Ziua europeană a drepturilor pacienţilor

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) atrage atenţia cu ocazia Zilei Europene a Drepturilor Pacienţilor că în România sunt încălcate frecvent drepturilor pacienţilor. În prezent, aceste încălcări nu sunt pedepsite pentru că legislaţia este stufoasă în unele cazuri, iar în altele nu prevede pedepse. În plus, actuala legislaţie românească nu cuprinde toate drepturile fundamentale ale pacienţilor recunoscute în Europa.
„Am solicitat încă de anul trecut ca legislaţia să cuprindă un capitol special destinat drepturilor pacienţilor, care să cuprindă toate cele 14 drepturi fundamentale cuprinse în Carta Europeană a Drepturilor Pacienţilor. Revenim cu această solicitare către Ministerul Sănătăţii. Acest lucru ar fi o dovadă de normalitate în sistemul sanitar românesc”, a declarat Gheorghe Tache, presedintele COPAC.
 „Solicităm şi prevederea unor pedepse acolo unde se constată încălcarea drepturilor pacienţilor si simplificarea procedurilor, astfel încât pacienţii să nu mai fie puşi inutil pe drumuri. Un singur exemplu este necesitatea Legii malpraxisului, care ar permite despăgubirea pacienţilor în cazurile de malpraxis”, a declarat Iulian Petre, vicepreşedinte COPAC.
COPAC inaugurat la începutul lunii martie 2013 Telefonul Pacientului, unde pacienţii cărora le-au fost încălcate drepturile de către diverse instituţii sau nu ştiu cui să se adreseze pentru problema lor, pot apela gratuit din orice reţea telefonică la numărul 0 800 800 242 zilnic între 9,00 şi 17,00, iar un operator le va răspunde şi îi va îndruma. Aspectele legate de încălcarea drepturilor sunt înregistrate şi trimise spre soluţionare instituţiilor competente.
Carta Europeană a Drepturilor Pacienţilor cuprinde 14 drepturi fundamentale ale pacienţilor: dreptul la măsuri preventive, accesibilitate, informare corectă, consimţământul informat, alegere liberă, respectul intimităţii şi confidenţialitate, respect pentru timpul pacientului, respectarea standardelor de calitate, siguranţă, inovaţie, evitarea suferinţei şi durerii care nu sunt justificate, tratamentul personalizat, dreptul de a manifesta nemulţumirea şi dreptul de a fi compensat.
18 aprilie a fost stabilită drept Ziua Europeană a Drepturilor Pacienţilor în 2007, dată la care a luat fiinţă şi COPAC.
În prezent, COPAC reuneşte 12 organizaţii naţionale ale pacienţilor: Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Infectate cu HIV/SIDA, Societatea de Scleroză Mulptiplă din România, Alianţa Naţională de Boli Rare din România, Asociaţia Transplantaţilor din România, Asociaţia Persoanelor cu Thalasemie Majoră, Asociaţia Antiparkinson, Fundaţia Baylor Marea Neagră, Asociaţia Română de Hemofilie, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză MDR, Asociaţia Prader Willi România, Asociaţia Română de Cancere Rare şi Asociaţia Pacienţilor Oncologici din România.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Un autoturism cu numere de Ialomița a intrat în mai multe mașini, în zona Hotelului Nevada

02 May 2024 857

Horoscop pentru joi, 02 mai 2024. Află cum va fi ziua de azi pentru zodia ta

02 May 2024 438

Alertă lângă o stație GPL O camionetă, cuprinsă de flăcări, pe Șoseaua Mangaliei! (FOTO+VIDEO)

01 May 2024 1517

Mai multe mașini avariate în zona unor localuri din Constanța (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 1991

Știri Constanța azi UPDATE. LIVE VIDEO. Accident rutier mortal, la ieșire din 2 Mai spre Mangalia. Mașină răsturnată (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 9063

Horoscop pentru luni, 29 aprilie 2024. Segmentul financiar atrage atenția în mod deosebit unuia dintre nativii zodiacului

29 Apr 2024 546

Știri Constanța azi Accident mortal în Sinoe! Un tânăr de doar 21 de ani a murit după ce s-a răsturnat cu mașina (FOTO+VIDEO)

28 Apr 2024 6581

Primăria Amzacea, județul Constanța, concesionează mai multe zeci de loturi de teren. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 517

Procurorul Cotoară Valentin, delegat șef al Serviciului informații clasificate din DIICOT! Averea și interesele (DOCUMENTE)

22 Apr 2024 527

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3774

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 617

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 1045

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2678

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3677

Sancțiuni aplicate de jandarmii tulceni la sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 447