Legea privind energia eoliană offshore a fost promulgată (DOCUMENT)

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind energia eoliană offshore, adoptată de Camera Deputaților în prima parte a lunii, în calitate de cameră decizională.

Decret pentru promulgarea Legii privind energia eoliană offshore (PL-x 119/11.03.2024)- se arată în comunicatul Admninistrației Prezidențiale. 

„România a intrat în linie dreaptă către producția de energie eoliană în largul Mării Negre. În ritmul impus de proiectul de lege, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Național primul MW de energie eoliană produsă offshore. Totodată, producerea de energie eoliană offshore ne va permite consolidarea industriei românești prin producerea autohtonă de hidrogen verde și produse cu valoare adăugată bazate pe amoniac verde. Datele Băncii Mondiale ne arată că România are un potențial eolian offshore de 76 GW putere instalată, fiind un mediu propice dezvoltării acestui tip de energie regenerabilă.

Prin intermediul acestui proiect, România face progrese în realizarea obiectivelor de tranziție și decarbonare a sistemului energetic, precum și în consolidarea statutului de lider regional în domeniul energiei. Adoptarea acestui proiect de lege este un pas concret pentru promovarea viziunii pe care am anunțat încă din prima zi a mandatului meu: energie sigură, ieftină și verde pentru toți cetățenii României”, afirma Sebastian Burduja, ministrul energiei.

 În secțiunea Documente a materilului puteți consulta forma legii trimisă spre promulgare. 

Date despre securitatea exploatării energiei eoliene offshore

Potrivit documentului, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale a României au obligația protejării, în limitele atribuțiilor și competențelor proprii, a perimetrelor eoliene offshore și a centralelor electrice eoliene offshore, în scopul prevenirii și combaterii amenințărilor la adresa securității naționale a României.

În scopul bunei și sigurei funcționări a centralelor electrice eoliene offshore, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale a României asigură securitatea și protecția infrastructurii critice, în acord cu atribuțiile care le revin și în conformitate cu prevederile Legii nr. 17/1990 privind regimul juridic al apelor maritime interioare, al mării teritoriale, al zonei contigue și al zonei economice exclusive ale României, republicată, cu completările ulterioare.

Concesionarii perimetrelor eoliene offshore au obligația furnizării către autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în domeniul 31 apărării și securității naționale a datelor și informațiilor solicitate, necesare prevenirii și combaterii amenințărilor la adresa securității naționale a României și care au legătură cu activitatea de exploatare a energiei eoliene offshore. 


Amimtim că, Potrivit Ministerului Energiei, la data de 27 februarie 2024, Senatul României a dezbătut în calitate de primă cameră sesizată, Legea privind energia eoliană offshore, proiect vital în direcția promovării energiei regenerabile în țara noastră. Adoptarea unui cadru legislativ pentru demararea exploatării resurselor eoliene offshore ale României este un demers important în asigurarea independenței și rezilienței energetice a României, fiind, totodată, și o asumare a țării noastre în Planul Național de Redresare și Reziliență.

 
În data de 21 decembrie 2023, Guvernul a aprobat proiectul de lege, iar astăzi, Senatul este prima cameră a Parlamentului care adoptă Legea energiei eoliene offshore. În săptămânile următoare, proiectul de lege va fi supus dezbaterii și votului în Camera Deputaților, cameră decizională, fiind apoi transmis spre promulgare Președintelui României.
           

Datele Băncii Mondiale ne arată că România are un potențial eolian offshore de 76 GW putere instalată, fiind un mediu propice dezvoltării acestui tip de energie regenerabilă. Prin intermediul acestui proiect, România face progrese în realizarea dezideratelor de tranziție și decarbonizare a sistemului energetic, precum și în consolidarea statutului de lider regional în domeniul energiei.
           
Conform legii pentru operaționalizarea investițiilor în energia eoliană offshore, Ministerul Energiei va demara, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu de specialitate în baza căruia va fi pregătită procedura de concesiune și activitățile de explorare, construcție a centralelor electrice eoliene offshore și exploatare a acestora. Printre altele, studiul va determina perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona, ținând cont de: potențialul eolian al acestora, posibilitățile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore, precum și de restricțiile impuse de Planul de amenajare a spațiului maritim, inclusiv cele în materie de protejare a biodiversității și mediului înconjurător. În baza studiului, până la data de 30 iunie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore și actele subsecvente de punere în aplicare a legii, urmând apoi ca Ministerul Energiei să inițieze o procedură competitivă de atribuire a contractelor de concesiune.


Citește și:

Proiectul de lege privind energia eoliană offshore, dezbătută în plen de Senatul României

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiectul de lege privind energia eoliană offshore, dezbătută în plen de Senatul României

28 Feb 2024 560

O firmă din Dâmbovița vrea să înființeze o unitate eoliană în satul Siriu, comuna Crucea, județul Constanța

23 Feb 2024 650

Licitații Constanța SAPE SA caută firme pentru mentenanța Centralei Electrice Eoliene Horia! Licitația anterioară, anulată (DOCUMENT)

25 Sep 2023 1030

Investiție majoră în șantierul Damen din Mangalia! Pe ce vor cheltui peste 9 milioane de euro

27 Jul 2022 2442

PNRR Perioada de depunere a propunerilor de proiecte de producție de energie eoliană și solară, prelungită până pe 22 iunie

14 Jun 2022 1071

Energia eoliană asigură, marţi după-amiază, peste 27% din electricitatea generată la nivel naţional

25 Sep 2018 1895

În timpul avertizărilor meteo de vreme rea, energia eoliană s-a situat pe primul loc la producţia energiei electrice din România

23 Mar 2018 1416

Vor să plece Cehii de la CEZ au anunţat că renunţă la parcul eolian din România

26 Sep 2014 2269

Eoliană pentru facturi mai mici, la Crucea Economie la buget, prin investiţii în energie verde

14 Aug 2014 2712

O turbină eoliană va asigura necesarul energetic, la Peştera

30 Jul 2014 3554

Decizie a Curţii de Justiţie UE Constanţa, afectată direct

01 Jul 2014 2313

Veşti bune de la gospodarul-şef Gheorghe Frigioi Turbină eoliană şi staţie de biogaz pentru comuna Crucea

25 Jun 2014 2538