Astăzi se celebrează „Ziua internațională a victimelor disparițiilor forțate“

Ca în fiecare an, organizații precum ONU și Amnesty International joacă un rol activ în creșterea gradului de conștientizare privind fenomenul disparițiilor forțate.
 
Anual, sunt descoperite tot mai multe victime ale fenomenului care sunt deschise în a povesti deschis situațiile prin care au trecut, prin intermediul mass-mediei sau la evenimentele publice. Acest lucru este dedicat victimelor disparițiilor forțate și impactului pe care îl au astfel de evenimente nedorite, asupra familiilor și comunităților lor.
 
Astfel, în mesajul său pentru 2015, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a menționat, faptul că victimele sunt persoane private de libertate, ținute secret în locuri de detenție și rareori eliberate.
 
De cele mai multe ori, soarta acestora rămâne necunoscută, iar victimele sunt frecvent torturate și trăiesc cu teama constantă de a fi ucise.
 
În cazul în care cei care pică în capcana traficanților de personae scapă sau sunt eliberați, ei vor rămâne cu cicatrici fizice și psihice pentru tot restul vieții.
 
Familiile victimelor dar și apropiații sunt și ei tulburați afectiv de situațiile dureroase prin care a trebuit să treacă aceștia, însă trebuie să fie un real sprijin pentru cei ce au trecut prin acest lucru.
 
ONU trage un semnal de alarmă și atrage atenția în special asupra hărțuirii apărătorilor drepturilor omului, a rudelor victimelor, a martorilor și a avocaților acestora. Astfel, susține, necesitatea unei atenții speciale, care trebuie acordată anumitor grupuri de oameni deosebit de vulnerabili, precum copiii și persoanele cu dizabilități.
 
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și-a încheiat mesajul printr-un îndemn către toate statele member, în vederea ratificării sau aderării la Convenție fără întârziere. De asemenea, face apel la statele părți la Convenție să-l pună în aplicare, potrivit www.un.org.
 
Toate aceste măsuri cu privire la dispariția forțată s-au luat odată cu creșterea alarmantă a cazurilor de acest gen. Astfel, a devenit o problemă globală și nu se limitează numai la o anumită regiune a lumii.

 
Acest fenomen de dispariție forțată, a fost frecvent folosit ca o strategie pentru a răspândi teroare în societate. O astfel de situație provoacă un sentiment de insecuritate generat de această practică și care nu se limitează doar la rudele apropiate ale dispărutului, ci afectează și comunitățile și societatea din care acesta face parte.


Sursa foto: demandjusticenow.org

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fragmente osoase ale unei persoane dispărute, găsite de salvamontiști (FOTO)

14 Oct 2023 1116

IGSU Un minor din județul Bacău a fost dat dispărut! Intervențiile autorităților în România

21 Jul 2023 833

Imagini exclusive în Constanța! Turiștii au fost surprinși cum se jucau cu un delfin (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Jul 2023 2419

Copiii dispăruți ai României! Cine este din Dobrogea (GALERIE FOTO)

14 Jun 2023 2145

O tânără din satul Faclia, comuna Saligny este dată dispărută!

06 Feb 2023 2190

RO-Alert. O adolescentă de 13 ani din Năvodari este dată dispărută!

08 Jan 2023 3628

UPDATE Polițiștii din Constanța, sesizați pentru dispariția unei femei

24 Oct 2022 925

Constanța. Activități pentru prevenirea disparițiilor de minori în Parcul Tăbăcariei

27 Apr 2022 1886

In memoriam Mircea Țuglea, profesor, critic literar și scriitor - „A fost cel care a adus plăcerea de a citi“

19 Aug 2021 4834

Profesorul Alexandru Avram a murit. Dispariția sa lasă un imens gol în lumea academică internațională

05 Aug 2021 7607

#DobrogeaDigitală – „Thalia Ex-Ponto. La cumpănă de milenii” In memoriam Eugen Mazilu. „Temperament artistic năvalnic, dar şi plin de sensibilitate”

24 Aug 2020 3272

UPDATE Minora de șase ani dispărută în Ovidiu a fost găsită

27 Nov 2019 2132

Editorial Siguranţa copilului nostru. În ce lume trăim?

04 Nov 2019 2523

Olandezul, principalul suspect în dispariția minorei din Dâmbovița, s-a sinucis

23 Sep 2019 1723

Prietenii şi bunicul Luizei Telefonul fetei a fost folosit

18 Aug 2019 1789