Stiri calde

Comemorare Astăzi, Maestrul Jean Constantin ar fi împlinit 90 de ani (galerie foto+video)



Au trecut 7 ani de la moartea unuia dintre cei mai mari actori din cinematografia românească, Jean Constantin.

Constantin Cornel Jean s-a născut pe 21 august 1927, la Techirghiol, judeţul Constanţa, într-o familie multietnică - mama sa era de etnie elenă. A fost unul dintre cei mai îndragiţi şi iubiţi actori români, cunoscut pentru rolurile comice din filme precum „Toate pânzele sus”, seria „Brigada Diverse” sau „Nea Mărin Miliardar”.

A lucrat ca normator într-o fabrică din Constanța, unde a pus bazele unei brigăzi artistice. A debutat ca artist la Casa de Cultură din Constanţa. La sfârșitul anului 1957, a fost primit în nou-înființata secție de estradă din cadrul Teatrului de Stat „Fantasio”. Actorul a rămas angajat al acestui teatru până la pensionare.

Jean Constantin a jucat în circa 80 de filme, cum ar fi "Baronul Ecluzei" (1960), "Răzbunarea haiducilor"(1968), "Zile de vară" (1968), "Prea mic pentru un război atăt de mare" (1969), devenind celebru în anii '70, cu seria de filme de comedie "B.D.(Brigada Diverse)", unde a jucat alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Iurie Darie, dar şi "Nea Marin miliardar" (1979), unde i-a avut colegi Amza Pellea, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Stela Popescu şi Ştefan Bănică. Totodată, Jean Constantin este foarte cunoscut şi pentru rolul lui Ismail din "Toate pânzele sus", regizat de Mircea Mureşan.



Cunoscutul actor a jucat şi pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, fiind distribuit în spectacolul "O scrisoare pierdută", de Radu Beligan. De asemenea, Jean Constantin a jucat în mai multe seriale şi filme de televiziune, printre care "Vine poliţia!" de la Pro TV şi în "Regina", difuzat de Acasă TV.

Jean Constantin a primit premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor Gopo din 2008, dar şi premiul special pentru teatru de revistă, acordat de UNITER, în 2003.



În 2003, Consiliul Director al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România i-a acordat, o clachetă de aur şi o medalie jubiliară "Magna cum Laudae".
Președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Jean Constantin la 7 februarie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Jean Constantin a devenit cetăţean de onoare postmortem al oraşului Constanţa, unde a şi locuit. El a fost căsătorit de trei ori, petrecându-şi ultimii ani din viaţă cu Nina Jean.

Filmografie

    Procesul alb (1965)
    Haiducii (1966) - Parpanghel
    Maiorul și moartea (1967)
    Zile de vară (1968) – Aurel
    Răzbunarea haiducilor (1968) – Parpanghel
    Prea mic pentru un război atât de mare (1969)
    Canarul și viscolul (1969)
    Brigada Diverse intră în acțiune (1970) – Patraulea
    Haiducii lui Șaptecai (1971) - Parpanghel
    Zestrea domniței Ralu (1971) - Parpanghel
    Săptămîna nebunilor (1971) - Parpanghel
    Brigada Diverse în alertă! (1971) – Patraulea
    B.D. la munte și la mare (1971) – Patraulea
    Adio, dragă Nela! (1972)
    Revolta haiducilor (1972, serial de televiziune) – Parpanghel
    Explozia (1973) – Tilică
    Ultimul cartuș (1973) - Floacă
    Un comisar acuză (1974)
    Frații Jderi (1974)
    Stejar – extremă urgență (1974)
    Nemuritorii (1974)
    Mastodontul (1975)
    Evadarea (1975)
    Nu filmăm să ne-amuzăm (1975)
    Zile fierbinți (1975)
    Gloria nu cântă (1976)
    Cuibul salamandrelor (1976) -– Jean
    Roșcovanul (1976)
    Toate pînzele sus (serial TV, 1977) - Ismail (ep. 1-12)
    Împușcături sub clar de lună (1977)
    Totul pentru fotbal (1978) - Max, animatorul galeriei echipei de fotbal
    Eu, tu, și... Ovidiu (1978) – Misică
    Acțiunea „Autobuzul” (1978)
    Revanșa (1978) – Limbă
    Expresul de Buftea (1978) – controlorul de tren
    Brațele Afroditei (1978)
    Melodii, melodii (1978) – impresarul Grecu
    Expresul de Buftea (1979)
    Nea Mărin miliardar (1979) – șeful primei bande
    Al treilea salt mortal (1980)
    Pruncul, petrolul și ardelenii (1981)
    Capcana mercenarilor (1981)
    Iancu Jianu, haiducul (1981)
    Un echipaj pentru Singapore (1981)
    Duelul (1981) – Limbă
    Am o idee (1981)
    Misterele Bucureștilor (1983)
    Secretul lui Bachus (1984) - oenologul Trandafir Bulbuc
    Sosesc păsările călătoare (1984)
    Un petic de cer (1984) - șoferul Gică
    Masca de argint (1985)
    Colierul de turcoaze (1986)
    Coana Chirița (1986)
    Chirița la Iași (1987)
    Secretul lui Nemesis (1987) - James Giovanni Cocoloș
    În fiecare zi mi-e dor de tine (1988)
    Miss Litoral (1991) – nea Mielu, căpitan de cursă lungă
    Atac în bibliotecă (1992)
    A doua cădere a Constantinopolului (1993) – Ismail
    Paradisul în direct (1995)
    Punctul zero (1996)
    Sexy Harem Ada-Kaleh (1999) – Ismail
    Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006) – nea Florică
    Păcală se întoarce (2006) – țiganul
    Roming (2007) – Somali
    Supraviețuitorul (2008) – Limbă
    Poker (2010)
 
 

Sursă foto: Cinemagia

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consilierii judeţeni trebuie să se constituie parte civilă în două dosare penale Centrul Cultural „Jean Constantin”, la DNA!

23 Sep 2017 1422

S-au reluat lucrările la Centrul „Jean Constantin“. Inaugurarea va avea loc până la sfârşitul anului

18 Sep 2017 1424

Suită de evenimente cu ocazia Zilelor Oraşului Techirghiol Concerte, expoziţii, concursuri, dar şi un spectaculos foc de artificii (galerie foto)

17 Aug 2017 826

Orașul Techirghiol îmbracă straie de sărbătoare. Ce evenimente sunt programate de Zilele Orașului Techirghiol

11 Aug 2017 2842

Procedură de achiziţie anulată şi reluată în aceeaşi zi Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, lovit parcă de blestemul Meşterului Manole!

20 Jun 2017 2799

Inaugurarea se amână sine die Consiliul Judeţean finanţează noi lucrări la Centrul Cultural „Jean Constantin“!

13 Jun 2017 1458

Astăzi, slujbă de pomenire pentru Jean Constantin, la Cimitirul Central Constanţa (galerie foto+video)

25 May 2017 8909

Surprize, surprize la delegaţia permanentă a ALDE Constanţa

08 Apr 2017 1378

Federaţia Tinerilor caută nod în papură Centrul „Jean Constantin“ este în administrarea directă a Consiliului Judeţean

02 Mar 2017 2263

După ani de aşteptări Centrul Educativ pentru Tineret „Jean Constantin“, aproape de finalizare!

30 Nov 2016 1054

„Dumnezeu să îi ocrotească somnul!“ Un ultim omagiu pentru maestrul Jean Tița, la Capela Bisericii Sf. Constantin şi Elena din Constanţa

14 Oct 2016 3206

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieții. Marii actori ai Constanței (Vl) – galerie foto

13 Oct 2016 6187

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii actori ai Constanţei (lV) - galerie foto

06 Oct 2016 2593

Să nu uităm de Jean Constantin. Azi ar fi fost ziua lui de naștere

21 Aug 2016 35329

Cu buget mult redus, dar pentru toate gusturile Zilele Oraşului Techirghiol îmbină utilul cu plăcutul (galerie foto)

18 Aug 2016 6281

CJC cheamă în judecată vinovații pentru întârzierea proiectului Centrul „Jean Constantin”, finalizat în luna noiembrie?

14 Aug 2016 783

Iată cine se va ocupa de dotările Centrului Cultural pentru Tineret „Jean Constantin“ din Constanţa! (document)

10 Aug 2016 1998

O poză cum n-ați mai văzut Jean Constantin-grănicer. Orșova 4 mai 1950

03 Aug 2016 118941

Ce priorități a trasat președintele CJC, în urma întâlnirii cu reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța

14 Jul 2016 1211

Trei zile de spectacol la Techirghiol De vineri până duminică, suntem invitaţi la Festivalul Naţional Concurs „Glasul Speranţelor“

23 Jun 2016 991

Ştiaţi că...? Se împlinesc şase ani de când un maestru al comediei a părăsit scena vieţii, la Constanţa (video)

26 May 2016 6261

Centrul Jean Constantin, „examinat“ de ISU Cristinel Dragomir - „Nicio instituţie de cultură din subordinea CJC nu are aviz reactualizat pentru incendii. Remediem!“

25 Nov 2015 2427

Viitorul joacă astăzi în Liga 1 Viitorul II, succes la scor cu CSM Olteniţa

19 Oct 2015 1154

Viitorul, amical cu Steaua Egal obţinut dramatic de Viitorul II în deplasare, cu FC Snagov

10 Oct 2015 1021

Un deceniu de festival, la Medgidia, dedicat regelui aplauzelor La propunerea ZIUA de Constanţa, Dan Spătaru, umăr la umăr cu Jean Constantin în Centrul pentru Tineret Constanţa! (galerie foto)

01 Oct 2015 2958

Soţia actorului Jean Constantin a vândut tot...

06 Sep 2015 2734

Şedinţa CLM a început Update3 - Centrul Multifunctional Educativ pentru Tineri va primi denumirea “Jean Constantin”

31 Aug 2015 1148

CJC este acuzat că nu își respectă promisiunile

28 Aug 2015 1011

Reprezentanți ai Consiliului Județean, respectați-vă promisiunile!

28 Aug 2015 690

Revista presei locale

21 Aug 2015 1992

„Marele blond“ ar fi împlinit astăzi 88 de ani Poveştile nespuse din viaţa maestrului comediei, Jean Constantin (galerie foto)

21 Aug 2015 2808

Ştiaţi că...? Un maestru al comediei, născut în judeţul Constanţa...

21 Aug 2015 1091

Revista presei locale

20 Aug 2015 1222

Maria Dragomiroiu şi Proconsul, printre invitaţi Maraton de evenimente la Teatrul de Vară Jupiter (galerie foto)

11 Aug 2015 986

Maria Dragomiroiu şi alţi artişti cunoscuţi, într-o seară inedită la Jupiter

04 Aug 2015 936

Partidul M10 solicită ca fostul cinematograf „Republica” să poarte numele maestrului Jean Constantin

26 Jul 2015 815

Partidul M10 Constanța solicită CJC-ului ca fostul cinematograf Republica să poarte numele unui mare actor constănţean

26 Jul 2015 1252

Știați că La o distanță de 15 ani, într-o zi de 26 mai, se stingeau din viață doi mari actori ai scenei românești (video)

26 May 2015 1599

Știați că.... Principele Constantin Karadja a salvat de la deportare și exterminare 52.000 de evrei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

11 Jan 2015 1329

Halloween cu tematică europeană, la Constanța

30 Oct 2014 1395

Activităţi de animaţie pentru elevii de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu“

17 Oct 2014 1850

Trecătorule, opreşte-te o clipă din drumul tău... Personalităţi înmormântate pe Aleea Principală din Cimitirul Central din Constanţa (galerie foto)

26 Aug 2014 6243

Automobile Dacia a fuzionat cu Presate Dacia. Iată componenţa noului Consiliu de Administraţie

23 Aug 2014 2110

Ştiaţi că...? Actorul Jean Constantin...

21 Aug 2014 1205

Ionuţ Galani - „Viaţa mea a fost mai bogată pentru că l-am cunoscut pe Jean Constantin“ Eveniment editorial în comunitatea elenă din Constanţa (galerie foto)

11 Aug 2014 2284

Teatrul Elpis, gazda unei lansări de carte Patru mari personalități culturale din Constanța, evocate în „Careul de aşi între distincţie şi aristocraţie“

09 Aug 2014 1710

Lansare de carte în comunitatea grecească Jean Constantin, Hristu Nicolaide, Cornel Stavru şi Gheorghe Vitanidis formează „careul de aşi“

04 Aug 2014 2680

Adio, Cinema Republica! Cu câteva luni înainte de data finalizării proiectului, CJC a inaugurat începerea lucrărilor (galerie foto + documente)

25 Jul 2014 3495

Patru ani de la moartea maestrului Jean Constantin (galerie foto)

26 May 2014 1266

CLICK ZIUA DE CONSTANŢA. IMAGINEA ZILEI "Teatrul este gol, viaţa e un rol". Jean Constantin, în memoria celor vii şi de Paştele Blajinilor

28 Apr 2014 3086