme de viaţă din aceste ecosisteme marine.

Aceste roci sunt, în general, destul de dure pentru a rezista trecerii timpului şi eroziunii produse de intemperii dar, în acelaşi timp, destul de moi pentru a putea fi cu uşurinţă prelucrate, ceea ce a făcut din ele un material de construcţie foarte apreciat.

Multe clădiri din întreaga lume sunt construite din roci calcaroase ce-şi au originea în recife străvechi. Calcarul coraligen e un material de construcţie larg folosit în estul Africii, de pildă, dar şi în Caraibe, Antile şi zonele învecinate, precum statul american Florida. Aripa vestică a clădirii Parlamentului din Bridgetown, capitala statului Barbados, e construită dintr-o astfel de piatră.

Reportajul complet pe www.descopera.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajări Constanța Ai studii superioare în medicină generală? Primăria Cumpăna angajează

03 May 2024 454

Cum va fi vremea în Dobrogea în noaptea de Înviere?

03 May 2024 538

Rico SRL contestă amenda primită de la Poliția Locală Constanța

03 May 2024 436

Declarații de avere Constanța Averea și interesele Danielei-Alina Borcan, secretar general al comunei Tuzla (DOCUMENTE)

03 May 2024 502

Pe surse Coaliția s-a răzgândit. PNL şi PSD vor să mute alegerile prezidențiale în noiembrie

03 May 2024 382

Acțiuni ale polițiștilor din județul Tulcea, pentru combaterea pescuitului ilegal. Iată ce au constatat ​

03 May 2024 329

Două eleve din Constanța, participante la Olimpiada Naţională de Istorie, desfăşurată la Braşov, au ajuns la spital. Iată ce spune Sorin Mihai, inspectorul școlar general

03 May 2024 515

ANM Se anunță ploi și în perioada următoare în Dobrogea

03 May 2024 479

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Vasilicăi Olteanu secretar general UAT la Comuna Siliștea (DOCUMENTE)

02 May 2024 490

CSM Constanța Baschet Ghetele de joc „fermecate“ ale lui Jorden Duffy au făcut fericit un mic fan. Cadou de preț! (GALERIE FOTO)

02 May 2024 507

Firme din Constanța Adunarea Generală a Acționarilor Salport SA, convocată pentru decizii importante!

02 May 2024 416

Declarații de Avere Constanța Camelia Cumpănașu, secretar general al Comunei Poarta Albă deține două autoturisme (DOCUMENTE)

02 May 2024 376

Decizii ale acționarilor Plusenerg SA, controlată de regele eolienelor, Emanuel Muntmark

02 May 2024 311

Firme Constanța Ce decizii au adoptat acționarii Tar 02 Special SA în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor

02 May 2024 307

Firme Constanța Noul administrator al societății ML Greencherry SRL este Cristian Chivu

02 May 2024 361