Se caută soluții pentru ca locuințele cu risc seismic să poată fi reabilitate fără evacuarea oamenilor

 
Vicepremierul Vasile Dîncu a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că există posibilitatea ca locuințele cu risc seismic să fie reabilitate fără evacuarea celor care locuiesc în ele. El spune că, în prezent, se lucrează la schimbarea cadrului legislativ, pentru ca astfel de locuințe să poată fi reabilitate din bani publici, inclusiv locuințele particulare.
 
Întrebat de jurnaliști dacă există resurse pentru o astfel de reabilitare, premierul Dacian Cioloș, prezent la conferință, a spus că problema aceasta figurează printre obiectivele programului său de guvernare.
 

”Căutăm resurse (...) pentru că e unul din obiectivele pe care ni le-am fixat în programul de guvernare, căutăm și resurse financiare, dar și soluții juridice, pentru că nu-s de ajuns banii, trebuie și soluții juridice pentru a putea consolida anumite clădiri, pentru că nu toate sunt în proprietatea publică, sunt și în proprietate privată și acolo lucrurile sunt mai complicate”, a spus Cioloș, adăugând că mai multe detalii vor fi prezentate de vicepremier.

 
Dîncu a preluat frâiele discuției și a spus că încă se lucrează la cadrul legislativ și că a avut discuții pe temă cu ambasadorul Japoniei. Potrivit acestuia, din cauza barierei legislative, anul trecut s-a cheltuit doar o cincime din bugetul alocat pentru reabilitarea locuințelor cu risc seismic, iar pentru acest an există un buget de cinci ori mai mare, cu posibilitatea accesării altor 300 de milioane de euro prin Ministerul Fondurilor Europene.
 

"Din păcate, există o barieră legislativă în acest moment, este o frică a oamenilor de a pleca din locuințe, pe de altă parte oamenii nici n-au unde să meargă, trebuie să găsim soluții pentru a reloca locuitorii, dar sunt foarte multe locuințe cu oameni în vârstă, care nu au în acest moment perspectivă și e o complicație foarte mare pentru ei. Ceea ce încercăm să facem - m-am întâlnit cu ambasadorul Japoniei, care ne-a propus câteva idei - e să realizăm consolidări cu populația înăuntru, fără evacuare. Există soluții la nivel internațional de consolidare pentru risc seismic fără să evacuăm populația. Ne preocupă în modul cel mai serios acest lucru", a arătat Dîncu.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Dezvoltării Aproape 800 de milioane de lei vor finanța 59 de noi proiecte de infrastructură și de consolidare a clădirilor cu risc seismic

25 Sep 2023 666

Bugetul de o sută de milioane de euro alocat clădirilor cu risc seismic ridicat

31 Jul 2023 725

Lege promulgată Proprietarii își vor putea consolida mai ușor locuințele în caz de cutremur

21 Jul 2023 1105

Trei clădiri din Babadag, județul Tulcea, finanțate prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic

12 Jun 2023 1203

Curtea de Conturi, verificări la spitalele subordonate Ministerului Sănătății. Peste 50% dintre clădiri vechi de peste 60 de ani (DOCUMENT)

07 Mar 2023 1178

Modificări aduse Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat

18 Jan 2023 1013

Un miliard de lei, buget Clădirile cu risc seismic ridicat vor fi consolidate cu bani de la stat. Ce condiții sunt impuse

23 Jun 2022 1358

Primăria Municipiului Constanța, detalii despre clădirile cu risc seismic

26 Jan 2021 2727

Lista clădirilor din Constanţa încadrate în clase de risc seismic O firmă din Ilfov furnizează garduri de protecţie pentru imobilele care prezintă pericol public (documente)

07 Aug 2017 6742

Incluse şi imobile din Constanţa Programul de consolidare a clădirilor cu bulină roșie, aprobat de Guvern

02 Apr 2015 1935