Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea Tratatului privind Comerţul cu Arme

Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea primului tratat internaţional care reglementează standarde globale pentru comerţul cu arme convenţionale Arms Trade Treaty – ATT, votat în cadrul Adunării Generale a ONU.

România, alături de alte 153 de state ONU, a votat ieri, 2 aprilie 2013, în cadrul Adunării Generale a ONU, în favoarea adoptării tratatului internaţional care reglementează standarde globale pentru comerţul cu arme convenţionale Arms Trade Treaty - ATT. Echipa de negociatori a României, condusă de ambasadorul Simona Miculescu şi formată din diplomaţi şi experţi cu experienţă în domeniul controlului transferurilor de armamente, a contribuit activ la procesul de negociere a textului tratatului şi la construirea acestei largi majorităţi de state ONU care sprijină obiectivele tratatului.

„Prin intrarea în vigoare a acestui instrument juridic internaţional, după ratificarea sa de către 50 de state, se va pava calea pentru reglementarea acestui comerţ, evaluat la cca. 70 mld USD anual şi pentru  asigurarea că se vor diminua considerabil atât comerţul ilicit cu arme, cât şi  acumulările destabilizatoare de arme din conflictele în care drepturile omului sunt flagrant încălcate”, a subliniat ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean.

Ministerul Afacerilor Externe va iniţia, cu celeritate, procedurile interne legale care vor permite semnarea ATT de către ţara noastră şi, ulterior, ratificarea acestui nou instrument internaţional. România a reglementat şi aplică, încă din 1992, un regim cuprinzător şi eficient de control al operaţiunilor de transfer cu produse militare.

Elemente de background
- Procesul ONU de negociere a unui Tratat privind Comerţul cu Arme (ATT) a fost iniţiat în 2005 şi a beneficiat de două conferinţe diplomatice (iulie 2012, respectiv martie 2013), finalizate cu blocarea consensului. Directorul general al Departamentului pentru Controlul Exporturilor din cadrul MAE, structură care este autoritatea naţională în domeniul controlului exporturilor de armament, a deţinut vicepreşedinţia ATT şi a fost invitat să facă parte din Comitetul de Redactare a tratatului.
- La 2 aprilie a.c. a fost adoptată o rezoluţie a Adunării Generale a ONU, propusă de Costa Rica şi co-sponsorizată de 107 state, printre care toate statele UE, SUA, Israel ş.a., prin care se adoptă Tratatul şi se solicită Secretarului General al ONU, în calitate de depozitar al tratatului, deschiderea spre semnare a acestuia la 3 iunie 2013.
- ATT este un instrument juridic de importanţă majoră pentru comunitatea internaţională, care va întări securitatea globală şi va impune cele mai avansate standarde ale comerţului cu arme, inclusiv „regula de aur” în materie, potrivit căreia se vor interzice transferurile de arme dacă acestea vor putea contribui la încălcarea drepturilor omului şi a dreptului internaţional umanitar în ţara de destinaţie.
- În sinteză, ATT reglementează operaţiunile de export, import, brokeraj, tranzit şi transbordare cu produse militare şi se va aplica celor 7 categorii de arme convenţionale stabilite în Registrul ONU privind Armele Convenţionale, armelor de calibru mic şi armamentelor uşoare; în ciuda opoziţiei marilor exportatori şi a principalilor importatori, ATT conţine prevederi referitoare la controlul exporturilor de muniţie convenţională. Tratatul prevede obligaţia creării unor sisteme naţionale de control al exporturilor, posibilitatea creării unor sisteme de control al importurilor de către statele importatoare, precum şi obligaţia înfiinţării unor registre naţionale privind operaţiunile de transfer, inclusiv privind tranzitul şi transbordarea, precum şi transmiterea periodică de rapoarte naţionale cu privire la operaţiunile de transfer.

Pachetul de criterii pentru evaluarea prealabilă a operaţiunilor de transfer este cuprinzător. 

Detalii privind conferinţa diplomatică finală şi textul tratatului pot fi accesate la www.un.org/disarmament/att

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Un autoturism cu numere de Ialomița a intrat în mai multe mașini, în zona Hotelului Nevada

02 May 2024 885

Horoscop pentru joi, 02 mai 2024. Află cum va fi ziua de azi pentru zodia ta

02 May 2024 451

Alertă lângă o stație GPL O camionetă, cuprinsă de flăcări, pe Șoseaua Mangaliei! (FOTO+VIDEO)

01 May 2024 1532

Mai multe mașini avariate în zona unor localuri din Constanța (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 2023

Știri Constanța azi UPDATE. LIVE VIDEO. Accident rutier mortal, la ieșire din 2 Mai spre Mangalia. Mașină răsturnată (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 9144

Horoscop pentru luni, 29 aprilie 2024. Segmentul financiar atrage atenția în mod deosebit unuia dintre nativii zodiacului

29 Apr 2024 547

Știri Constanța azi Accident mortal în Sinoe! Un tânăr de doar 21 de ani a murit după ce s-a răsturnat cu mașina (FOTO+VIDEO)

28 Apr 2024 6610

Primăria Amzacea, județul Constanța, concesionează mai multe zeci de loturi de teren. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 518

Procurorul Cotoară Valentin, delegat șef al Serviciului informații clasificate din DIICOT! Averea și interesele (DOCUMENTE)

22 Apr 2024 527

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3775

Misiune de salvare desfășurată de echipajul Navei „Sar Artemis”. Un marinar a avut nevoie de ajutor (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 618

UPDATE Accident rutier pe strada Tulcei din localitatea Lumina, județul Constanța

11 Apr 2024 1052

UPDATE Mai multe persoane rănite într-un accident în lanț la ieșire din localitatea Ovidiu, județul Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 2679

LIVE VIDEO. Știri Constanța Incendiu la Hotel Parc din Mamaia. Intervin pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 3678

Sancțiuni aplicate de jandarmii tulceni la sfârșit de săptămână

08 Apr 2024 447