Sfântul Apostol Toma, singurul căruia biserica i-a dedicat o duminică

Biserica i-a dedicat Sfântului Apostol Toma prima duminica de după Paşti. Este singura duminică din anul bisericesc închinată unui Sfânt Apostol al Mântuitorului. De ce? Pentru că prin Toma nu mai încape nicio îndoială că Hristos a înviat. Să ne amintim că în seara zilei în care a înviat, Hristos trece prin uşile încuiate şi se arata celor zece Apostoli descoperindu-le învierea Sa. Dacă s-ar fi rămas doar la vedere, s-ar fi putut afirma că Învierea Sa a fost doar în mintea Apostolilor, că nu a fost o realitate.

Ca să nu rămână niciun semn de îndoiala, Dumnezeu îngăduie ca rănile din trupul Său să fie atinse de Toma. După acest moment, Toma îl mărturiseşte fără nicio îndoiala pe Iisus Hristos ca Domn şi Dumnezeu, realitatea Învierii Domnului fiind dovedita astfel încă o dată pentru cei care nu puteau crede. Ce s-a întâmplat cu Toma după ce a pipăit rănile din trupul înviat al Domnului? A mărturisit dumnezeirea Lui. Nu a spus: cred că ai înviat din morţi, ci: „Domnul meu şi Dumnezeul meu” (Ioan 20, 28). Astfel, Toma s-a atins de un trup văzut şi L-a mărturisit pe Fiul lui Dumnezeu prezent în trupul Sau omenesc înviat. S-a ridicat mai presus de credinţa prezentă la evrei, conform căreia Dumnezeu este nevăzut şi de neatins. Duminica Sfântului Apostol Toma, a doua după Sfintele Paşti, este singura Duminică din anul bisericesc dedicată şi închinată unui Sfânt Apostol al Mântuitorului Iisus Hristos.

Nici Petru, corifeul Apostolilor, nici Sfântul Ioan, ucenicul iubirii, şi nici chiar Sfântul Apostol Pavel, Apostolul neamurilor, nu au vreo Duminică închinată şi dedicată lor. De aceea, contemplând Săptămâna Luminată ca pe un Tabor al perioadei Penticostarului, descoperim în Duminica Tomii lumina Învierii lui Hristos, Care S-a arătat după opt zile ucenicului Său apăsat de îndoială din suflet, intrând prin uşile încuiate, ca să arate şi să ne descopere noua, tuturor, taina şi calea spre Sine ca unica „Uşa a oilor”.

Pe de o parte, Duminica Tomii ne revelează înţelesul celor trei cuvinte inspirate ale Sfântului Apostol Toma, „cel numit Geamanul”, din Sfânta Evanghelie de la Ioan: „Să mergem şi noi şi să murim împreuna cu El”, „Doamne, nu ştim unde Te duci şi cum putem şti calea?” şi „Domnul meu şi Dumnezeul meu”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Klaus Iohannis „Sărbătoarea Sfintelor Paști ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului“

04 May 2024 313

Mesaje de Paște fericit 2024. Urări și felicitări pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Paști

03 May 2024 1672

Tradiții inedite, de Paște, din întreaga lume. Cea mai extremă are loc în San Fernando

03 May 2024 346

Mesajul PF Daniel de Sfintele Paști „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei Evanghelii şi al credinţei creştine ortodoxe”

01 May 2024 436

Muzeul de Artă Populară Constanța Pregătiri pentru întâmpinarea paștelui

01 May 2024 344

Județul Constanța În prag de sărbătoare, 21 de copii ai comunei Cumpăna au primit daruri (Galerie FOTO)

30 Apr 2024 531

Când se pot spăla rufe după Paște. Ce rânduieli au loc în Săptămâna Luminată

19 Apr 2023 2761

Calendar ortodox Învierea Domnului (Sfintele Paști)

16 Apr 2023 1104

Patriarhul Daniel Înainte de a fi o sărbătoare, Paștele nostru este o Persoană – Iisus Hristos

16 Apr 2023 1235

Tradiții și obiceiuri în dimineața zilei de Paște

16 Apr 2023 1535

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului „Învierea Domnului este adevărul care domină toate celelalte adevăruri de credinţă“ (VIDEO)

15 Apr 2023 1397

Recomandări din partea pompierilor ISU Dobrogea pentru Sărbători în siguranță

13 Apr 2023 859

Mesajul Patriarhului Daniel din scrisoarea pastorală de Sfintele Paști 2023 „Ziua Învierii ne îndeamnă să ne luminăm viaţa prin iertare şi iubire frăţească pentru toţi oamenii“

07 Apr 2023 1253

Editorial Vine Paștele, sărbătoarea bucuriei. Pe tine ce te face fericit?

06 Apr 2023 11414

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Înălţarea Domnului. Tradiții și obiceiuri

02 Jun 2022 1418