Au început înscrierile în programul Diaspora Start-up Până la 40.000 euro pentru românii care se întorc în ţară să facă afaceri

Românii plecaţi în străinătate, care se întorc în ţară, vor putea primi fonduri europene de până la 40.000 de euro, pentru a-şi deschide o afacere în România, în programul de finanţare Diaspora Start-up, pentru care ieri s-a deschis apelul de proiecte. Viitorii antreprenori nu vor primi banii direct, ci prin intermediul unor organizaţii şi instituţii care derulează proiecte şi administrează banii din schema de finanţare.
 
În prima etapă, administratorii de schemă de antreprenoriat sunt invitați să depună propunerile de proiecte în valoare de maximum 5 milioane de euro prin care se angajează să pregătească viitorii antreprenori și să le acorde acestora subvenții pentru lansarea afacerilor în țară.
 
Potrivit unui comunicat al MAE (Ministerul Afacerilor Externe), entitățile care intră în parteneriat pentru crearea administratorilor de schemă de antreprenoriat pot fi: furnizori de Formare Profesională Continuă autorizați, publici și privați; organizații sindicale și patronate; membri ai Comitetelor Sectoriale și Comitete Sectoriale cu personalitate juridică; autorități ale administrației publice locale (unități administrativ-teritoriale); asociații profesionale; camere de comerț și industrie; ONG-uri; universități; Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri și instituții/ agenții/ organizații subordonate/ coordonate de acestea; parteneriate între categoriile mai sus menționate.
 
Condiția obligatorie este existența unui parteneriat cu o entitate a românilor din diaspora.
 
Propunerile de proiect pot fi depuse până la 29 noiembrie, ora 16,00.
 
În cea de-a doua etapă, cetățenii români eligibili care doresc să își înființeze o companie pot accesa fonduri în valoare maximă de 40.000 de euro și pot urma programe de formare antreprenorială de tip e-learning, prin intermediul administratorilor de schemă de antreprenoriat.
 
Sunt eligibili cetățenii români cu vârsta minimă de 18 ani, care fac dovada rezidenței sau a domiciliului în străinătate de minimum 12 luni și doresc să înființeze o afacere în țară.
 
MAE-DPRRP are în vedere facilitatea contactului dintre entitățile din România care doresc să colaboreze cu organizații ale românilor din străinătate, pentru stabilire de parteneriate în vederea constituirii administratorilor de schemă de antreprenoriat. Organizațiile din diaspora interesate de acest program sunt invitate să trimită date de contact, până la data de 30 octombrie, la adresa diaspora@mae.ro, pentru a fi incluse într-o listă ce va fi pusă la dispoziția entităților din România prin publicare pe site-ul DPRRP și MFE.
 

Ghidul "Diaspora Start-up" a fost lansat în consultare publică în data de 8 septembrie. Conținutul acestuia reflectă propunerile agreate în urma sugestiilor primite din partea potențialilor beneficiari și a publicul interesat, referitoare la activitățile și cheltuieli eligibile, parteneriat și grup țintă.
 
Schema de antreprenoriat își propune să creeze oportunități de reîntoarcere în România pentru cetățenii stabiliți în străinătate și să valorifice abilitățile dobândite de aceștia (antreprenoriale și/ sau profesionale), prin deschiderea unei afaceri în țară.
 
Sunt considerate eligibile activitățile care urmăresc încurajarea antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu prin susținerea înființării de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană. Prezentul apel va fi dedicat tuturor regiunilor de dezvoltare din România, cu excepția regiunii București — Ilfov.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Universitatea Ovidius din Constanța a organizat „Romania Start-up Revolution”, eveniment dedicat studenţilor şi viitorilor antreprenori, la

24 May 2023 1126

40 de start-up-uri și companii inovatoare românești vin la Romanian Start-Up Days, un eveniment organizat la Washington de Ambasada României în SUA

02 May 2023 1006

Cea de-a treia ediție a programului Start-Up Nation lansată astăzi. Ce buget este alocat

19 Jul 2022 1015

Ministerul Antreprenoriatului Începe a treia ediție a programului Start-Up Nation România

12 Jul 2022 1169

Descinderi în mai multe județe la persoane suspectate de fraude cu fonduri nerambursabile prin programul „Start UP Nation”.

30 Jun 2022 1124

Percheziţii la persoane suspectate că au obţinut fonduri prin programul Start-up Nation pentru IMM-uri, pe baza unor documente falsificate (VIDEO)

09 Jun 2022 1704

Criptomonede în valoare de 285 milioane de dolari din vânzarea de terenuri virtuale

01 May 2022 1456

Un lanţ de restaurante din Israel a scos la vânzare burgeri preparaţi de un robot

28 Dec 2021 1500

Elon Musk, desemnat „personalitatea anului 2021“ de revista Time. Editorii revistei au făcut anunțul

13 Dec 2021 1337

Ajutor pentru tinerii din Dobrogea și nu numai! Pot primi 25.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri

06 Dec 2021 1939

Gala Premiilor eCommerce 2020 ediția de 15 ani, și-a desemnat câștigătorii

05 Nov 2020 3433

Anunț important pentru elevi. Modalități noi și creative de predare și învățare

10 Dec 2019 1806

A fost publicată lista celor 10.000 de beneficiari, în cadrul celei de-a doua sesiuni a programului Start-up Nation

06 Aug 2019 1799

Japonezii vor să investească în sectoarele IT şi auto din România

26 Jul 2019 1721

Comunicat de presă Curs de competențe antreprenoriale, subvenționat de UE, pentru antreprenorii și managerii din Constanța, Tulcea, Vrancea, Galați, Buzău

06 Mar 2019 4072