De ce ne îmbolnăvim grav din cauza sucurilor carbogazoase

4665-329151-mencinicopschi.jpgProfesorul doctor Mencinicopschi ne spune astăzi ce substanţe otrăvitoare 'savurăm' frecvent.Toate nenorocirile pe care le mancăm zilnic, cum sunt, de pildă, mezelurile, despre care Libertatea a scris săptămana trecută, le stropim cu alte otrăvuri care nu fac decât să ne ofere bilete gratuite către spitalele mizerabile din România. Este vorba de sucurile carbogazoase, la care, spun doctorii, trebuie să renunţăm urgent!

Despre efectele dezastruoase ale sucurilor acidulate s-au scris tone de pagini şi, probabil, se vor mai scrie. Aceasta pentru că doctorii ne atrag în permanenţă atenţia că sunt extrem de nocive. Din păcate, foarte mulţi dintre noi ignorăm sfaturile medicilor.

«Şi mai periculoase sunt cele light»

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne dezvăluie, azi, ingredientele aflate în băuturile carbogazoase care ne îmbolnăvesc. De aceea, ar trebui să renunţăm la ele sau măcar să le consumăm cât mai puţin. "Pe lângă coloranţii foarte periculoşi, cum este tartrazina (E 102 - care «îngălbeneşte » alimentele, dându-ne impresia că sunt aşa de la portocale), sucurile carbogazoase conţin aditivi cu o concentraţie glicemică foarte mare. Cu alte cuvinte, multe, multe zaharuri. De exemplu, un litru de băutură de tip cola sau cu aromă de portocală este echivalent cu 100-110 grame de zahăr alb, cantitate foarte mare pentru organismul nostru (n.r. - 100 g de zahăr înseamnă aproximativ jumătate de cană obişnuită, în condiţiile în care, pentru un bărbat, se admit 60 g de zahăr pe zi, iar pentru o femeie, 50 g). Mai ales că, într-o zi normală, bem o cafea cu zahăr şi consumăm dulciuri şi produse de patiserie, care, pe lângă zahărul alb, conţin şi aditivi cu o concentraţie glicemică ridicată", explică Mencinicopschi.

La toate acestea se adaugă, după cum prezenta cotidianul Libertatea zilele trecute, şi preparatele din carne cu aditivi cu o concentraţie glicemică ridicată, cum este dextroza, care se află în multe mezeluri. Aceasta determină apariţia obezităţii şi a multor boli: cerebrale, cardiace, hepatice, diabet. "Şi mai periculoase sunt sucurile pe eticheta cărora scrie că nu conţin zahăr sau băuturile light. Acestea au îndulcitori chimici, cancerigeni", ne-a mai explicat prof. Mencinicopschi.

Care sunt cei mai nenorociţi coloranţi - Tartrazina poate provoca agitaţie permanentă

Tartrazina este colorantul galben care imită, la sucuri, "aportul" de portocale. În realitate, culoarea naturală oferită de citrice pe care o găsim la cele mai multe băuturi răcoritoare este de maximum 2%. Restul este tartrazină, sau E 102. Cea mai gravă afecţiune care poate fi provocată de acest colorant este ADHD sau sindromul agitaţiei permanente. Spre exemplu, un copil nu se mai poate concentra la ceea ce face, de pildă la lecţii, şi este în permanenţă agitat, atât fizic, cât şi psihic. Totodată, tartra- zina mai poate provoca multe forme de cancer.

Galben de chinolină, interzis micuţilor

E 104, sau galben de chinolină, se află pe lista celor mai periculoşi coloranţi. Bineînţeles, imită culoarea portocalelor sau a lămâilor. Potrivit specialistului în alimentaţie doctor Gheorghe Mencinicopschi, sucurile care conţin această substanţă ar trebui interzise urgent copiilor. Substanţa este cancerigenă, poate provoca obezitate şi boli neurovegetative.

Galbenul portocaliu poate provoca alergii

E 110 e un alt colorant care imită culoarea galbenă a fructelor. Se găseşte în foarte multe sucuri, dar şi în guma de mestecat. Poate provoca alergii, congestie nazală, astm şi disfuncţii ale percepţiei gustului. Încercaţi să excludeţi din alimentaţia voastră, dar mai ales a copiilor, produsele care conţin galben sau portocaliu.

Aspartamul (E 951), extrem de nociv - Una dintre cele mai nocive substanţe pe care o găsim în sucuri. Este un îndulcitor chimic extrem de dăunător organismului, folosit la aşa-zisele băuturi care nu conţin zahăr sau la cele light. Pentru a i se ascunde gustul chimic, aspartamul este folosit în combinaţie cu alţi aditivi, care, la rândul lor, sunt extrem de nocivi. Poate provoca boli grave, precum cancer, scleroză, eplilepsie, maladiile Parkinson şi Alzheimer.

Zaharina E 954, periculoasă - Adesea, multe dintre femeile care ţin cură de slăbire, pentru a evita zahărul, consumă zaharină - E 954. Şi în băuturile răcoritoare găsim acest aditiv. Studiile au arătat că prezenţa acestei substanţe în stomac, pe o perioadă lungă de timp, duce la apariţia cancerului.

Acidul ciclamic care ne face obezi - Acidul ciclamic, sau E 952, e un alt îndulcitor şi potenţator de gust care se găseşte în băuturile răcoritoare. Potrivit lui Mencinicopschi, acest aditiv este nociv şi poate crea obezitate, având un indice glicemic ridicat. Cu alte cuvinte, fugim de băuturile cu zahăr ca să nu ne îngrăşăm, dar ne îmbolnăvim de la îndulcitori. La rândul ei, obezitatea aduce alte boli - de ficat, cardio-vasculare şi chiar cerebrale.

Cancerul şi sucraloza (E 955) - Unul dintre cei mai periculoşi aditivi, care îndulceşte de 600 de ori mai mult decât zahărul şi de două ori mai mult decât zaharina, e sucraloza, sau E 955. Studiile arată că aceasta afectează timusul (un organ mic, aflat în cavitatea toracică, care luptă contra cancerului). Timusul e dirijorul sistemului imunitar, iar sucraloza îi poate afecta activitatea şi riscăm să ajungem la boli grave, precum cancerul.

De ce trebuie să evite femeile însărcinate aceste băuturi

"Femeile însărcinate care consumă sucuri carbogazoase ar trebui să renunţe urgent la ele! Substanţele nocive ale acestora pot intra şi în lichidul amniotic (n.r. - lichidul în care se dezvoltă fătul) şi pot afecta copilul, care se poate naşte cu o predispoziţie la obezitate", explică profesorul Mencinicopschi.

Fructele, mai bune decât «fresh»-ul

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi subliniază faptul că fructele, precum merele sau portocalele, sunt mai bune dacă le mâncăm şi nu le stoarcem cu un robot de bucătărie. Aşadar, o parte din proprietăţile fructelor se pierd atunci când le transformăm în "fresh". Totuşi, asta nu înseamnă că sucurile naturale pe care le facem în casă nu sunt bune, ba din contră, e bine să înlocuim cu ele sucurile carbogazoase.

Sursa: libertatea.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1377

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 919

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1658

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 879

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 924

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 947

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2571

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 1048

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3758

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 887

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1729

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 766

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2372

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2709

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu auto în parcarea Lidl din zona ICIL! (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 3165