Un șef a fost demis Acuzații de abuz sexual în ONU

 
Șeful misiunii Națiunilor Unite pentru menţinerea păcii în Republica Centrafricană a fost demis de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, după ce au izbucnit mai multe acuzaţii de abuz sexual care incriminează trupele ONU din ţară, scrie romanialibera.ro. 

Astfel, șeful ONU le-a spus reporterilor că i-a cerut lui Babacar Gaye să părăsească postul ca urmare a multiplelor acuzaţii de abuz sexual şi de exploatare, fapte comise de cei care lucrează în cadrul misiunilor ONU de menţinere a păcii. Printre acuzaţii se numără şi un raport al organizaţiei Amensty International în care se presupune că o fată în vârstă de 12 ani a fost abuzată sexual săptămâna trecută în Bangui.

„Nu-mi găsesc cuvintele care să exprime cât de îndurerat, supărat şi ruşinat sunt vizavi de rapoartele emise de-a lungul anilor privind exploatarea sexuală şi abuzurile comise de forţele ONU. Când ONU desfăşoară trupe de menţinere a păcii, face asta pentru a proteja oamenii cei mai vulnerabili de pe planetă din cele mai defavorizate locuri. Nu voi tolera nicio acţiune care îi determină pe oameni să înlocuiască încrederea cu frica", a declarat Ban Ki-moon, potrivit romanialibera.ro.

Ban a spus că va convoca astăzi o sesiune specială a Consiliului de Securitate ONU şi va avea o videoconferinţă cu fiecare şef de misiune, comandant de forţe şi comisar de poliţie pentru a discuta despre responsabilitatea ONU în investigarea acuzaţiilor de abuz sexual.

Organizaţia Amnesty International a solicitat o anchetă urgentă privind rapoartele despre violarea a unei adolescente de 12 ani pe data de 2 august, în timpul unei confruntări armate într-o enclavă musulmană, unde trupe ONU din Rwanda şi Camerun efectuau operaţiuni. Organizaţia a transmis că este posibil ca trupele ONU să fi ucis un băiat în vârstă de 16 ani şi pe tatăl acestuia în aceeaşi zonă în ziua următoare, când trupele au început să împuşte oameni în mod aleatoriu.

Purtătorul de cuvânt al lui Ban, Stephane Dujarric, a spus că au fost 57 de cazuri de presupuse abateri, inclusiv 11 cazuri de posibil abuz sexual, de când misiunea de menţinerea a păcii din Republica Centrafricană a început în aprilie 2014.



Sursa text + foto: romanialibera.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEComunicat de presă Participarea secretarului de stat Traian Hristea la aniversarea a 10 ani a Oficiului Consiliului Europei în domeniul criminalității informatice

15 Apr 2024 271

Iranul a lansat de pe teritoriul său un atac cu drone împotriva Israelului

14 Apr 2024 494

ONU 22 martie - Ziua mondială a apei

22 Mar 2024 437

ONU 20 martie, Ziua internaţională a fericirii

20 Mar 2024 466

10 martie - Ziua internaţională a femeilor judecător

10 Mar 2024 415

Primăria Constanța Reprezentanții DGAS, participanți la evenimentul „Rețeaua de Coordonare a Sprijinului pentru Refugiați”

07 Mar 2024 488

Israel-Hamas Populaţia din Gaza „moare de foame”, denunţă un înalt responsabil al OMS

31 Jan 2024 798

Oficial de la MAE despre acuzațiile grave privind presupusa implicare a unor membri ONU în atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului

29 Jan 2024 579

Ministrul de externe israelian cere demisia șefului UNRWA. Acuzații grave

28 Jan 2024 779

Regatul Unit, Italia şi Finlanda suspendă finanţarea agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni

27 Jan 2024 922

Hamas a negat că personalul ONU colaborează la acţiunile militanţilor săi

27 Jan 2024 677

Rusia nu recunoaște că a deportat copii ucraineni pe teritoriul său

23 Jan 2024 729

Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în urma raidului americano-britanic asupra rebelilor houthi

12 Jan 2024 660

Celeste Saulo, început în forță la Organizaţia Meteorologică Mondială. Viziunea ei pentru combaterea schimbărilor climatice

04 Jan 2024 722

Ţările membre ale Consiliului de Securitate al ONU cer rebelilor houthi să oprească atacurile asupra navelor

04 Jan 2024 519