Dosarul Hidroelectrica Sereş, trimis în judecată de DIICOT

Fostul ministru al Economiei şi Comerţului, Ioan Codruţ Sereş, a fost trimis în judecată în urmă cu scurt timp de procurorii DIICOT - Structura Centrală, sub acuzaţiile de complot şi subminarea economiei naţionale, în dosarul Hidroelectrica. Redăm în continuare comunicatul remis de DIICOT:

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Pena Eugen, în vârstă de 63 de ani, fost director general al S.C. Hidroelectrica S.A, Geormăneanu Victoria, în vârstă de 63 de ani, fost director economic la S.C. Hidroelectrica S.A., Asan George Lavinius, în vârstă de 53 de ani, director furnizare la S.C. Hidroelectrica S.A., Opriş Nicolae, în vârstă de 52 de ani, fost şef Serviciu Marketing - Furnizare la S.C. Hidroelectrica S.A., Oprea Traian, în vârstă de 60 de ani, director general la S.C. Hidroelectrica S.A., Iosif Georgeta, în vârstă de 55 de ani, director economic la S.C. Hidroelectrica S.A. şi Sereş Ioan Codruţ, în vârstă de 42 de ani, fost Ministru al Economiei şi Comerţului, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, prev. de art. 167 alin. 1 şi art. 165 alin. 2 C.p.

  În fapt, se reţine că inculpatul Pena Eugen a iniţiat şi a constituit o asociere infracţională, împreună cu inculpaţii Oprea Traian, Geormăneanu Victoria, Asan George Lavinius, Opriş Nicolae şi Iosif Georgeta şi, în virtutea funcţiilor de conducere deţinute în cadrul S.C. Hidroelectrica S.A., societate comercială cu capital integral de stat, au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societăţii şi bugetului consolidat al statului.
  Activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare a cantităţilor de energie electrică rezultate din producţia proprie şi din achiziţiile de la alţi producători, în condiţii total nefavorabile societăţii şi a condus la imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional - ramură strategică a economiei naţionale, aspect de natură să submineze economia naţională.
  În sarcina inculpaţilor se reţine că, în cursul anului 2003, în contextul apariţiei fenomenului de secetă hidrologică pentru fluviul Dunărea şi a prognozelor meteorologice privind situaţia hidrologică pe râurile interioare, nu au invocat clauza de forţă majoră inserată în contractele de furnizare a energiei electrice, până la normalizarea regimului hidrologic, şi nici nu au luat măsuri în vederea renegocierii preţurilor, cu consecinţa înregistrării unei pierderi financiare considerabile de către S.C. Hidroelectrica S.A.
  Astfel, în condiţiile efectelor negative ale secetei hidrologice asupra funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional, inculpaţii nu au procedat la reducerea cantităţilor de energie electrică aferente contractelor comerciale încheiate cu consumatorii eligibili şi furnizorii licenţiaţi de pe piaţa concurenţială, ci au acţionat în sensul onorării în totalitate a cantităţilor contractate sau chiar depăşirii acestora, prin achiziţia de energie de la producătorii termo, la preţuri mult mai mari decât cele stabilite conform contractelor de vânzare de energie electrică.
  Se mai reţine că, în perioada 2002 – 2003, inculpaţii au dispus cumpărarea de energie electrică de la S.C. Termoelectrica S.A. la preţuri mari şi au revândut energia electrică către furnizorii licenţiaţi şi consumatorii eligibili la preţuri mult diminuate faţă de preţurile stipulate în contractele încheiate cu aceştia.
  În perioada 2003 - 2004, inculpaţii au acţionat în sensul încheierii în mod ilegal a unui număr de 4 contracte de furnizare de energie electrică, cu majorarea cantităţilor de energie electrică pe o perioadă de 9- 10 ani, deşi S.C. Hidroelectrica S.A. nu avea dreptul să încheie în această perioadă contracte pe piaţa concurenţială pentru furnizare de energie electrică şi nici acte adiţionale la contractele aflate în derulare.
  În sarcina inculpatului Sereş Ioan Codruţ se reţine că, în calitate de Ministru al Economiei şi Comerţului, a sprijinit gruparea constituită la nivelul conducerii S.C. Hidroelectrica S.A., prin nedenunţarea şi omisiunea sesizării organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunoştinţă prin natura funcţiei deţinute, a dispus efectuarea de modificări asupra materialul realizat de Corpul de Control şi nu a luat măsurile care se impuneau pentru ca activitatea S.C. Hidroelectrica S.A. să se deruleze în mod legal.
  Prin modalităţile descrise, inculpaţii au pus în pericol Sistemul Energetic Naţional şi au cauzat un prejudiciu în sumă de aproximativ 5.400 miliarde lei, echivalentul a 165 milioane USD.
  În vederea acoperirii prejudiciului, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra mai multor autoturisme, imobile – locuinţe şi terenuri, precum şi sume de bani aparţinând inculpaţilor, în valoare totală de aproximativ 6.000.000 lei, 400.000 Euro şi 200.000 USD.
  Cauza a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor.
  Suportul informativ în documentarea cauzei a fost asigurat de către SRI.
  Faţă de alte persoane ce au contribuit la săvârşirea faptelor cercetările continuă în vederea documentării întregii activităţi infracţionale.
  Cauza a fost trimisă, spre competentă soluţionare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Infotrafic Au fost ridicate toate restricțiile de pe autostrada A2 București – Constanța

26 Apr 2024 395

Editorial Justiția este oarbă și uneori cam lentă

26 Apr 2024 382

Cumpări directe Tehnoconsult Proiect SRL semnează un nou contract cu municipalitatea. Este vizat Cazinoul din Constanța (DOCUMENT)

26 Apr 2024 392

IGPR InfotraficTrafic reluat pe A1

26 Apr 2024 254

Primăria Constanța Prânz festiv de Paște, pentru beneficiarii Cantinei de Ajutor Social (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 308

IGSU Recomandările pompierilor, în prag de sărbători

26 Apr 2024 291

Poliția Română Peste 400 de premise reținute, în doar 24 de ore

26 Apr 2024 300

Firme Constanța Acţionarii Brise Grains SA, convocați în Adunare Generală Ordinară. Pe ordinea de zi se află și aprobarea situaţiilor financiare anuale

26 Apr 2024 391

Dosarul Mineriadei Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare – a refuzat să dea declarații

26 Apr 2024 419

Consiliul Județean Constanța Mai multe proiecte și evenimente culturale de interes public general, regional sau județean s-au calificat. Iată lista proiectelor

26 Apr 2024 355

IGPR InfotraficSituația traficului la ora 06

26 Apr 2024 204

Porniți la drum? Cum se circulă în această dimineață pe drumurile din țară! Situația pe Autostrada A2 București-Constanța

26 Apr 2024 324

Trafic îngreunat pe Autostrada A2 București - Constanța!

25 Apr 2024 510

Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, puși sub acuzare în dosarul Mineriadei

25 Apr 2024 413

Declarații de avere Constanța Viorel - Florin Brătianu, secretar general la Primăria Lumina, averea și interesele (DOCUMENTE)

25 Apr 2024 380