Lista de așteptare pe Scleroză Multiplă trebuie să dispară

Scleroza multiplă reprezintă o problemă de sănătate publică, iar costul mediu ar trebui să fie cel real și nu cel stabilit de finanțiști. Sunt doar două dintre concluziile dezbaterii pe tema accesului la tratament, organizată astăzi, 18 februarie 2014 de Societatea de Scleroză Multiplă, Societatea de Neurologie din România și Colegiul Medicilor.
 
În prezent, aproximativ 2500 de pacienți cu Scleroză Multiplă beneficiază de tratament, iar pe lista de așteptare sunt alți 500 de pacienți. Costul mediu pe pacient tratat este de 42.000 lei pe an/pacient, iar costul real (în funcție de soluția terapuetică) este de până la 50.000 lei. Valoarea costului mediu este sub valoarea prețului celui mai ieftin produs disponibil în România.
Potrivit, prof. dr. Gheorghe Iana, președintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București costul mediu de tratament ar trebui să fie cel real, nu cel stabilit de finanțiști.
Dr. Vasile Cepoi a spus că acest cost mediu se face pe criteriu istoric, care era costul mediu când s-a început programul, fără să țină cont de prețul real al noilor medicamente introduce în tratament.
Prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România a făcut un apel la guvernanți să ia măsuri pentru a nu mai exista lista de așteptare.

“Campania pe care am început-o trebuie să aibă direcția principală de a dispărea lista de așteptare. Celor care nu sunt incluși în program, le scade speranța de viață. De aceea “Jos lista morții!” trebuie să fie mesajul nostru”, a declarat prof. dr. Astărăstoae.
Buraga.
Prof. dr. Ovidiu Băjenaru, președintele de onoare ad vitam al Societății Neurologilor din România a declarat că scleroza multiplă este o mare problemă de sănătate. “Boala îi afectează nu doar pe pacienți, cât și pe cei apropiați lor. Problema capătă dimensiuni socio-economice tot mai mari. Există dovezi semnificative că tratamentul aduce beneficii semnificative în calitatea vieții acestor oameni. Trebuie să ne unim forțele pentru a învinge din această boală. Este însă esențială precocitatea instituirii tratamentului în momentul diagnosticării, iar la noi nu se poate acest lucru. Ei trebuie să aștepte, iar boala evoluează”, a precizat prof. Băjenaru.
“M-am săturat să o tot fac pe Dumnezeu. Dintre doi pacienți cu aceași boală, cu aceeași vechime, totuși trebuie să aleg. De câte ori poți să faci pe Dumnezeu fără să ne mustre conștința”, a precizat conf. dr. Ioan Buraga.

“În prezent există o listă de așteptare de intrare în programul de tratament de 500 de pacienți. Împreună cu factorii de decizie trebuie să facem ceva pentru ca acești pacienți să aibă parte de tratament echitabil și de o viață normală”, a concluzionat Laurențiu Lazăr, președintele Societății de Scleroză Multiplă din România.
La dezbaterea de astăzi au fost prezenți prof. dr. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor din România, dr. Vasile Cepoi, consilier pe sănătate Guvernul României, dr. Ion Luchian, președintele Comisiei de Sănătate din Senat, prof. dr. Gheorghe Iana, președintele Casei de Sănătate a Municipiului București, Dan Zaharescu, directorul ARPIM, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, președinte de onoare a Societății Neurologilor din România, prof. dr. Cristian Popescu, conf. dr. Ioan Buraga, dr. Oana Costan și dr. Doina Ocnaru din partea Casei Naționale de Sănătate.
 
Dezbaterea de astăzi face parte din campania “Împreună învingem Scleroza Multiplă”. Campania îşi propune să tragă un semnal de alarmă asupra urmărilor devastatoare ale lipsei de tratament în scleroza multiplă şi să obţină acces la tratament pentru toţi pacienţii cu SM fără discriminare, prin eliminarea listelor de aşteptare, obţinerea accesului la terapiile inovatoare aprobate de UE şi corelarea bugetului pe programul de tratament cu costurile reale ale tratamentului.

 
Printre obiectivele campaniei se numără informarea publicului larg şi sensibilizarea opiniei publice cu privire la ceea ce înseamnă viaţa cu Scleroza Multiplă şi schimbarea modulului de a gândi al publicului larg legat de faptul că diagnosticarea cu SM înseamnă o viaţă inactivă.
 

Despre SSMR
Societatea de Scleroză Multiplă din România este o federaţie neguvernamentală, non-profit înfiinţată în anul 1995 şi reprezintă cei peste 8.000 de pacienţi diagnosticaţi cu scleroză multiplă din România. Misiunea SSMR este aceea de a dirija mişcarea naţională de scleroză multiplă, prin stimularea cercetării pentru înţelegerea acestei boli şi găsirea unui tratament, precum şi cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor afectate de SM prin implicarea organizaţiilor locale membre, participare publică activă şi dezvoltarea de parteneriate la nivel naţional şi internaţional.
 
Pentru detalii suplimentare şi declaraţii, îl puteţi contacta pe dl. Laurenţiu Lazăr, tel. 0744 647 825.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Investiții la Marea Neagră Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu comisarul european pentru Parteneriate Internaționale

25 Apr 2024 323

Guvernul RomânieiÎntrevederea dintre premierul Marcel Ciolacu și comisarul european pentru Parteneriate Internaționale, Jutta Urpilainen

25 Apr 2024 270

Legendarul actor Robert De Niro deschide două hoteluri pe malul Mării Negre

14 Apr 2024 1539

Doliu în cinematografia mondială Un actor cunoscut pentru rolul său dintr-un serial pe Netflix s-a stins din viață la doar 27 de ani

31 Mar 2024 1836

Actor al Teatrului de Stat Constanța La mulți ani, Mihai Sorin Vasilescu!

29 Mar 2024 639

Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare” Constanța face angajări!

22 Mar 2024 969

„Take, Ianke și Cadîr”, în interpretarea artiștilor de la Teatrul Jean Bart Tulcea

14 Mar 2024 641

Originar din Constanța George Stancu și cele peste două decenii în care s-a dovedit a fi „un actor de echipă” la Teatrul de Stat Constanța

07 Mar 2024 666

In memoriam Toma Caragiu, fostul actor al Teatrului de Stat Constanța, plecat prea repede din această lume

03 Mar 2024 1065

Pentru al patrulea an la rând Actorii Ramona Niculae și Ștefan Mihai, nominalizații Teatrului de Stat Constanța la Gala Premiilor UNITER

28 Feb 2024 885

Spectacol estival pentru copii Firma lui Gabriel Soare bate palma cu Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța

22 Feb 2024 772

Născut la Tulcea Carol Feldman, actorul cu o reputație construită în Israel

09 Feb 2024 810

Teatrul de Stat Constanța Emilian Oprea, actor de la Teatrul Național București, cooptat în spectacolul „A douăsprezecea noapte”

09 Feb 2024 930

Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, desemnat de Senatul UNITER să preia direcția artistică a Galei Tânărului Actor HOP

08 Feb 2024 1713

„Take, Ianke și Cadîr”, fermecătoarea poveste despre toleranță și prietenie se joacă la Teatrul Jean Bart din Tulcea

07 Feb 2024 918