IPS Teofan slujeşte cu IPS Teodosie şi PS Visarion la cea de-a doua catedrală din România ca mărime

Astăzi, ierarhii din Regiunea Sud-Est vor sluji după următorul program:

- Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, va sluji împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și cu Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, în Catedrala Naşterea Domnului, din Suceava.

- Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, va sluji în Parohia Săgeata, Protopopiatul Buzău 2.

- Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, va sluji la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

- Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, va sluji în Parohia Valea Roșie, Protopopiatul Oltenița.

Slujbă de la cea de-a doua catedrală ca mărime din România

Potrivit Monitorul de Suceava sucevenii pot merge să se închine şi să asiste la slujbele religioase oficiate în cea mai mare catedrală din ţară după Catedrala „Mântuirii Neamului”, din Capitală.
„Pe 4 octombrie va avea loc prima sfinţire a Catedralei şi trebuie să amenajăm zona de acces către intrarea principală. Din păcate nu putem îndepărta acum toate gardurile de protecţie a şantierului, pentru că este vorba de o suprafaţă mult prea mare pentru a putea fi amenajată acum, mai ales că nici nu dispunem de fondurile necesare. Încercăm ca până la sfinţire să demolăm o parte din construcţiile de lângă Catedrală şi să ridicăm un gard frumos, pe zona de intrare”, a explicat coordonatorul lucrărilor, preotul Petru Argatu pentru Monitorul de Suceava.
Catedrala „Naşterea Domnului”, din intersecţia Mărăşeşti, vizibilă din toate colţurile oraşului, are nu mai puţin de 70 de metri înălţime şi tot atâţia pe lungime.
Odată cu prima sfinţire, slujbele bisericeşti vor putea fi oficiate în catedrală, care va deveni funcţională ca lăcaş de cult, putând deservi enoriaşii veniţi de oriunde să asculte predicile preoţilor, să se roage ori să aprindă o lumânare.

Sfinţirea finală este departe, nu se poate face până nu este realizată şi pictura interioară, pe o suprafaţă de peste 15.000 de metri pătraţi. Cum o echipă bună de meşteri abia reuşeşte să picteze 1.000 de metri pătraţi pe an, ar fi necesari minim 15 ani pentru a fi finalizată pictura interioară a Catedralei „Naşterea Domnului”, costurile fiind greu de estimat.
Conform preotului paroh, Petru Argatu, la finalizarea lucrărilor va fi dată o dare de seamă asupra tuturor cheltuielilor făcute acolo din donaţiile credincioşilor şi din finanţarea de la bugetul local, Primăria Suceava fiind principalul finanţator al construcţiei care, conform celor care lucrează acolo, este făcută să dureze minim 500 de ani.



 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Programul Liturgic al IPS Teodosie. Slujbe la Constanța și Suceava

25 Mar 2024 654

UPDATE Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, diagnosticat cu Covid-19. În ce stare este

27 Sep 2021 1555

ÎPS Pimen va fi înmormântat astăzi. Arhiepscopul Tomisului face parte din soborul de arhierei. Vezi cine conduce slujba

22 May 2020 3338

Arhiepiscopia Tomisului Unde va sluji IPS Teodosie în perioada 25-29 august

23 Aug 2019 2173

Programul slujirii ierarhilor din Sud-Estul României în ziua sărbătorii Naşterii Sf. Proroc Ioan Botezătorul

24 Jun 2018 2526

Sărbătoare la Arhiepiscopia Tomisului Astăzi este ziua de naştere a ierarhului Tomisului, ÎPS Teodosie

12 Dec 2017 5050

ÎPS Teodosie program de slujire. Ieri la Suceava, azi peste graniță

25 Jun 2017 4036

Teodosie, prima aniversare în calitate de inculpat Arhiepiscopul Tomisului împlineşte astăzi 61 de ani. Date biografice. Probleme cu legea

12 Dec 2016 4271