Investiții de peste 1,3 miliarde de dolari în Marea Neagră

De la începutul lucrărilor de explorare făcute de gigantul ExxonMobil în parteneriat cu Petrom, cea mai mare companie românească, în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun, s-au investit sume importante. Potrivit Economica.net. peste 1,3 miliarde de dolari au direcționați către acest obiectiv.

Din această sumă, 255 de milioane de dolari au fost câştigate de companii româneşti sau străine, și înregistrate în România.

Grup Servicii Petroliere este singura companie românească 100% care a beneficiat de pe urma programului de explorare din Marea Neagră derulat de americanii de la ExxonMobil alături de Petrom. Mai precis, Grup Servicii Petroliere a obținut contracte cu o valoare totală de 40 de milioane de dolari. Diferența de bani rămasă a fost împărțită de companii americane, norvegiene, cipriote, scoţiene sau italiene.

„Dat fiind faptul că proiectul se desfăşoară în premieră în România, pentru această fază a operaţiunilor oferta furnizorilor locali a fost limitată. Totuşi, pentru operaţiunile desfăşurate până la data prezentă s-au încheiat un număr importat de contracte cu furnizori locali pentru o serie de servicii, cum ar fi: servicii de prospec­ţiune geotehnică şi geofizică, închi­riere bază de operare, vase de aprovizionare pe mare, gestionarea de­şeurilor“, susțin reprezentanţii ExxonMo­bil, citați de Economica.net.

Programul Neptun este cel mai avansat program de explorare la mare adâncime din Marea Neagră, deşi statul român a dat în censiune şi alte perimetre. Din a doua jumătate a acestui an cele două companii vor iniţia o nouă etapă a programului după ce prima sondă forată Domino-1 a identificat o acumulare de gaze naturale de 42-84 de miliarde de metri cubi. Această cantitate este suficientă pentru a acoperi consumul de gaze al României pentru 4 ani de zile, dacă se ia un factor de recuperare de 70%, scrie Economica.net.

Banii de investiţii vin atât de la ExxonMobil, cât și de la OMV Petrom

„ExxonMobil deţine 50% participaţie în perimetrul de apă adâncă XIX Neptun, iar societatea OMV Petrom deţine restul de 50%, fiecare participând cu 50% la investiţiile necesare. În calitate de cotitular şi operator pentru operaţiunile derulate în zona de apă adâncă a perimetrului XIX Neptun, ExxonMobil are calitatea de autoritate contractantă pentru serviciile şi echipamentele achiziţionate prin licitaţii publice“, au mai declarat repre­zentanţii ExxonMobil.

Sursă foto: Economica.net.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

APM Constanța va emite acordul de mediu Activitate experimentală privind stocarea carbonului organic în Marea Neagră, desfășurată de GeoEcoMar

02 May 2024 230

Legea privind energia eoliană offshore a fost promulgată (DOCUMENT)

30 Apr 2024 425

Fotoreportaj Constanța Vama Veche și Marea Neagră în eforie cromatică (GALERIE FOTO+VIDEO)

27 Apr 2024 545

Serie de cutremure în România, sâmbătă dimineață! Unul, în Marea Neagră

27 Apr 2024 794

DRDP Constanța Atenție! Se fac lucrări de întreținere pe Autostrada Soarelui

25 Apr 2024 410

Investiții la Marea Neagră Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu comisarul european pentru Parteneriate Internaționale

25 Apr 2024 351

Firme Constanța Se suplimentează ordinea de zi a AGOA THR Marea Neagră SA. Ce puncte au fost adăugate

20 Apr 2024 496

UPDATE Intervenție dificilă de salvare pe Marea Neagră! Intervine o ambarcațiune ARSVOM

20 Apr 2024 1051

Continuă asfaltarea drumurilor intens circulate din Portul Constanța (FOTO)

18 Apr 2024 451

Raportul CSAT pe 2023 Securitatea în regiunea Mării Negre, în deteriorare pe fondul „agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”

16 Apr 2024 490

Legendarul actor Robert De Niro deschide două hoteluri pe malul Mării Negre

14 Apr 2024 1601

Tulcea Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, susţine dezvoltarea infrastructurii porturilor de la Dunăre

13 Apr 2024 447

Staff-ul CERONAV, în Austria, prezent la un eveniment ce vizează Schengen

13 Apr 2024 490

​Se asfaltează podul peste Canalul Dunăre – Marea Neagră (FOTO)

12 Apr 2024 482

Președintele României, Klaus Iohannis România - un veritabil pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic

07 Apr 2024 469