Ministerul Culturii face un apel către toți candidații la posturi de primar

Ministerul Culturii cere candidaților la alegerile locale să-și exprime punctul de vedere în privința protejării patrimoniului cultural
 
Starea de conservare a patrimoniului cultural construit la nivel național este critică. „Instrumentele și resursele Ministerului Culturii sunt insuficiente pentru a face față acestei situații excepționale în care s-a ajuns în ultimele decenii. Fără un efort colectiv, fără o cooperare constantă între autoritățile centrale și cele locale, dispariția patrimoniului construit va deveni o realitate în următorii zeci de ani, în condițiile în care, în acest moment, viteza cu care se distruge patrimoniul este mult mai mare decât viteza cu care se salvează parte din el”, se arată într-un comunicat remis ZIUA de Constanţa.
 
În acest context, Ministerul Culturii face apel la toți candidații la alegerile locale să-și precizeze poziția față de protejarea patrimoniului cultural. Salvarea și conservarea sunt chestiuni strategice pentru care trebuie să fie responsabili toți cei care dețin funcții de autoritate la nivel central și local.
 
„Legea monumentelor istorice (Legea 422/2001) stabilește că în atribuțiile oricărui primar se află protejarea patrimoniului cultural aflat pe teritoriul comunei, orașului sau municipiului pe care îl conduce. Similar, consiliile locale și județene au, la rândul lor, atribuții privind protejarea patrimoniului. Aceasta se realizează prin măsuri de pază și protecție, prin contribuție financiară sau prin reglementări urbanistice.
 
Autoritățile centrale sunt responsabile pentru măsurile de ordin general, normativ și tehnic și de politicile promovate la nivel statal. Eficiența acestor măsuri nu poate fi asigurată fără concursul direct și necondiționat, prevăzut de lege, al autorităților locale. În acest context, Ministerul Culturii face un apel către toți candidații la posturi de primar sau de membru al unui consiliu local sau județean să își afirme public poziția față de problema protejării patrimoniului cultural și să prezinte planurile pe care le au în vederea punerii în practică a acestor atribuții legale. Primarii care vor fi aleși în 5 iunie și consiliile locale și județene vor avea un mandat special, care va cuprinde atât Centenarul Marii Uniri, cât și Anul European al Patrimoniului Cultural - 2018, recent stabilit de Comisia Europeană”, conform sursei citate.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tabloul „Caii lui Sân Toader” la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Mar 2024 568

S-a stins din viață profesorul Daniel Barbu, fost ministru al Culturii

18 Mar 2024 680

Iată lista siturilor arheologice din municipiul Constanța

04 Mar 2024 978

Antichitati de contrabandă, returnate în Bulgaria. Anunțul Directorului Direcției Generale Inspectoratul Protecției Patrimoniului Cultural

23 Feb 2024 547

Ministerul Culturii a demarat efortul naţional de digitalizare a patrimoniului cultural imobil al României

03 Feb 2024 823

Raluca Turcan Ministerul Culturii va finanța Muzeul Național Brukenthal şi festivalurile consacrate din Sibiu

13 Jan 2024 890

Ministerul Culturii va da în judecată executantul lucrărilor la Muzeul Național „George Enescu"

11 Jan 2024 922

Născut în Dobrogea Bujor Rîpeanu, istoricul cinematografiei românești

11 Jan 2024 969

Decizia de ultimă oră a ministrului Culturii! Vizat Muzeul „George Enescu”

10 Jan 2024 895

Campanie națională de informare destinată conștientizării victimizării în domeniul drogurilor, traficului de persoane și criminalității

09 Jan 2024 979

Finanțare nerambursabilă pentru mai multe proiecte culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale, pentru anul 2024 (DOCUMENT)

08 Jan 2024 796

Doliu pe scena culturală şi nu numai! „S-a stins o voce puternică într-un spațiu fundamental pentru societate- cultura“

02 Jan 2024 1544

CA-ul Mamaia SA convoacă Adunarea Generală a Acționarilor! Se va discuta despre Vila Regală din Mamaia

02 Dec 2023 954

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, efectuează o vizită la Roma Participă la inaugurarea expoziţiei "Dacia, ultima frontieră a romanităţii"

19 Nov 2023 904

Prof. univ. dr. Florin Anghel, Universitatea Ovidius Constanța Dobrogea la 145 de ani în statul român. De ce trebuie să salvăm Palatul Regal din Mamaia?

16 Nov 2023 1174