Precizări MAE cu privire la situaţia consulului din cadrul Ambasadei României la Ankara

Pentru clarificarea informaţiilor eronate vehiculate recent în spaţiul public, Ministerul Afacerilor Externe doreşte să sublinieze următoarele:
 
 Protecţia familiei consulului şi a persoanei sale nu a fost şi nu este periclitată sub nicio formă pe parcursul procedurilor de rechemare în ţară. Protecţia misiunilor diplomatice şi consulare ale României este asigurată, după reglementări deosebit de stricte, specifice asigurării securităţii şi integrităţii unor astfel de obiective. De altfel, protecţia personalului şi a misiunilor din exterior reprezintă o prioritate pentru Ministerul Afacerilor Externe.
 
 MAE subliniază faptul că măsurile luate pentru încetarea activităţii consulului din cadrul Ambasadei au vizat exclusiv spaţiile de lucru din cadrul secţiei consulare şi au devenit imperios necesare ca urmare a refuzului repetat al persoanei în cauză de a proceda la efectuarea operaţiunii obligatorii de predare-primire. Această procedură se referă atât la spaţiile de lucru, aparatura specifică aflată în gestiune, cât şi la documentele de natură consulară.  Totodată, menţionăm că în spaţiile de lucru ale secţiei consulare nu este permis accesul persoanelor neautorizate, printre acestea numărându-se inclusiv membrii de familie ai personalului MAE. Având în vedere faptul că activitatea consulară implică operarea de date cu caracter personal, măsurile întreprinse de MAE au ca scop asigurarea protecţiei acestora.
 
 Termenul de încheiere a misiunii în serviciul exterior este determinat de o procedură specifică MAE, nefiind reglementat în legislația muncii. Acest termen este stabilit, de la caz la caz, conform circumstanțelor specifice și include, întotdeauna, perioada de predare-primire.  
 
 Conform normelor specifice MAE, activitatea la misiunile diplomatice are caracter permanent, salarizarea în serviciul exterior efectuându-se pentru toate zilele prezenţei la post, inclusiv cele nelucrătoare. De altfel, și din punctul de vedere al legislației generale, termenele sunt în general calculate pe zile calendaristice, cu excepţia cazurilor în care se precizează expres că este vorba de zile lucrătoare.
 
 
 Subliniem că încetarea misiunii în exterior nu înseamnă încetarea raporturilor de muncă cu Ministerul Afacerilor Externe. Legislaţia muncii impune comunicarea motivelor încetării raporturilor de muncă doar în cazul concedierii.
 
Ministerul Afacerilor Externe nu va comenta declaraţiile făcute în spaţiul public de către soţia consulului de la Ankara, aceasta aflându-se la Ankara în calitate de membru de familie fără raporturi de muncă cu MAE, fără a avea obligaţia de a cunoaște normele și rigorile specifice MAE.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE Atenționare de călătorie în Grecia! Grevă în sectorul transportului public

30 Apr 2024 247

MAE Atenționare de călătorie în Bulgaria pentru perioada 30 aprilie - 6 mai 2024

30 Apr 2024 398

Atenționare de călătorie pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, emisă de MAE

30 Apr 2024 257

MAERegatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - Perturbări ale activității poliției de frontieră din aeroportul Heathrow/Londra

30 Apr 2024 162

MAEPrimirea de către ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a Nunțiului Apostolic agreat în România, Giampiero Gloder

30 Apr 2024 181

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 30 aprilie 2024, vă semnalăm

30 Apr 2024 198

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 29 aprilie 2024, vă semnalăm

29 Apr 2024 253

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu la seminarul „Asigurarea securității infrastructurii critice în Republica Moldova – de la protecție la reziliență”

26 Apr 2024 288

MAEUngaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 255

MAE Atenționare de călătorie pentru Ungaria - Restricții de circulație pentru camioanele de mare tonaj (peste 7,5t)

26 Apr 2024 325

MAEÎntrevederea secretarului de stat Ana Tinca cu ambasadorul agreat al Republicii Kârgâze în România, nerezident, Idris Kadyrkulov

26 Apr 2024 265

MAEParticiparea secretarului de stat Janina Sitaru la reuniunea de lucru interinstituțională pe tematica UNESCO

26 Apr 2024 286

MAEDin Agenda de lucru a MAE din 26 aprilie 2024, vă semnalăm

26 Apr 2024 270

Atenționare de călătorie pentru Franța! Anunțul MAE

24 Apr 2024 416

MAERepublica Franceză - Posibile perturbări ale traficului aerian

24 Apr 2024 324