România aniversează 135 de ani de relaţii diplomatice cu Statele Unite ale Americii

Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la data de 14 iunie 2015, a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite ale Americii.
Relaţia partenerială cu SUA reprezintă o dimensiune esenţială a politicii externe a României şi oferă o garanţie esenţială pentru securitatea naţională, alături de apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană, cu valenţe sporite în actualul mediu de securitate regional şi internaţional, dificil şi complex.
 „Astăzi marcăm un moment politic şi simbolic important pentru politica externă contemporană a României, istoria de 135 de ani a relaţiilor româno-americane şi prietenia pe care naţiunile noastre o împărtăşesc. România şi SUA sunt unite printr-un Parteneriat Strategic pentru Secolul XXI, valoros şi orientat spre viitor, care se bucură de sprijinul întregii societăţi româneşti. Apreciem angajamentul constant şi de substanţă al Statelor Unite pentru relaţia privilegiată cu România, precum şi contribuţia la securitatea şi dezvoltarea României ca membru influent al comunităţii transatlantice. La 135 de ani de la stabilirea lor, relaţiile româno-americane sunt mai puternice decât oricând.
Privesc cu încredere şi optimism spre perspectivele ample deschise de Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii pentru cetăţenii români şi americani. Îndeplinirea integrală şi temeinică a obiectivelor cuprinse în „Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI” din 2011, pe care am avut privilegiul să o negociez, pentru România, reprezintă o prioritate de vârf pentru politica externă românească. Stă în puterea noastră să ducem mai departe relația de prietenie şi alianţa noastră strategică, în beneficiul ambelor popoare”, a declarat ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, cu acest prilej.
 România îşi reafirmă angajamentul de a acţiona şi în viitor ca prieten, partener și aliat de încredere și solid al Statelor Unite și în cadrul NATO, în vederea asigurării unui spaţiu al securităţii, stabilităţii, prosperităţii în arealul euro-atlantic şi dincolo de acesta.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Omniasig va încasa aproape 50.000 de euro de la ISU „Dobrogea“! Ce prevede contractul (DOCUMENT)

15 May 2024 366

Afaceri Constanța Hotelul Dunărea, deținut de fostul ministru al Turismului, Mircea Dobre, a fost vândut. Iată cine este noul proprietar

10 May 2024 859

Achiziții Constanța Primăria Mangalia a cumpărat dotări pentru bazinele de înot din cadrul proiectului „Înființare Bază Sportivă și reabilitare infrastructură rutieră” (DOCUMENTE)

08 May 2024 617

Direcția de Pază a Județului Constanța asigură serviciile de pază și protecție la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

01 May 2024 510

IPJ Bistrița-NăsăudAutoturism reclamat ca sustras din Marea Britanie, depistat și indisponibilizat de polițiști

23 Apr 2024 248

Termoficare Constanța anunță oprirea căldurii și a apei calde în orașul Constanța. Lista punctelor termice afectate

22 Apr 2024 735

Ședință a CJ Constanța Preluarea unor bunurilor imobile din domeniul public al UAT Comuna Băneasa în domeniul public al UAT Județul Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

20 Apr 2024 549

Anunţ Termoficare Constanța privind finalizarea lucrărilor la niște avarii

16 Apr 2024 617

Termoficare Constanța Se sistează energia termică pentru o zonă a municipiului Constanța!

16 Apr 2024 436

Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța, contract cu o firmă din municipiu

15 Apr 2024 557

Anunţ Termoficare Constanţa privind finalizarea lucrărilor la o avarie

03 Apr 2024 511

Atenție șoferi! Mai multe transporturi agabaritice vor circula pe drumuri din țară! Unul pornește de la Agigea

02 Apr 2024 535

Termoficare Constanța anunță Oprire a furnizării de energie termică în Constanța. Consumatori afectați

02 Apr 2024 728

Termoficare Constanța Avarie pe bulevardul I. C. Brătianu. Iată ce consumatori nu vor avea apă caldă și căldură

27 Mar 2024 669

Ședință CLM Constanța Este așteptată aprobarea devizului general actualizat pentru investiția care vizează amenajarea de noi locuri de joacă în municipiu (DOCUMENT)

24 Mar 2024 737