Plajele de pe litoralul bulgăresc prezintă sau nu pericolul de îmbolnăvire cu Hepatita A?

Informațiile oficiale venite din Bulgaria în urma monitorizării calității apelor pentru îmbăiere  în zonele Dobrici, Varna și Burgas arată că valorile indicatorilor microbiologici cercetați sunt în conformitate cu cele legale, nereprezentând un risc de sănătate pentru populație și pentru turiștii care aleg să-și petreacă concediile în țara vecină.
O singură zonă, Plaja Ofiţerească din orașul Varna, a înregistrat depășirea normelor admisibile, autoritățile bulgare impunând interdicția temporară de îmbăiere în acest loc. Agențiilor de turism din România le-au fost deja trimise adrese oficiale cu această înștiințare de către Inspectoratele de Sănătate din zonele cercetate, tocmai pentru a-și anunța turiștii.
Mai mult, în data de 5 iulie, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei și Energiei din Bulgaria au trimis un comunicat de presă cu privire la starea apelor din 23 de stațiuni turistice de pe litoral, printre care Varna, Nisipurile Aurii, Constantin și Elena, Sunny Day și Riviera.
“Anunțăm că informațiile apărute în presă și ipotezele privind riscul de îmbolnăvire lansate de anumite persoane nu au la bază niciun studiu de caz ale cărui rezultate să provină de la instituții oficiale. Așa cum am anunțat, potrivit rezultatelor monitorizării, nu există nicio contaminare care să pună în pericol turiștii pe coasta bulgărească a MăriiNegre”, se arată în comunicatul oficial al celor două instituții din Bulgaria.
În ceea ce privește declarațiile venite de la persoane fără funcții oficiale cu referire la infestarea cu hepatita A, autoritățile bulgare nu au confirmat acest lucru. Mai mult, potrivit informațiilor oficiale, rezultatele monitorizării efectuate arată că o asemenea manifestare nu este prezentă în zonele de îmbăiere ale litoralului bulgăresc în care nu există interdicție de scăldat.
”Nu există nicio recomandare din partea Ministerului Sănătății din Bulgaria în vederea imunizării turiștilor împotriva hepatitei de tip A, autoritatea în domeniu respingând categoric o asemenea necesitate. Este foarte important ca, în cazul în care autorităţile române au informaţii oficiale care arată ca fiind necesară în continuare o astfel de imunizare, precum şi alte măsuri serioase de protecţie, să revină ferm cu o astfel de indicaţie şi după comunicările sosite din partea bulgară”, spune Lucia Nora Morariu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
Atât agențiile de turism românești cât și turoperatorii europeni și-au informat turiștii cu privire la zonele în care scăldatul este permis. Turiștii primesc constant informații, acestea fiind disponibile și în toate unitățile de cazare de pe litoralul bulgăresc. Contactați de către agențiile de turism membre ANAT, marii turoperatori europeni au transmis că nu le-au fost furnizate niciun fel de informări privind riscul crescut de îmbolnăvire, inclusiv de cel cu hepatita A.
”Este început de sezon şi avem sute de mii de turişti români care au deja contractate şi plătite vacanţe pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Operatorii parteneri care au furnizat vacanţe în Bulgaria agenţiilor româneşti de turism, fie ei hotelieri, turoperatori locali sau marii turoperatori europeni nu ne-au comunicat până acum că ar fi de acord să anuleze rezervările turiştilor români fără penalităţile de retragere prevăzute în contracte, neidentificând motive serioase şi legale în acest sens. În aceste condiţii, agenţiile de turism membre ANAT se află între solicitările turiştilor panicaţi care îşi cer banii înapoi şi condiţiile contractuale care ar impune penalizări plătibile furnizorilor de servicii pentru Bulgaria”, spune Lucia Nora Morariu.
”Adică, pentru anularea vacanţelor trebuie să existe o situaţie de risc acceptată oficial de autorităţi şi o comunicare corectă şi dublată de acte, astfel încât să fim în măsură să liniştim turiştii sau să anulăm vacanţele cu restituirea integrală a banilor plătiţi. Este o problemă de responsabilitate şi aşteptăm reacţia fermă a autorităţilor din România”, conchide Lucia Nora Morariu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alin Burcea este noul președinte ANAT (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 573

ANAT Extinderea voucherelor de vacanță suportate de stat și pentru angajații privați reprezintă o investiție benefică

22 Mar 2023 1066

ANAT solicită Primului Ministru amânarea începerii anului școlar pentru data de 18 septembrie

09 Feb 2023 1018

Curtea de Apel va decide dacă CJC trebuie să primească 1,1 milioane de lei de la Asociaţia Litoral-Delta Dunării

14 Dec 2022 1839

Până când pot fi folosite voucherele de vacanţă emise în anii trecuți. ANAT face precizări

22 Jun 2022 1304

Operatorii din turism vor putea primi 40 de euro pentru fiecare turist străin. Care sunt condițiile

09 May 2022 1264

Câți bani au cheltuit turiștii pentru minivacanța de 1 Mai, pe litoral. Pe ce destinații a fost bătaie

02 May 2022 1480

Dumitru Luca a fost reales președinte ANAT. Care este componența noului Consiliu Director

15 Apr 2022 1422

Turiștii români redescoperă bucuria de a călători fără restricții

15 Mar 2022 1403

11 milioane de lei, de la CJC Asociaţia Litoral - Delta Dunării a intrat în faliment! Ce datorii are (DOCUMENTE)

06 Jan 2022 2642

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța a cumpărat consumabile de laborator pentru anatomie patologică (document)

23 Sep 2021 3238

ZIUA-n amiaza mare Turistul român, văzut de vicepreședintele ANAT, Cristian Bărhălescu

11 Sep 2021 2388

ZIUA-n amiaza mare Cristian Bărhălescu, vicepreședintele ANAT Sud-Est - „Eforie Nord - cea mai vizitată stațiune în acest sezon”

10 Sep 2021 1733

Cristian Bărhălescu - vicepreședintele ANAT Sud-Est, invitat la „ZIUA-n amiaza mare”

09 Sep 2021 2319

Modificări în firma Ctblinkerz SRL administrată de Cristian Gheorghe Bărhălescu

24 Jun 2021 2011